Image

Вплив психічного здоров’я на соціальне благополуччя особистості

0 Comments

Психіка сучасної людини відчуває потужні негативні впливи соціального, природного, побутового та багатьох інших характерів.

Психічне здоровʼя – це рівень психологічного благополуччя, який визначається не тільки відсутністю психічних захворювань, а й рядом соціально-економічних, біологічних й факторів, що відносяться до навколишнього середовища.

Благополуччя особистості охоплюється реалізацією її здібностей, подоланням нормальних життєвих напружень, можливостями протистояти звичайним життєвим стресам, плідно працювати.

Всесвітня організація охорони здоровʼя виділяє наступні критерії психічного здоровʼя:

– усвідомлення і відчуття безперервності, постійності та ідентичності свого фізичного і психічного «Я»;

– почуття сталості та ідентичності переживань в однотипних ситуаціях;

– критичність до себе та своєї власної психічної продукції (діяльності) та її результатами;

– відповідність психічних реакцій (адекватність) силі й частоті середовищних впливів соціальним обставинам і ситуацій;

– здатність самоконтролю над поведінкою відповідно до соціальних норм, правил, законів;

– здатність планувати власну життєдіяльність і реалізовувати ці плани;

– здатність змінювати спосіб поведінки залежно від зміни життєвих ситуацій і обставин.

Психічне здоровʼя людини тісно повʼязане із наявністю і збереженням психологічної стійкості. Психологічна стійкість охороняє особистість від дезінтеграції й особистісних розладів, створює основу для внутрішньої гармонії, забезпечує реалізацію фізичних і духовних потенцій людини.

Стійкість до подолання труднощів, збереження віри в себе, упевненості в собі, своїх можливостях, досконалість психічного саморегулювання – це невідʼємні складові психічного здоровʼя.

Особливості роботи в буферній зоні

Варто зазначити, що з початком військових дій психологічний стан людей, які мешкають впритул до лінії розмежування, значно погіршився. Окрім загальноприйнятих критеріїв психічного здоров’я, для мешканців буферної зони додаються фактори, які є поза їх впливом. Тривалий час люди відчувають увесь негативний спектр відчуттів внаслідок близькості до лінії ведення бойових дій: це страх за майбутнє, травматичні спогади, невизначеність у завтрашньому дні, самотність внаслідок втрати можливості бачитися зі своїми дітьми через те, що вони проживають на тимчасово окупованій території, погіршення самопочуття через постійні переживання та стресові стани. Тому питання психічного здоров’я для них є вкрай актуальним. Роботу з усіма цими проявами для покращення психоемоційного стану проводять психологи Карітасу Донецьк на групових та індивідуальних зустрічах із мешканцями буферної зони.

Учасників навчають стабілізаційним технікам, конструктивним способам подолання конфліктних ситуацій, знайомлять та впроваджують техніку «майндфулнес», завдяки якій людина вчиться знаходитися «тут і зараз», відчувати особливість моменту та прислухатися до своїх відчуттів, нейтралізувати стрес та підвищити стресостійкість. Також свою ефективність в подоланні негативного психоемоційного стану показав творчій напрямок: на групових заняттях з правопівкульного малювання учасники разом з психологами створюють чудові художні роботи, не замислюючись над результатом, проте насолоджуючись моментом. Результат роботи завжди є вражаючим та люди, дивлячись на свої картини, отримують неймовірний заряд позитиву, гарного настрою, підвищують свою самооцінку та надихаються на повноцінне життя, не дивлячись на складну життєву ситуацію.

Можливість долучитися до занять, на яких навчають та допомагають впоратися зі стресом, тривожністю та страхами, є дуже вчасними та необхідними для людей, які щодня перебувають в пригніченому стані. Через небезпеку обстрілів населених пунктів, які знаходяться на відстані 0-5 км від лінії розмежування, відвідування гуманітарних організацій там є дуже обмеженою. Тому зустрічі з психологами завжди користуються успіхом: люди із задоволенням відвідують заняття для покращення психоемоційного стану та підтримки свого психічного здоров’я.

Ще одним  викликом для людства стала пандемія COVID-19. Жодна країна не була готова до її страшних наслідків. Інфекційні хвороби та смерть, економічні втрати світового масштабу та соціальна ізоляція стали справжнім випробуванням для людей. Тому питання психічного здоров’я населення нашої планети наразі є одним з найважливіших. Доступність до психологічної допомоги повинна бути для усіх верств населення.

Як можна самостійно піклуватись про своє психічне здоров’я:

– Повноцінний сон (перш за все, мозок сприймає недосипання як тривожність, що змушує його працювати у напруженому режимі)

– Збалансоване харчування (дієта з великою кількістю поживних речовин і низьким вмістом жирів може запобігти депресії та зменшити її симптоми).

– Фізична активність (щоденна 20-30 – хвилинна прогулянка покращує когнітивні функції мозку).

– Соціальна інтеграція: спілкування з друзями та родиною. 

– Заняття активностями (зокрема такими, які приносять задоволення і відчуття того, що робиться щось змістовне). 

Піклуйтеся про своє психічне здоров’я, адже це запорука щасливого життя і довголіття!

Тетяна Косова, психолог проекту «Багатосекторальна гуманітарна допомога у грошовій, натуральній формі, послуг і ваучерів для покриття базових потреб, продовольчої безпеки, фізичного і психічного здоров’я та підготовки до зимування постраждалих від конфлікту осіб на сході України», 2021-2023 рр.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь