Image

Як допомогти дитині подолати образу? Блог психолога

0 Comments

Образа – це почуття, яке знайоме нам з дитинства, це наша реакція на певну, частіше неприємну для нас ситуацію (своєрідний захисний механізм). Для маленької дитини світ обертається виключно навколо неї, і будь-яка батьківська заборона викликає образу. З часом, звичайно, уявлення про навколишню дійсність змінюється, і малюк розуміє обґрунтованість більшості заборон. Натомість виникають нові приводи для образ : на вчителів, однокласників. І це зовсім не так безневинно, як здається більшості з нас. Адже в результаті в людини з’являється такий уявний “мішок образ”, де зберігаються старі і накопичуються нові.

Чим небезпечні образи?

🔹 Часті образи можуть стати причиною багатьох захворювань, у тому числі виразки шлунка, хвороб серця і печінки.

🔹 Люди, які часто переживають це почуття, непомітно для самих себе віддаляються від своїх рідних і друзів.

🔹 Зниження імунітету.

🔹 Образа може провокувати злість і спрагу помсти.

Основні причини дитячих образ:

✅ Вроджена вразливість. Іноді буває так, що дитина за характером дуже чутлива. Кожна неприємна дрібниця змушує відчувати дискомфорт. Такому малюку особливо важливо бачити, що батьки люблять його.

✅ Неприйняття батьками особливостей малюка. Деякі батьки не приймають дитину такою, якою вона є. І тут мова йде не про фізичні характеристики, а про психологічні. Такі батьки ставлять малюка в певні рамки, в яких йому некомфортно. Звідси й образи.

✅ Відчуття ворожості навколишнього світу. Іноді трапляється так, що дитина постійно потрапляє під заборони та обмеження. Тому вона робить висновок, що весь світ налаштований проти.

✅ Гіперопіка. Не всі батьки можуть визнати, що їхня дитина — це самостійна людина, у якої є своя точка зору та певні бажання. Вони пригнічують рішучість малюка, його спроби діяти. Вони не вірять у нього, а звідси виникає і недовіра малюка до себе. Він починає боятися стресових ситуацій і труднощів. І коли у нього не виходить з ними впоратися, він ображається.

Як допомогти дітям впоратися із образою?

📌 Допоможіть дитині заспокоїтися. Зазвичай ображений малюк починає плакати або влаштовувати справжню істерику. Тому будьте з ним добрі, обійміть, поцілуйте, дайте попити води.

📌 Співчувайте. Дитина повинна усвідомити, що ви розумієте і підтримуєте її. Поясніть малюку, що ви на його боці.

📌 «Не можна» переростає в «можна». Маленький секрет, який стане запорукою душевного спокою в сім’ї. Якщо дитина хоче морозиво, але їй не можна, то запропонуйте інші солодощі. Якщо хоче дивитися мультфільм, то скажіть, що буде цікавіше почитати казку.

Важливо розуміти, що дитині складніше справлятися з виниклими почуттями в силу недостатнього досвіду та емоційної нестійкості. Батькам важливо розуміти причини такої уразливості дитини, навчитися правильно реагувати на дитячу образу та допомогти дитині проявляти почуття та справлятися з переживаннями.

Підготувала психолог Дитячого центру Карітасу Борислав Галина Попик


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь