Image

Згадуємо про дітей не лише на свята: Як в Карітасі працюють з дітьми та підлітками

0 Comments

20 лютого світ відзначав день соціальної справедливості, яка декларує повагу до кожної людини, нації і держави.

Соціальна справедливість є основним принципом мирного та щасливого співіснування всіх країн, націй та культур. Тим часом за прогнозами ООН, внаслідок пандемії коронавірусу 207 млн осіб у всьому світі можуть опинитися в крайній бідності, через що загальне число людей, які живуть в умовах крайньої бідності, перевищить 1 млрд до 2030 року.

Розрив між багатими та бідними збільшується. Від бідності та нерівності можливостей особливо страждають діти.

Про те, як з дітьми в Україні працює Карітас, нам розповіла Ірина Пухняк, менеджерка проектів «Соціально-педагогічна робота з дітьми та молоддю» та «Національна мережа центрів для дітей та сімей» Карітасу України.

З якими дітьми та як саме працює Карітас України? В яких напрямках проводиться робота?

На сьогоднішній день, мережа дитячих центрів Карітасу України налічує 13 центрів у 9 областях України та 17 дружніх просторів на базі шкіл у буферній зоні на сході країни. Кожен центр розпочав свою роботу у різний період, одні ще у дев’яностих, інші на початку двохтисячних, деякі центри відкрили свої двері відвідувачам кілька років тому.

До центів Карітасу приходять звичайні діти з різних сімей, але більшість дітей саме з уразливих родин. Наші фахівці працюють не лише з дітьми, але і з батьками, як окремо так і організовуючи спільні заходи батьків і дітей.

Центри мають розроблені власні методи, техніки і підходи у роботі з дітьми та підлітками. Головна мета роботи центрів надати підліткам простір для розвитку та можливість реалізувати свій потенціал. Тут вони можуть разом із нашими соціальними працівниками створювати свої проекти, брати участь у груповій роботі тощо.

Вік дітей, які приходять в Карітас від 6 до 17 років. В деяких центрах є підготовка до школи та допомога у виконанні шкільного домашнього завдання, в інших фахівці організовують змістовні тренінги на розвиток та обізнаність дітей у таких важливих аспектах життя як фінансова грамотність, профорієнтація, підготовка до дорослого життя.

Більше про ДИТЯЧІ ЦЕНТРИ КАРІТАСУ УКРАЇНИ

Хто працює з дітьми, які фахівці задіяні?

В кожному центрі працюють спеціалісти з вищою освітою та професійним досвідом. Це психологи, соціальні працівники та соціальні педагоги.

Такі професійні команди працюють з поведінковими розладами дітей і підлітків, які, наприклад, не відвідують школу на регулярній основі або пропускають заняття, відвідують школи-інтернати, страждають від знущання, відчувають себе ізольованими у групах однолітків або мають проблеми із спілкуванням з родиною та однолітками.

Часто ці діти не беруть участь у позакласних заходах, проводять більшу частину свого часу на вулицях, не отримують достатньої батьківської опіки, не відчувають себе в безпеці вдома, у батьків є якась залежність, збіднілі, внутрішньо переміщені діти, які не можуть адаптуватися до нового середовища тощо.

Психологи працюють як індивідуально з дітьми і батьками, так і проводять групову роботу.

Наші сім’ї – це здебільшого ті, які опинились з різних причин у складних життєвих обставинах. Карітас пропонує родинам послуги: соціального супроводу, консультування, соціальної адаптації, натуральної допомоги.

Які теми найчастіше обговорюються на заняттях з дітьми?

Звичайно, серед соціально важливих тем, в першу чергу, є безпека в Інтернеті, адже підлітки одночасно реєструються в декількох соціальних мережах. Також полюбляють слухати різних блогерів та слідувати їхнім порадам. Для нас важливо навчити дітей і підлітків розрізняти та вміти реагувати на прояви булінгу чи грумінгу (налагодження контакту з метою насильства).

Працівники Карітасу також підключають до бесід з дітьми інших фахових спеціалістів, наприклад, лікарів чи працівників поліції підрозділів ювенальної превенції. Останні проводять з молоддю цікаві інтерактивні заняття щодо правопорушень і наслідків небезпечної поведінки.

Сукупність роботи наших фахівців та співпраця з різними спеціалістами дає позитивні результати у вигляді зменшення проявів ризикованої поведінки, конструктивності вирішення конфліктних ситуацій, знання до кого можна звернутись, коли дитина являється свідком не правомірних дій щодо себе чи інших дітей.

Чи вплинула пандемія COVID-19 на роботу центрів? Що змінилось в їх роботі?

Так, пандемія спричинила певні труднощі у роботі наших центрів. Оскільки ми працюємо з дітьми в денних центрах, нам довелось повністю змінити формат роботи. Спочатку всю роботу перевели в онлайн-режим. Ми надавали консультації різного характеру, створювали платформи для спілкування з дітьми, емоційно їх підтримували, організовували дітей та батьків до спільного проведення часу, на скільки це технічно було можливо.

Запровадили спільні онлайн-заходи різних місцевих організації для дітей із різних міст. Це зустрічі дітей із відомими людьми, представниками різних професій, цікавими особистостями, блогерами. Суть таких зустрічей полягає у тому, що діти знайомляться з різними професіями, сучасними вимогами до професій. Діти дізнаються, як соціальні мережі впливають на нас, як можна без ризиків для себе користуватись тими чи іншими соціальними каналами.

За час карантину побільшало запитів про психологічну підтримку та послугу соціального супроводу, адже сім’ї і так знаходились у складних життєвих умовах, а із запровадженням карантинних умов більшість втратили місця роботи та засоби для існування.

Можливо, є якийсь соціально-відповідальний бізнес, що долучається та підтримує діяльність центрів по роботі з дітьми?

Міжнародні донори фінансують роботу центрів лише частково. Карітас України разом із місцевими організаціями залучають фінансові і матеріальні ресурси з місцевого рівня, закликаючи до співпраці різні корпорації та місцевий бізнес.

У нас дуже тісна співпраця з компанією МЕТРО Кеш енд Кері Україна, які щороку беруть активну участь по всій Україні у наших благодійних акціях: «Шкільний портфелик» та «Великодній кошик».

Львівський Карітас дуже гарно і продуктивно співпрацює з компанією АШАН. Працівники магазину разом із підлітками беруть участь у профорієнтаційних квестах на базі магазину «Ашан». Підлітки знайомляться з різними професіями, такими як консультант в залі магазину, пекар кондитер, шоколатьє, менеджери різних сегментів та багато іншого пов’язаного із бізнесом.

У Тернополі та Полтаві IT компанія EPAM Україна забезпечила ці центри комп’ютерною технікою для функціонування комп’ютерного класу. Тепер діти з бідних родин зможуть виконувати як домашні завдання онлайн, так і освоювати комп’ютерну грамотність.

Компанія Віннер Автомотів теж кілька разів підтримала фінансово наші центри на сході України у закупівлі обладнання на кухню для майстер-класів, які систематично відбуваються в центрах Карітасу. Тепер діти під супроводом наших працівників набувають самостійності у приготуванні страв.

Не менш важлива наша співпраця з компанією Procter & Gamble Україна, адже завдяки їй наші сім’ї у найскладніші моменти отримали підтримку гієнічними наборами, що сприяло підвищенню якості їхнього побуту.

На щастя, у нас є такі партнери, які співпрацюють з мережею Карітасу вже багато років. Це дуже підсилює наші місцеві центри у спроможності надавати не лише соціальні послуги, а й задіювати дітей, підлітків та їхні сім’ї до соціальної відповідальності та підсилює їхню ресурсну спроможність.

Які наразі потреби в центрах та чим можуть допомогти небайдужі?

Ми завжди високо цінуємо допомогу та співпрацю з людьми, які допомагають потребуючим.

Ми відкриті, як на рівні Карітасу України, так і на місцевому рівні до співпраці стосовно розвитку та організації діяльностей в Карітасі та долучення до різних проектів й акцій.

Звичайно, матеріальна підтримка є необхідною для сімей, але ніколи не заповнить прогалини у вихованні чи стосунках з дітьми. Тому важливим є забезпечення зайнятості працівників, адже від них залежить в подальшому багатогранний розвиток дітей, їхнє сприйняття світу з точки зору довіри до дорослих, налагодженню соціальних зв’язків.

Найгострішою потребою на сьогоднішній день в кожному дитячому центрі Карітасу є забезпечення працівників заробітною платою. В більшості наші працівники мають часткову зайнятість, і без цих кваліфікованих кадрів діти з бідних родин не отримають конструктивного дозвілля, допомогу психолога чи соціального педагога, екскурсій чи табору.

Підтримати діяльність дитячих центрів Карітасу можна ТУТ


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь