Image

Ми повинні прийняти людей, які тікають з України

0 Comments

Заява: Карітас Європа закликає країни-члени ЄС активувати Директиву про тимчасовий захист, щоб захистити людей, які шукають притулку в ЄС

Карітас Європи закликає країни-члени ЄС схвалити дію Директиви про тимчасовий захист, запропоновану Європейською комісією 2 березня.

Реалізація Директиви надасть державам-членам ЄС дуже необхідний гнучкий інструмент для швидкого надання захисту та різних прав людям, які тікають з України.

«Враховуючи серйозність ситуації для людей, які втікають з України, важливо, щоб політичні дебати не перешкоджали активізації цього механізму – хоча деякі практичні та правові деталі потребують додаткової опрацювання та контролю за виконанням. Наразі надзвичайно важливо негайно забезпечити безпеку та підтримку людям, які рятуються від війни в Україні», – каже Марія Німан Генеральний секретар Карітасу Європа

Проте ми хочемо підкреслити, що Директива про тимчасовий захист не перешкоджає людям подавати заявки на отримання статусу біженця відповідно до Конвенції про біженців 1951 року, а також не перешкоджає державам-членам надавати більш сприятливий та альтернативний регулярний статус поза межами дії Директиви. Наприклад, видача студентських віз, дозволів на проживання або на тимчасове проживання тощо.

Враховуючи тимчасовий характер Директиви, не можна нехтувати довготривалими рішеннями та довгостроковими варіантами регулярного статусу для людей, які тікають з України.

Якщо запуск Директиви відбудеться, дуже важливо, щоб держави-члени надали безпечний статус з дозволом на проживання на весь період захисту, лікування, негайний доступ до житла, соціального забезпечення або засобів до існування, працевлаштування, освіти для неповнолітніх та можливості для возз’єднання сімей. Оскільки більшість переміщених осіб це жінки з дітьми, їх специфічні потреби мають бути задоволені, і, наскільки це можливо, сім’ї не повинні розлучатися.

«Ми закликаємо держави-члени впровадити Директиву та забезпечити безпечний перехід через кордони всім людям, які шукають захисту – українцям, а також неукраїнцям, які живуть в Україні – без дискримінації», – зазначила Шеннон Пфоман, директор з політики та адвокації Карітасу Європа.

Джерело: https://www.caritas.eu/we-must-welcome-people-fleeing-ukraine/


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь