Image

«Цим ви також допомагаєте дитині»: 7 ефективних методів роботи з батьками у організаціях Карітасу

Війна Росії проти України деформує природні процеси життєдіяльності та розвитку українських сімей. Війна загострює проблеми, провокує нові ризики і ускладнює реалізацію багатьох простих дій та речей.

Батьки та опікуни відіграють вирішальну роль у пом’якшенні негативних наслідків кризи та війни для дітей, – переконана Зоряна Лукавецька, керівник напрямку “Освіта, формація та захист дітей” Карітасу України. – Саме через турботу, чуйність і адекватний контроль батьки підтримують здоров’я та розвиток дітей і навіть зміцнюють здатність дитини справлятися з труднощами. Це і є захисними факторами для дітей”.

Очільниця дитячого напрямку звертає увагу на те, що коли дорослі переживають травми та нещастя, це часто безпосередньо впливає на їх здатність піклуватися про дітей. І навпаки, коли дорослий, який знаходиться поряд з дитиною самозарадний і стабільний, то і дитина почувається набагато краще та може справлятися з викликами сьогодення.

В межах дитячих проєктів місцевих організацій Карітасу по всій Україні, велика увага приділяється саме залученню, інформуванню та підтримці батьків, опікунів і членів родин. “Понад 3000 батьків та опікунів отримали послуги за минулий рік. Важливо зазначити, що ця робота передбачає – системність та регулярність, адже зміни в поведінці та сприйнятті не є швидкими та одномоментними, а особливо в часи сповнені викликів та криз“, – уточнює Марина Мартиненко, менеджерка проєкту “Стійкість та Розвиток”.

Соціальні працівники, педагоги та психологи дитячих проєктів Карітасу напрацювали безліч дієвих та ефективних підходів, методів та технік, які допомагають підтримувати батьків в часи війни. Тому саме таким напрямком роботи ми хочемо продовжити серію публікацій про “кращі практики”.

1. Кемп для батьків

Табори часто асоціюються з дитячими пригодами, але в Карітасі практикується таборування і для батьків. Такі заняття розширюють можливості відновлення, навчання, розвитку та знайомства з новим для мам і татів.

Батьківське таборування від команди проєкту “Стійкість та Розвиток” проходило у школах Одеської, Тернопільської і Хмельницької областей та охопило понад 100 батьків. Заходи були поділені на три основні блоки: “Про дітей”, “Про себе” та “Для себе”. Тут батьки знаходили відповіді на запитання: Як знайти час для себе? Звідки почерпнути енергію? Де шукати натхнення? Як попросити підтримки у рідних? Як допомогти собі у важку хвилину? В який момент варто сказати “Досить…”?

Від початку до кінця, ми прагнули зробити таку програму, яка б була наповнена різноманітними активностями, які відповідали інтересам і потребам батьків, – розповідає Анастасія Гурська, координатор проєкту “Стійкість та Розвиток” Карітасу Тернопіль. – Наша команда вдало працювала, щоб зробити кожен день цікавим та насиченим. Але, безумовно, найважливіше було те, що батьки мали можливість відпочити від буденних справ та стресу, насолоджуватися природою та спілкуванням з іншими батьками. Ми бачили, як вони відкривались та надихалися на зміни у своєму житті та сімейних відносинах“.

Після цього табору в Карітасу Тернопіль виникла ідея створення жіночого клубу для мам в безпечному просторі фонду. “Я давно хотіла, щоб в мене було таке місце, де мені буде так добре, як у церкві з Богом. Тепер воно є”, – залишила відгук, який зігріває серце, одна з мам.

2. Школа для батьків майбутніх першокласників

Початок шкільного навчання – привід для хвилювань багатьох батьків. Як підготувати дитину до першого класу, розвити навички читання, письма та математики? Як допомогти їй впоратися з емоціями, які можуть виникнути під час адаптації? Як убезпечити дитину від булінгу тощо? У відповідь на ці запити у Карітасі виникла ідея створити своєрідну школу для батьків.

Батьків запрошують на тематичні зустрічі з педагогами, соціальними працівниками та психологами Карітасу та шкіл, які співпрацюють із фондом. Просвітницька діяльність в першу чергу направлена на розкриття питань розвитку дитячої особистості та адаптації її до навчання в закладі освіти.

Ця програма дуже гарно себе зарекомендувала, – констатує Дмитро Баланюк, координатор проєкту “Стійкість та Розвиток” Карітасу Хмельницький. – Батьки не тільки отримували знання, навички підтримки дітей в адаптаційний період, але й могли отримати відповіді на всі питання, які стосувались підготовки дітей до успішного старту в школі. Окрім того атмосфера в групі була теплою, підтримуючою, що додатково готує батьків до школи“.

3. Групи самодопомоги та підтримки батьків

Дослідження показують, що одним із найважливіших показників психічного здоров’я дітей, які переживають конфлікти та переміщення, є те, як про них піклуються їхні сім’ї. Тепле і позитивне виховання може допомогти захистити дітей від психологічної шкоди, але дорослі для цього мають бути в ресурсі.

Аби підтримати батьків у ці непрості часи Карітас знайшов хороший спосіб об’єднання їх у спільноти. Це групи самодопомоги та підтримки, які координують та фасилітують соціальні працівники та психологи.  

Через війну тисячі родин втратили свої домівки. Разом із батьками або іншими опікунами вони стали вимушеними переселенцями та потребують не лише житла, харчів, речей та іграшок, а й уваги. Групи самодопомоги допомагають батькам справлятися з переживаннями, в безпечному просторі пропрацювати важкі моменти“, – зазначає соціальний педагог проєкту “Стійкість та Розвиток” Раїса Тараннік.

На зустрічах мами і татусі діляться проблемами та досвідом з іншими батьками, які також можуть переживати подібне. Це дає відчути, що вони не самі.

“Щиро дякую групі за підтримку. Карітас допоміг мені розібратись в собі, обрати вектор руху в подоланні стресу, завдяки цьому я розпочала свій шлях до здорового життя. Дякую вам за приділений час, терпіння та людяність. Нам дуже була необхідна така підтримка та ваш професійний погляд“, – такий відгук залишила Анна Паталаха.

4. Тренінги соціально-емоційних навичок

За минулий рік понад 20 дорослих та 30 дітей гармонізували сімейні відносини, оскільки мали можливість відвідати тренінги “Разом сильніші” Карітасу Броди.

У наш час майже третина сімей проводять разом менше 5 годин на тиждень. Багатьом важко виділити час для якісного спілкування та гри через напружений графік. Ми в Карітасі це виправляємо, – розповідає координатор проєкту Любов Сітка. – Під час наших зустрічей ніхто не думає про роботу. В нас не тільки безпечно, комфортно, але ще і смачно. Такі заняття дають позитивні емоції та покращують взаємодію дітей та батьків“.

Головний акцент тренінгового курсу робиться на грі, творчості, спілкуванні та командній взаємодії. Окремі вправи, спрямовані на те, щоб батьки разом з дітьми краще пізнали один одного, вчилися емпатії та взаєморозуміння. Елементи тімбілдінгу дозволяють налагодити більш якісний зв’язок та навички спільної сімейної взаємодії.

Я виховую трьох дітей, двоє з яких ясельного віку, старшій донечці 7 років. Ситуація така, що більше уваги та часу зазвичай приділяю меншим дівчатам. Для мене такі заходи – це якраз можливість приділити окрему увагу та час старшій донечці“, – зізнається учасниця тренінгів Ольга Войціховська.

5. Клуб для батьків підлітків

Щоб покращити відносини між підлітками та батьками, у Карітасі Чортків організували клуб “Табу” де проходять неформальні дружні зустрічі батьків майже дорослих дітей. Під час таких сходин мами і тата вільно висловлюють свою думку, свій погляд на виховання, діляться досвідом, окреслюють питання, які їх турбують, спілкуються в середовищі однодумців, отримують експертні поради та ефективні рішення щодо підтримки розвитку дитини підліткового віку. На деякі зустрічі разом приходять батьки і діти.

За час роботи клубу нам вдалось розробити і вдосконалити ряд підходів у роботі з підлітками і їх батьками. Проведено цикл дитячо-батьківських тренінгів, батьківських коуч-тренінгів “Уламки дитячих травм”, учасниками яких стали понад 200 осіб, – розповідає Наталя Стринжа, психолог та автор інноваційної методики Карітасу Чортків.

Психологічна допомога, яку отримують наші беніфіціари, являє собою комплекс діагностичних, психолого-педагогічних, психокорекційних і психологічних заходів, спрямованих на якнайшвидше відновлення оптимального психічного стану й соціальної життєдіяльності, підвищення рівня психологічної стійкості особистості“.

“Я вдячний за можливість зустрічатися з іншими батьками, мати консультації з працівниками Карітас, обмінюватися досвідом. Це допомогло мені побачити, що не я один зіткнувся зі складнощами виховання сина-підлітка”, – написав у відгуку один із татусів.

6. Терапія природою (nature therapy)

Технологічний прогрес віддаляє людей від природи і це негативно впливає на наше психічне та фізичне здоров’я. Терапія природою та лісом ефективно допомагає відновлюватися та почуватися краще, тож у Карітасі Чернігів батькам пропонують саме такі практики відновлення –усвідомлені прогулянки, спостереження, екскурсії, слухання звуків природи, малювання фарбами з природніх матеріалів та багато іншого.

Під час прогулянки на природі наше тіло отримає фітонциди, природні хімічні речовини, що виділяються рослинами, які зменшують стрес і покращують імунну функцію. Інші переваги для здоров’я лісової терапії включають покращення стану серцево-судинної та дихальної систем, відновлення уваги та зменшення депресії“, – пояснює координаторка проєкту Карітасу Чернігів Анастасія Кікнадзе.

За минулий рік понад 170 батьків змогли поповнити свій ресурс різними шляхами.

7. Клуби позитивного батьківства

Позитивне батьківство – це не тільки про те, як ми виховуємо наших дітей, але і про те, як ми самі до них відносимося.

Що приховується за “складною” поведінкою дитини? Як розв’язувати конфлікти? Як допомогти дитині, яка перебуває в стресі? На ці та на багато інших питань батьки отримують відповіді під час тренінгових зустрічей у Клубі позитивного батьківства Карітасу Волинь. Зараз він нараховує вже 83 активних учасника.

Позитивне батьківство в Карітасі – це про позитивну комунікацію «батьки – діти»; усвідомлення своїх почуттів і внутрішніх процесів, прийняття себе та своєї дитини, це про навчання здобуття ресурсу в умовах хронічного стресу“, розповідають соціальні педагогині Карітасу Волинь Тетяна Галицька та Олена Качорок.

Але не психоедукацією єдиною… В цьому клубі багато творчих заходів, майстерок, екскурсій, спільних святкувань, волонтерства. Такий підхід дуже ефективний, оскільки він забезпечує комплексну підтримку та розвиток учасників через різноманітні види діяльності.

Коли я приходжу до вас, то відволікаюсь від тих проблем та втрат, що не дають мені спокою. Я вчусь долати труднощі. Дякую, що ви поряд“, написала учасниця цього батьківського клубу.

Попередній матеріал із серії “Кращі практики”:

Топ-5 інноваційних підходів спеціалістів Карітасу України в напрямку catch-up освіти та надолуження знань


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини