Image

Як нафандрейзити «Шкільний портфелик» для дітей: досвід трьох місцевих осередків Карітасу України

У Карітасі України продовжується щорічна всеукраїнська благодійна акція «Шкільний портфелик».

22 рік поспіль напередодні 1 вересня завдяки підтримці благодійників ми прагнемо підготувати до школи дітей із родин у складних життєвих обставинах, адже переконані, що матеріальний стан родини не може стати на заваді дитині отримувати якісні знання.

На загальнодержавному рівні Карітасу України у 2022 році було зібрано 591 460 грн, на які закупили та укомплектували 500 «Шкільних портфеликів». Ціль на 2023 рік – зібрати 1 500 000 грн та закупити 1000 портфеликів. Долучитись можна за цим посиланням.

Разом з тим місцеві організації Карітасу по всій Україні щороку проводять акцію «Шкільний портфелик» на локальному рівні. Збираючи власними силами по 200-300 портфеликів.

Як вдається фандрейзити не тільки кошти, а й шкільне спорядження та канцелярські приладдя, розповідають Христина Кучерук, менеджерка проєкту «Готуємо дітей та молодь до майбутнього» Карітасу Коломия, Аліна Муц, керівниця соціальних проектів Карітасу Тернопіль та Олеся Кузенко, соціальна працівниця Карітасу Хмельницький.

 «Про акцію «Шкільний портфелик» ми оголошуємо зазвичай за два місяці до початку навчального року. Постійно інформуємо людей про те, що вона проводиться, детально описуємо потреби у канцелярському приладді, а також пропонуємо людям долучитися фінансово, – розповідає тернополянка Аліна Муц. 

Фінансова частина важлива тому, що дає нам ресурс на закриття потреби. Коли залишається тиждень до акції, ми перераховуємо зошити, ручки та все інше, й розуміємо скільки і чого не вистачає, тож докуповуємо, щоб кожна дитина отримала необхідне». 

Набір для шкільного портфелика учня 1-4 класів традиційно містить: рюкзак, пенал, 10 зошитів у клітинку (12-18 аркушів), 10 зошитів у косу/звичайну лінійку (12-18 аркушів), пластилін, дошку та ніж для пластиліну, набори кольорового паперу та картону, ножиці, фарби акварельні, гуаш, пензлики, клей ПВА, прості та кольорові олівці, чинку для олівців, альбом для малювання, лінійку до 15 см (дерев’яну), ластик; ручки синього кольору.

Олеся Кузенко із Карітасу Хмельницький зазначає, що оскільки акція – щорічна, то багато людей та бізнесів вже про неї знають і готові долучатись. «Нам вже самі телефонують, записують, що потрібно, і приносять. Це і компанії, які займаються канцелярськими приладдями, і ІТ-компанії, і підприємці гуртової та роздрібної торгівлі… Минулого року долучилась навіть місцева педагогічна академія – принесли кілька ящиків канцтоварів», – пригадує соціальна працівниця.

Інформацію про акцію осередки розвішують на інформаційних дошках парафій, домовляються про стенди із бібліотеками та кав’ярнями, з управлінням транспорту про дозвіл на розміщення банерів на тролейбусах та таксі тощо. 

Проте спеціалісти Карітасів одностайно підтверджують, що найдієвіше у фандрейзингу працюють «теплі контакти» з постійними партнерами, приватними бізнесами і підприємцями. На них можна розраховувати не лише під час акції «Шкільний портфелик», але і до Дня Святого Миколая, Дня захисту дітей та інших свят. 

«Щороку ми листами-проханнями запрошуємо наших партнерів-благодійників та власників магазинів, які займаються канцелярським приладдями, долучитись до акції і вони з радістю зголошуються нам допомогти. Напередодні акції вони привозять багато зошитів, ручок, альбомів, пеналів тощо. Одного року підприємець привіз 300 пеналів, чим повністю закрив у них потребу», – пригадує Аліна Муц із Карітасу Тернопіль.

«Акцію «Шкільний портфелик» ми проводимо вже понад 10 років, і щороку намагаємось долучати приватних підприємців, які безпосередньо займаються торгівлею канцтоварами, – розповідає Христина Кучерук із Коломиї. – Встановлювали на їхніх торгових точках та в магазинах спеціальні корзини із закликами до покупців долучитись до добра і придбати дітям якесь шкільне приладдя. Це було дієво, люди купували канцтовари своїм дітям і заодно залишали щось в корзині». 

Встановлення подібних корзин чи точок збору в магазинах також практикують у інших містах. У Тернополі, наприклад, у гіпермаркетах Metro та Епіцентр навіть транслювали коротенький аудіозапис із закликом долучитись до акції.

Поряд із корзиною у магазинах також ставлять скриньку для грошових пожертв, щоб ті, хто не встигли купити, мали можливість долучитися коштами. «Інколи там збиралося до 2-3 тисяч гривень в одній», – уточнює Христина із Карітасу Коломия і додає, що такі ж скриньки, на 2-3 тижні, розміщували у кожній церкві єпархії: «Священики оголошували, що от зараз проводиться збір на акцію «Шкільний портфелик» і кожен бажаючий може долучитись. В різні роки збирали різні суми, але інколи доходило до 4-5 тисяч гривень». 

Карітаси приймають також шкільні наплічники в хорошому стані, які вже використовувались іншими дітьми. «Інколи серед тих, які приносять люди після своїх школярів, є наплічники значно кращої якості, ніж закуплені. Наприклад, з ортопедичною спинкою, по ціні за 2-3 тисячі та в дуже хорошому стані», – розповідають працівниці місцевих осередків.

«Багато років ми співпрацюємо із магазином «Офіс-центр», який проводить акцію «Благородний вибір». Родина школяра приносить до них у магазин свій минулорічний портфелик у хорошому стані, а за це отримує, залежно від року, 15 чи 20% знижку на купівлю нового, – описує схему Аліна Муц. – Вже перед самою акцією роздачі працівники магазину привозять портфелі нам, а ми їх ретельно перебираємо. Ті, які потребують прання, відправляються до соціальної пральні».

У кожного Карітасу свій підхід до роздачі «Шкільних портфеликів» – незмінним критерієм лишається лише той факт, що дитина справді має його потребувати, а батьки не в змозі їй його придбати. 

«Ми беремо сім’ї, які перебувають в складних життєвих обставинах, під соціальний супровід і саме їм надаємо допомогу в рамках цієї акції, – уточнює Олеся Кузенко, соціальна працівниця Карітасу Хмельницький. – Також портфелики отримують діти з інклюзивного соціального центру. Долучити до акції дитину з родини, яка підпадає під критерії, але не є нашим бенефіціаром, ми можемо лише за умови взяття їх на пів року в соціальний супровід».

«Учасники проєктів «Соціально-педагогічна робота з дітьми та молоддю», «Діти та війна», «Простір дружній до дитини» – це понад 300 дітей – першочергові на отримання цієї допомоги, оскільки є нашими прямими бенефіціарами. В цьому році ми співпрацюємо з благодійним проєктом «Мій тато – герой» і охопимо також таку категорію, як діти військових, чиї батьки чи матері загинули на війні, перебувають в полоні чи пропали безвісти», – розповідає про підхід Аліна Муц. 

Вона уточнює, що Карітас Тернопіль не завжди має можливість оголосити про старт акції і одразу записувати до участі в ній школярів, так би мовити, з вулиці: «Ми маємо приблизно зрозуміти скільки можемо зібрати. У минулому році ми змогли так записати 150 дітей, але цього року можливості не матимемо. Краще зробити акцію якіснішою, а не роздати багатьом дітям всього по два зошити».

У Карітасі Коломия підхід інший. Тут навпаки для сімей-бенефіціарів, які вже залучені до дитячих проєктів, намагаються знайти інші ресурси. Наприклад, закупити подарункові сертифікати на канцтовари. «Акція «Шкільний портфелик» безпосередньо зосереджена на родинах в потребі, які ще не є нашими постійними бенефіціарами, – зазначає Христина Кучерук. – Минулого року 80% дітей, які отримали наплічники, були із родин вимушено переселених осіб, а 20% – з місцевого населення. Цього року картина буде дещо інакшою, оскільки багато ВПО вже або поїхали далі, або повернулись додому.  

В рамках акції ми стараємось, щоб діти отримували саме нове. Але приймаємо і вже використовуване, оскільки завжди маємо кому передати. Є сім’ї, які вчасно не дізнались про акцію і звертаються до середини вересня, тож ми їм пропонуємо те, що є».

Карітас України закликає всіх охочих підтримати акцію «Шкільний портфелик» та допомогти дітям у прагненні до навчання:

1. Зробити пожертву за реквізитами:

Р/Р UA883253650000002600407913626 у Центральній філії ПАТ «КРЕДОБАНК», МФО

325365, Міжнародний Благодійний Фонд «Карітас України», ЄДРПОУ 21695710.

Призначення платежу: Шкільний портфелик 2023.

2. Переказати кошти з картки резидента України на сайті фонду за посиланням.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь