Повернення українців додому та післявоєнна відбудова: Карітас України взяв участь у конференції з питань реінтеграції в Брюсселі

Фахівці Карітасу України мали нагоду обмінятися досвідом щодо реінтеграції з країнами Європи, почути досвід Сербії, Албанії, Молдови та Грузії.

Керівниця програми з міграції та мобільності Карітасу України Ірина Маєвська виступила на конференції “Роль повернення у післявоєнній відбудові та реінтеграції України”. Разом із соцілогами, представниками урядових та неурядових відомств обговорили виклики, які матиме Україна у ситуації повернення громадян додому та їх адаптації та залученості у процеси відбудови.

ЄС в рамках Return Directive (Директива повернення) передбачено надання реінтеграційної допомоги для сталого повернення до країни походження. Українці також мали можливість скористатися цієї допомогою до 22 лютого 2022 року.

Наразі, реінтеграційна підтримка громадянам України практично не надається, оскільки країни ЄС скерували усі зусилля на надання тимчасового захисту і не сприяють поверненню українців у країну, де їх життю загрожує небезпека.

Проте, після завершення війни або активної її фази, громадяни України зможуть скористатися реінтеграційною допомогою для відновлення свого життя в Україні.

Карітас України є партнерською організацією у програмі JRS (Спільні Реінтеграційні Послуги), що виконує FRONTEX, а у співпраці з Карітас Бельгії надає реінтеграційну допомогу з 2005 року. Оскільки неурядові організації є більш гнучкі та легше адаптовують свою діяльність під потреби бенефіціарів, то можуть відіграти ключову роль у сприянні та допомозі нашим громадянам після повернення реінтегруватися у громаду, сприяти соціальній згуртованості та ефективному використанні наявних ресурсів.

“Рішення про повернення додому кожна людина приймає самостійно, виходячи із своїх очікувань, ситуації в регіоні, наявності родини, власності, роботи тощо. Завдання Карітас в цьому випадку надати достовірну інформацію про безпекову ситуацію, наявні послуги та можливості, допомогти відновити соціальні звʼязки та надати необхідну матеріальну, психологічну, медичну допомогу залежно від потреби,” – каже Ірина Маєвська, ккерівниця програми з міграції та мобільності Карітасу України. – “Необхідно зазначити, що матеріальна допомога можлива якщо особа є бенефіціаром реінтеграційної програми. Її умови можна дізнатися в інформаційних центрах для мігрантів за місцем перебування за кордном. Наразі ця допомога надається лише в Бельгії”.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/