Image

За що підлітки так люблять Карітас: 6 цікавих та ефективних підходів в роботі зі старшими дітьми

Стрес через війну, втрати, зміну місця проживання, розлуку з рідними та друзями – все це, на додачу до і так непростого гормонального пубертату, переживають українські підлітки.

За результатами всеукраїнського соціологічного дослідження “Підлітки та їхнє життя під час війни: настрої, цінності, майбутнє”, в якому брали участь діти 13-19 років зі всієї України, 73% підлітків найбільше турбує війна. 38% відчувають через неї страх за здоров’я – своє та близьких, а 12% не розуміють, яке в них буде майбутнє. Дорослі діти зазначають, що в цей час найбільше потребують підтримки.

Карітас України та його місцеві організації по всій країні завжди готові підтримувати підлітків та мають низку спрямованих на роботу з дітьми 13-19 років успішних освітніх практик напрямку «Освіта, формація та захист дітей». Тому саме таким напрямком роботи ми хочемо продовжити серію публікацій про інноваційні підходи Карітасу.

1. Інтеграційні проєкти для підлітків та молоді

Успішний кейс Карітасу Полтава: «Від серця до серця: соціальний проект інтеграції дітей ВПО до Полтавської громади». 

Підлітки з деокупованих територій мають великий запит соціалізації – спілкування з однолітками та пошуку нових друзів. Також їм важливо бути потрібними та корисними на новому місці, знайти місце комфорту та безпеки. Вони потребують психоемоційної підтримки – не тільки особистісної, але й для членів своїх родин.

Карітас Полтава вирішив долучити молодь з окупованих територій до оновлення оглядового майданчика в історичному центрі міста. «Аби молодь запам`ятала не лише спільне лихо, що їх об’єднало, але й одну велику добру справу для міста, яке стало їхнім прихистком», – зазначають в фонді.

Соціальний проєкт по оновленню тривав пів року. Пройшов підготовчий етап  (картографію), конструкторський етап (обговорення та ранжування ідей та локацій, виконання та відбір ескізів), технологічний етап (залучення фахівців – дизайнера, будівельників, спеціалістів органів місцевої влади та партнерів – Інститут розвитку міста, оформлення необхідної документації та врешті двох тижнів кропіткої праці безпосередньо на локації). Заключним етапом була презентація проєкту, святкове відкриття локації, висвітлення цієї події у соціальних мережах та рефлексія учасників.

Новітньою була сама ідея створення місцевої локації для відпочинку полтавської молоді не місцевою молоддю. Учасники проєкту прагнули залишити щось на згадку про себе для міста, яке стало їхнім прихистком та містом-сховищем.

З самого початку обговорення проєкту молоддю найактуальнішою виявилася ідея – створити щось полтавцям про Полтаву, щось автентичне та у стилі даного регіону, але очима та руками дітей з інших регіонів України. Підлітки здобули безцінний досвід впливу на місце, в якому проживають на даний момент. Не жити завтрашнім днем, а бути активним учасником громади сьогодні.

Карітас Полтава залучає молодь ВПО та місцевих підлітків вразливих категорій через соціальні мережі, телеграм канали, соціальні служби, а також особисті відносини з бенефеціарами попередніх проєктів, які стають гарними волонтерами у майбутньому.

2. Молодіжне таборування

Успішний кейс Карітасу Тернопіль: Підлітковий денний табір “Майже дорослі”.

Унікальна авторська програма неформальної освіти для підлітків, віком 12 – 17 років, включає комплекс занять, майстер-класів та інформаційних зустрічей, психолого-педагогічних тренінгів, котрі збагачують дітей цінними знаннями про себе та світ, допомагають відкрити внутрішній потенціал, розвинути навички, необхідні для дорослого життя та мотивують до особистого розвитку та подальшого пізнання.

Окрім активних та цікавих розваг, підлітки тут мають можливість спілкування із фахівцями різного професійного спрямування, котрі легко та доступно розкривають актуальні для них теми: фінансова грамотність, сексуальне виховання, навички взаємодії в групі, самопрезентація, здорове харчування, екосвідомість, самозахист.

На завершення учасники беруть участь у створенні та реалізації волонтерського проєкту, під час якого втілюють в життя власні ідеї, проявляють себе у справжній “дорослій” ролі громадського активіста/проєктного менеджера/волонтера.

3. Спорт та рухова активність

Успішний кейс: Кубок Карітасу – турнір з вуличного футболу для дітей та підлітків з різних куточків України.

Футбол – одна із найпопулярніших і найдоступніших спортивних ігор, є улюбленим заняттям дітей у багатьох містах та містечках України. Підлітки відвідують футбольні команди дитячих центрів Карітасу, розписують графіки тренувань та займаються навіть у негоду.

Для підлітків вуличний футбол є мотиваційним інструментом, який дозволяє повірити в себе та досягти поставлених цілей, спонукає до розширення світогляду та виховання позитивних звичок.

Кубок Карітасу є волонтерською ініціативою та відбувається щоліта з 2016 року.

4: Гендерно-орієнтовані та тематичні підліткові клуби

Успішний кейс проєкту «Стійкість та Розвиток»: Психосоціальна допомога дітям шкільного віку на території Одеської, Тернопільської, Хмельницької областей під час війни в Україні».

В школах проєкту діють тематичні клуби для різних вікових груп та груп за інтересами. Мета клубів – багатофункціональні напрямки роботи з підлітками та покращення їхнього психо-емоційного стану.

📍 «Калейдоскоп емоцій». Фахівцями давно визначено, що саме у перехідний підлітковий період діти не вміють опановувати свої емоції та, зі слів педагогів, не конгруентно їх проявляють. Саме тому заняття в цьому клубі мають психоедукаційний характер.

📍 «Від мрії до дії». Діяльність клубу спрямована на фасилітацію підлітків у їх самовизначенні та навчання навичкам цілепокладання.

📍 «Між нами дівчатами», «Батяри». Це гендерно-орієнтовані клуби в кожному з яких учасники, разом з фахівцями, вчяться проявляти себе у взаємодії з протилежною статтю та вчилися поваги одне до одного. Запрошені майстри розповідають правила особистої гігієни та догляду.

5. Психосоціальні сесії у дружніх просторах при школах

Успішний кейс: Методологія «Безпечний простір» Карітасу.

Пропонована програма побудована як на науково обґрунтованих рекомендаціях, визнаних на міжнародному рівні, так і на практичному досвіді роботи авторів. Програма схвалена Інститутом модернізації змісту освіти МОН України рекомендована Міністерством освіти та науки України для впровадження в школах.

Спеціалісти Карітасу пройшли серію спеціалізованих навчань, отримали відповідні сертифікати та активно проводять заняття з методології в Карітас під супроводом експертів НаУКМА.

Заняття для підлітків за методологією «Безпечний простір» включають в себе 7 модулів: встановлення контакту, вивчення потреб, керування реакціями,  навички розв’язання конкретних проблем, позитивні активності, позитивне мислення,  відновлення соціальних контактів та проходять на постійній основі в просторах Карітас в школах.

Понад 5000 учасників програми, охоплено 66 навчальних закладів. В разі необхідності більш глибокої роботи підліткам надається психологічна допомога: індивідуальні консультації та робота в малих групах за необхідності здійснюється перенаправлення до вузькопрофільних спеціалістів.

На сьогодні в мережі організації Карітас безкоштовно надають послуги понад 80 висококваліфікованих дитячих психологів.

6. Креативна профорієнтація

В проєктах Карітасу напрямку «Освіта, формація та захист дітей» велика увага приділяється профорієнтаційним заходам. Цей напрям націлений не лише на знання про особливості різних професій, а в першу чергу на ефективний практичний процес пізнання у неформальній формі. Зустріч з фахівцями різних професій стають не тільки цікавим, а й корисним доповненням профорієнтаційних курсів для підлітків, які намагаються зрозуміти, який шлях професійного розвитку вони хочуть обрати.

Профорієнтаційний курс має 10 зустрічей на певну тему, а також квести, візити в центри зайнятості, на підприємства і в освітні заклади. Світ змінюється з великою швидкістю і важливо навчити дітей бути в тренді.

Це лише мала частина роботи з підлітками в наших центрах. Про інші ми ще теж розповімо, адже Карітас буде і надалі висвітлювати кращі практики з метою обміну досвідом та визнання роботи спеціалістів місцевих організацій.

Попередні матеріали із серії “Кращі практики”:

Топ-5 інноваційних підходів спеціалістів Карітасу України в напрямку catch-up освіти та надолуження знань

«Цим ви також допомагаєте дитині»: 7 ефективних методів роботи з батьками у організаціях Карітасу


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини