Image

Проект реабілітації ветеранів допомагає людям віднайти самих себе

0 Comments

Наприкінці минулого року в Карітасі України завершилась перша фаза проєкту «Програма реабілітації ветеранів та їх родин, що постраждали внаслідок збройного конфлікту на Сході України», котрий реалізовувався за підтримки Союзу Українців в Австралії. В рамках проекту допомогу отримали 25 осіб, серед яких дві родини загиблих на війні.

За словами психолога Карітасу Запоріжжя Наталії Ломейко, історія кожного з учасників проекту дуже непроста, але одночасно з тим, це історії про віднайдення самих себе, про докорінні зміни в житті ветеранів та їх родин.

Дружина ветерана Гулнора Кошева

Серед підопічних Карітасу Запоріжжя – дружина ветерана, багатодітна мама Гулнора Кошева. В рамках проекту для родини придбали швейну машинку та оверлок, в іншому проекті Карітасу мама та старша донька проходили курси крою і шиття і, зрештою, це допомогло родині. Зараз завдяки швейній майстерності вони непогано заробляють, – шиють постільну білизну, перешивають одяг на замовлення, а на початку епідемії активно шили маски та захисний одяг.

Дружина ветерана Гулнора Кошева із родиною

Також в рамках проєкту для дітей Гулнори придбали меблі: шафи-купе і два ліжка з матрацами – родина жила в старенькому будинку з меблями просто непридатними до використання, тому нові меблі для дітей стали справжнім щастям.

Ветерани Ігор Сахній та Олег Мамошин внаслідок поранень повністю втратили зір. Завдяки допомозі Карітасу та Союзу Українців в Австралії ветерани отримали спеціальні комп’ютери та смартфони адаптовані для потреб незрячих, а також пройшли курс реабілітації з відновлення побутових навичок, а також опанування комп’ютера та смартфона для зовнішнього спілкування та подальшої роботи.

Психолог Наталія Ломейко та ветеран Ігор Сахній

Як розповідає Наталія Ломейко, ситуація з Ігорем була трошки простіша, – він молодший і внаслідок поранення не втратив сенсу життя, а Олег, насправді, був близький до самогубства. «Він був самотнім, агресивним, не бачив жодних перспектив, відсторонився від родичів, друзів, побратимів, єдиною його підтримкою була дружина, однак вона сама вже ледве витримувала тиск», – додає психолог.

Коли ветерани вперше потрапили на реабілітацію, то зустріли однодумців серед людей зі схожими проблемами, в них з’явився сенс життя, вони стали більш активним та відкритими. Чоловікам вдалось не лише адаптуватись до зовсім нових умов життя, але й стати прикладом і підтримкою для інших ветеранів. Ігор за допомогою собаки-поводиря і навігатора мобільного додатку впевнено пересувається по місту, і має можливість вирішувати свої справи самостійно, а також навчився здійснювати покупки в магазинах, користуючись мобільним додатком телефону. Олег в свою чергу не лише навчився справлятись з побутовими завданнями, але й вступив до Спілки Ветеранів, де зайняв дуже активну позицію. Балотувався до міської ради рідного Бердянська, і попри те що не виграв вибори, веде активне суспільне життя.

Проєкт «Програма реабілітації ветеранів та їх родин, що постраждали внаслідок збройного конфлікту на Сході України», котрий реалізовується за підтримки Союзу Українців в Австралії  за словами Наталії Ломейко є справді дуже потрібним, бо часто родини ветеранів це дійсно бідні родини, котрі через поранення батька чи чоловіка, труднощі з пошуками роботи залишаються без засобів до існування. Також чимало з них потребують психосоціального супроводу.

Повертаючись із зони бойових дій ветерани втрачають все, вони втрачають себе колишніх. Тут інше життя, тут їх не розуміють, а це викликає роздратування та агресію. Виникає нерозуміння між чоловіком та дружиною, між дітьми і батьками, як наслідок дуже багато розлучень, багато агресії, якої не було раніше. Крім численних сімейних конфліктів чимало конфліктів і в соціумі.

«Вони мають досвід, вони багато чого знають і вміють, але вони не можуть знайти себе, вони могли б бути корисними для суспільного і політичного життя, однак часто зовсім не відчувають підтримки, а через бюрократичні труднощі відчувають розчарування та агресію, що веде до депресій, суіцидальних думок, залежностей», – додає психолог.

Долучайтесь до допомоги ветеранам: https://www.ukrainecrisisappeal.org/?fbclid=IwAR1Ff7Xo8Wkp3U-zCsYKLMzZDx8lL7d1QEMSGDPxEn86VwQdrb6nX2P0_ns


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь