Image

«Шлях супергероїв» Карітасу України отримав відзнаку Caritas Europa.lnnovation Festival 2024

Проєкт Карітасу України «Ментальне здоров’я: Шлях супергероїв» став одним з лауреатів Caritas Europa.lnnovation Festival 2024. 

Українське напрацювання відзначили нагородою, нарівні зі ще 16 цікавими проєктами з інших країн. 

«Ментальне здоров’я: Шлях супергероїв» – це 5 дидактичних стендів, а також тематичні мультфільми та онлайн-курс для педагогів, які поєднують у собі елементи проблемного навчання, кейс- та ігрові технології. Використання їх дозволяє вчителям підвищувати рівень їхньої власної психологічної компетенції, а дітям – подолати стрес, подбати про психічне здоров’я, навчитись просити про допомогу та підтримку.

Цей інструмент командою дитячих проєктів Карітасу України було розроблено та втілено завдяки проєкту “Формула стійкості” Інституту лідерства та управління Українського Католицького Університету за фінансової підтримки UNICEF Ukraine та Уряду Кореї.

«Ця нагорода дає нам визнання на рівні інших організацій Карітасу. І не тільки Європи, оскільки там було понад 400 представників із 55 країн світу, зазначає авторка методики, менеджерка проєкту психосоціального супроводу для дітей Карітасу України Марина Мартиненко. – Коли ми розповіли про свій проект, то зацікавлення було неймовірне. Багато колег просили поділитись напрацюваннями. І тому для презентації його у вересні 2024 року на очній зустрічі лауреатів фестивалю ми цей інструмент перекладемо та адаптуємо на англійську мову».

Вона також розповідає, що у найближчому майбутньому візуальні інструменти «Ментальне здоров’я: Шлях супергероїв» будуть доопрацьовуватись. 

«Для того, щоб дитина найбільш повно сприймала інформацію потрібно залучати максимальну кількість каналів – аудіальний, візуальний, текстовий, смаковий та інші. Саме в цьому напрямку триватиме подальша робота, – уточнює Марина Мартиненко. – Також будемо розширювати сфери його застосування. Наприклад, за допомогою цього інструменту можна подавати чутливі теми – сексуальне виховання, гендернозумовлене насильство тощо. Стенди могли би допомагати опрацьовувати теми, які турбують громаду».

Caritas Europa.lnnovation Festival – це захід, який дозволяє Карітасам з різних країн знайомитися, обмінюватись досвідом і кращими практиками та втілювати проєкти разом.

Команда Карітасу України мала нагоду поспівпрацювати з Едвардом Луккачі з Карітасу Молдови, членом журі Caritas Europa.lnnovation Festival 2024. «Я вдячний за можливість співпрацювати з вами над цим проєктом, – зазначив він. – Це був чудовий досвід, і я багато чому навчився, працюючи з командлю Карітасу України. Я впевнений, що ваша наполеглива праця та відданість справі призведуть до успішної реалізації проєкту. У майбутньому я хотів би продовжити нашу співпрацю і працювати разом над подібними проєктами».

Фестиваль проходить віртуально, однак кожен переможець отримує унікальний Трофей, який виготовляються вручну з екологічно чистої деревини. Його створюють молоді люди з інвалідностями в майстерні Caritas Vienna preWork у співпраці з віденським дизайнером Фабіо Спінком.

Загалом організатори отримали 49 інноваційних заявок і до щорічної збірки кращих були включені ще 4 інноваційних проєкти від Карітасу України та локальних організацій Карітас.

«В цьому році аж п’ять проектів Карітусу України, і саме дитячого напрямку, потрапили у збірку кращих іновацій. Так вони не стали лауреатами, але ми дякуємо нашим локальним організаціям за те, що вони заявляють про себе», – зазначає менеджерка проєкту Марина Мартиненко.

«Стійкість та Розвиток: Психосоціальна допомога дітям шкільного віку на території Одеської, Тернопільської, Хмельницької областей під час війни в Україні».

Карітас України

Мета: Сприяти добробуту, стійкості та соціальній згуртованості громад, шляхом надання психосоціальної підтримки та розвитку потенціалу дітей, їхніх батьків/вихователів та вчителів, щоб підтримувати себе та інших у складних життєвих обставинах.

«Молодь – агенти змін у громаді» 

Карітас Полтава

Мета: Залучення молоді з числа ВПО до участі у місцевому проекті з відновлення міста.

Підлітковий табір “Майже дорослі”

Карітас Тернопіль

Мета: Розширення можливостей підлітків через неформальну освіту: шлях до самопізнання та формування навичок для майбутнього дорослого життя.

Молодіжний клуб “Табу”

Карітас Чортків

Мета: Створення безпечного простору, де підлітки можуть запитати про все і знайти підтримку.

Це вже четвертий Фестиваль інновацій Карітасу Європи. У 2023 році було обрано 7 проєктів-переможців, одним із яких став «Інновації для здоров’я: сталі підходи в опіці для зменшення впливу COVID-19, для людей похилого віку у Вірменії, Україні та Молдові», який впроваджується Карітасом України.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини