Image

Наша мета: турбота про психічне здоров’я кожного

0 Comments

Щорічно 10 жовтня у світі відзначається Всесвітній День психічного здоров’я.

У 2021 році МОЗ обрало темою цього дня таку: «Наша мета: турбота про психічне здоров’я кожного».

Психічне здоров’я є невід’ємною частиною і найважливішим компонентом здоров’я. Воно визначається як стан благополуччя, при якому кожна людина може реалізувати свій творчий хист і власний потенціал, протистояти звичайним життєвим стресів, продуктивно і плідно працювати і робити внесок в життя своєї спільноти. У цьому позитивному сенсі психічне здоров’я є основою благополуччя кожної людини і ефективного функціонування всієї спільноти.

Пандемія короновірусу має величезний вплив на наше життя та наше психічне здоров’я, оскільки більшість людей відчуває емоційний стрес, ізоляцію, що провокує відчуття самотності, страху, надмірних переживань, пригніченого настрою чи депресивних станів, фізичних реакцій, загострення хронічних захворювань. 

За ­результатами онлайн-­опитування Центру з конт­ролю та профілактики захворювань США (CDC, 2020) за участю понад 5 тис. дорослих, ознаки травматичного та стресового розладів виявили у 26,3 %, тривоги або депресії — у 30,9 %, про ­вживання психо­активних речовин повідомили 13,3 %, про думки щодо вчинення само­губства 10,7 % опитаних.

Карітас України має багаторічний досвід роботи з людьми, які потребують психосоціальної підтримки.

В Мережі соціальних центрів Карітасу надається допомога людям (в першу чергу молоді) з інтелектуальною недостатністю, психічними розладами та іншими важкими формами інвалідності (ДЦП, синдром Дауна тощо).

Наразі мережа налічує сім центрів, які діють у Львівській, Івано-Франківській та Тернопільській областях.

Метою роботи центрів є надання психосоціальної підтримки та допомоги в подоланні соціальної ізоляції, адаптації до життя в громадах, покращення само-впевненості та самостійності підопічних, розвиток творчої та освітньої самоактуалізації, отримання нових життєво необхідних навичок.

Проект «Підтримка соціальних центрів Карітасу України у програмах для людей з інвалідністю в Україні» реалізовується за фінансової підтримки німецького БФ Renovabis та БФ Карітас (Іспанія).

Також в рамках проектів «Багатосекторальна гуманітарна допомога у грошовій, натуральній формі, послуг і ваучерів для покриття базових потреб, продовольчої безпеки, фізичного і психічного здоров’я та підготовки до зимування постраждалих від конфлікту осіб на сході України», 2021-2023 рр., «Психосоціальний супровід для дітей та батьків/опікунів у буферній зоні на сході України» та «Зміцнення здоров’я, стійкості громад та засобів до існування в Донецькій та Луганській областях» надається психологічна допомога мешканцям буферної зони.

Перша психологічна допомога, кризова інтервенція, психовентиляція, психоедукація – це те, з чим кожного разу працюють наші психологи в зоні конфлікту і те, що залишається актуальним до сьогоднішнього дня.

«Бути почутим та прийнятим» зі своїм болем, злістю, агресією, несправедливістю, без оцінки та осудження – одна з головних складових психологічної допомоги.

Важливо розуміти , що мешканці буферних зон потребують допомоги.

Психологи Карітасу проводять індивідуальні та групові психологічні консультації, займаються підвищенням психологічної грамотності, розкриттям взаємозв’язку між психічним і фізичним здоров’ям, проводять психологічні тренінги для місцевих мешканців. Також, працюють телефонні консультування за потребою та запитом від населення.

Фізичне та емоційне напруження, переживання через ковід, часті обстріли – психологи мобільних бригад стають свідками того, як бенефіціари мають багато переживань, посилюються їхні депресивні та тривожні стани, переживають горе та втрату, мають симптоми травми, страху, самотності, хронічних захворювань. На лінії розмежування люди не отримують послуг у сфері психічного здоров’я. Психічне благополуччя має бути визнано на рівні турботи про загальне здоров’я населення.  

За підтримки Союзу Українських Організацій в Австралії Карітас України реалізовує проєкт «Програма реабілітації ветеранів та їх родин, що постраждали внаслідок збройного конфлікту на Сході України».

Серед основних напрямків допомоги – медична допомога та реабілітація, психологічна допомога та реабілітація, зокрема реабілітація від алкогольної та наркозалежності. Ветерани – учасники проєкту, котрі страждають від залежності і мають можливість пройти реабілітацію в центрі «Назарет» поблизу Дрогобича.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь