Image

Як допомагати іншим, не втрачаючи себе

24-26 квітня у Трускавці відбулась супервізійна зустріч для працівників проєкту «Догляд вдома» «Як допомагати іншим, не втрачаючи себе», в якій взяли участь команди зі Львова, Хмельницького, Чернівців та Харкова.

Тренерська команда – психологиня та арт-терапевтка Ірина Микитюк та кризова психологиня, консультантка в методі позитивної психотерапії Ольга Боровик – підготували спеціальний курс, спрямований на покращення роботи соціальних працівників. Під час супервізії було обговорено труднощі та проблеми повсякденної роботі, та отримано поради та підтримку від колег і супервізорів. Кожен із учасників заходу, отримав  нові знання та практичні навички, які допоможуть їм ефективніше допомагати бенефіціарам проекту, відчути підтримку та підвищити свою мотивацію до роботи.

Захід включав різноманітні види діяльності –  лекцію «Як допомогти іншим, не втративши себе», групові вправи на самопідтримку та емоційне дистанціювання, стабілізаційні практики за програмою «Дихання-Тіло-Розум», проведення тесту на професійне вигорання та обговорення результатів і методів його запобігання.

«Два дні потужного, ресурсного, насиченого навчання дали можливість зрозуміти нам, соціальним працівникам,  як переключити увагу з зовнішнього світу на себе, розслабитися після насиченого робочого дня і, зрештою полюбити себе, оскільки соціальна робота є найбільш схильною до вигорання. Крім того, ми навчилися як правильно надавати зворотній зв’язок своїм бенефіціарам. Важливим було поєднання місця, в якому була супервізія, людей- учасники, які були на одній хвилі та спікерів, в яких було все продумано», – каже команда Карітасу Хмельницький.

«Найбільш потужною та корисною була інформація про ресурси працівників та поняття стресу і боротьби з ним, що доповнювалася креативною роботою у групах. Дуже корисними та цінними були техніки «Я точно впевнений» та «Я, на відміну від тебе» які допомагають стабілізувати стан працівників проекту, зосередитися на своїх сильних сторонах, запобігти емоційній дестабілізації та підвищити ефективність роботи. Поряд з цими техніками у подальшій роботі корисно буде застосовувати техніки прогресивно м’язової релаксації Джекобсона задля зменшення фізичної та психологічної напруги працівників та бенефіціарів та техніки когерентного дихання, які допоможуть зменшити стрес та тривогу, покращити емоційний стан працівників і підопічних та зменшити рівень їх негативних емоцій та фізичної напруги», – ділиться команда Карітасу Львів.

«Дякуємо за можливість побачити себе зі сторони, попрацювати над своїми слабкими сторонами, дещо себе зібрати і позбутися певних особистих страхів. Дякуємо за ту працю яку вкладаєте Ви в нас та професійну роботу тренерів, адже така інформація допомагає стати людині щасливішою,» – поділилась своїми враженнями від зустрічі команда Карітасу Чернівці.

Команда проєкту «Домашня опіка» продовжує працювати далі заради розвитку та підвищення професійної компетентності працівників.

Діяльність відбувається за фінансової підтримки Карітасу Німеччини.  


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь