200 будинків на Харківщині будуть відремонтовані за допомогою Католицької служби допомоги та Бюро гуманітарної допомоги

У Циркунівській, Вільхівський, Дергачівській громадах, що на Харківщині, Карітас України за допомогою Католицької служби допомоги (Catholic Relief Services, CRS) за фінансової підтримки Бюро гуманітарної допомоги (Bureau for Humanitarian Assistance, BHA) відремонтує близько 200 будинків, що зазнали пошкоджень в результаті російської агресії, а саме: замінять вікна та двері, частково відновлять пошкоджені стіни всередині будинків та ззовні; людям з інвалідністю встановлять пандуси. Проєкт працює з серпня, наразі вже відремонтовано близько 100 помешкань.

Ці громади були окуповані з початку повномасштабного вторгнення, згодом заміновані російськими військовими та піддавалися обстрілам. Зруйноване житло, розбита інфраструктура – це те, з чим стикнулися жителі громад після деокупації.

Наливайко Ніна Мойсеївна разом із чоловіком мешкає у селищі Циркуни. Подружжя вже на пенсії. Все життя з чоловіком будували своє власне житло. Як почалася війна, евакуюватися не змогли, бо вже наприкінці лютого 2022 року до Циркунів зайшли російські війська.

“Звук страшний, громихало все. Отак ми й прокинулись та одразу зрозуміли, що це війна. Хоча ми цього не знали, не думали, й не гадали, що буде війна”, — каже Ніна Мойсеївна.

У громаді відразу виникли проблеми з постачанням продуктів, зник зв’язок. Під час окупації росіяни грабували та нівечили село. Циркуни були окуповані до травня.

“Обстріли Циркунів були такими інтенсивними, що снаряди прилітали усюди: на город, у подвір’я, в сусідні будинки,” – згадує Ніна.

Помешкання родини Наливайків було пошкоджене уламками від снарядів, всі вікна – вибиті. Під час окупації сім’я була вимушена залишатися в холодному будинку, оскільки самостійно вдалося лише затягнути вікна плівкою, яка не сильно зберігала тепло. Протяги та постійна вологість спричиняли проблеми зі здоров’ям, погіршували самочуття літнього подружжя.

“Не було ні газу, ні світла. В домі холодина, опалювати було нічим,” – розказує жінка.

Після того як село деокуповали, родина виїхала, бо самотужки відремонтувати дім не було змоги. Після звільнення Циркуни залишалися замінованими, проживати там надалі було небезпечно.

Повернутися змогли тільки навесні цього (2023) року. На ремонт будинку зареєструвалась у сільраді. Згодом дізналися, що від Карітасу отримають нові вікна. Їх родині встановили дуже швидко.

“Тому й виїжджали, бо вдома холодина була. Зараз, звісно, покращилась ситуація. Хтозна-як воно буде, але тепер можна перезимувати”.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/