Image

Постраждалому населенню прифронтових регіонів у листопаді надано 6500 гігієнічних наборів

Команда Карітасу України удосконалює стратегії гуманітарного реагування для ще більш ефективної допомоги постраждалому від війни населенню.  Особливість проекту “EMERGENCY APPEAL” полягає в тому, що ми  надаємо допомогу, відповідно до потреб людей та громад на найбільш постраждалих територіях.

Зараз наші зусилля спрямовані на серйозно пошкоджені обстрілами регіони вздовж лінії фронту та регіони, що постраждали від підтоплення спричиненого підривом Каховської ГЕС. Це громади Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської, Донецької областей. Також Сумської та Чернігівської, території яких постійно обстрілюються, але водночас є домівкою для тисячі людей. На цих територіях росія щодня знищує житло цивільних мешканців та інфраструктурні об’єкти. Сотні тисяч людей залишилися без роботи, а отже і без засобів до існування. Магазини не працюють, купити найнеобхідніші речі є проблемою. Мешканці прифронтових сіл місяцями перебувають без води, світла, газу. Складною залишається ситуація після підриву Каховської ГЕС, де населення постраждалих громад вже пів року долає наслідки підтоплення.

Наші виїзні мобільні групи доставляють в ці регіони постраждалим від війни все необхідне: набори для ремонту житла, продуктові і гігієнічні набори, медичні аптечки, воду. Консультації надають юристи і психологи, які виїжджають до громад в складі мобільних груп.

Протягом листопада 2023 року, завдяки  підтримці наших партнерів з Ротарі Австралія (RAWCS)  та Карітасу Норвегії (Caritas Norway),  надано понад 6 500  гігієнічних наборів.

2 066  гігієнічних наборів від Карітасу Норвегії  отримали  вразливі категорії осіб в громадах  Донецької, Запорізької, Полтавської, Чернігівської, Сумської областей. Зокрема, було роздано 1760 великих сімейних наборів, 166 наборів для людей з інвалідністю та 140 наборів для немовлят.

Мобільна група Карітасу Запоріжжя відвідала віддалені громади Запорізької області, де попри наближеність на відстань 5-10 км до зони активних бойових дій, під звуками безперервних артилерійських обстрілів, залишаються жити родини з маленькими дітками. У Добропіллі, Долинці, Верхній Терсі  познайомилися із прекрасними малюками і їх батьками. Для них доставили  набори дитячої гігієни, до складу яких входять підгузки, вологі серветки, крем та ще багато чого корисного для догляду за маленькими українцями. Придбати всі ці товари для людей вкрай складно, адже до найближчого магазину непродовольчих товарів доводиться їхати 40-60 км. У деяких селах немає світла, усюди – проблеми із питною водою. Однак, навіть такі побутові труднощі і звуки постійних обстрілів не можуть забрати посмішку у наших маленьких бенефіціарів.

Завдяки допомозі наших партнерів з Ротарі Австралія, місцеві осередки Карітасів Миколаїв, Херсон, Кривий Ріг, Кам’янське, Кропивницький, Запоріжжя роздали 4 486 гігієнічних наборів: 380 для людей з інвалідністю, 406 для немовлят та 3 700 сімейних гігієнічних наборів.

З пані Людмилою працівники Карітасу Миколаїв познайомилися біля бусу з гуманітарною допомогою, коли приїхали до Нововасилівки Снігурівської ОТГ на Миколаївщині з наборами гігієни.

Жінка розповідає про те, як після підриву росіянами Каховської ГЕС вода залила її будинок і погоджується його показати. Йдемо по вулиці до її дому, важко повірити, що пів року тому тут стояла вода, однак, придивившись ближче, помічаєш, до якого рівня вона доходила.

Пані Людмила каже, що ніколи не думала, що їй доведеться пережити потоп. Однак після російського теракту саме її будинок опинився у водяному полоні, адже розташований він на найнижчій до ріки  вулиці.

«Раптово прийшла вода. 7 числа (червня – прим. авт.) до обіду ще нічого не було, а після обіду вже сильно затопило. Вода піднялася у дворі на 2 метри, в будинку до 1,70 м», – показує жінка розводи на стінах, які досі нагадують про пережите лихо.

На фото в телефоні будинок до затоплення – з наклеєними на стінах шпалерами, мебльованими кімнатами, і після – купа бруду, розбухлі меблі, цвіль на стінах, непрацююча техніка. Пані Людмила показує улюблену швейну машинку: після затоплення вона теж вийшла з ладу, але викидати шкода. У дворі водою розмило піч, у якій пекли хліб, залило погріб, де зберігалися продукти.

«Меблі викинули всі практично, залишилося 5 антресолей, які були під стелею. Майже все, що було в будинку, вже не придатне. Дещо змогли спасти, завдяки нашим хлопцям із ЗСУ, які тут були в селі. Вони допомогли вивезти і господарство, і котів та трохи побутової техніки. Наслідки потопу ліквідовували 5 місяців. Через 2 місяці чоловік отримав важку травму, йде заміна суглоба на коліні, поки на тимчасовий, бо є ускладнення. Через місяць на операцію у Київ, на заміну суглоба. Тобто відновлювати будинок фізично немає кому. Матеріально це дуже затратно» – з сумом розповідає жінка.

У своєму домі, до підтоплення, пані Людмила з родиною пережила й російську окупацію. «Вони прийшли, ніхто їх не ждав. Я напекла оладків на сніданок, вони зайшли в хату провіряли документи. Дуже важко це згадувати. Їх присутність тут дуже давила морально.  Діти через місяць евакуювалися. Практично 24 лютого вони прийшли, а 5 листопада нас звільнили» – згадує пані Людмила.

Жінка поділилася, що в окупації було морально дуже важко, але і зараз  дуже важко фізично, бо вже понад 5 місяців доводиться долати наслідки затоплення. У будинку і під час нашого візиту працювали осушувачі. У такій ситуації допомога від Карітас Миколаїв  дозволяє зекономити на елементарному, зокрема на товарах гігієни, адже навіть пральний порошок, ополіскувач, засоби особистої гігієни, які входять в отримані родиною набори, – усе це кошти, які тепер сім’я пані Людмили зможе спрямувати на інші нагальні потреби.

Команда проєкту «EMERGENCY APPEAL» невпинно працює з нашими міжнародними партнерами і донорами, щоб збільшити обсяги допомоги  постраждалому від війни населенню. Наш досвід і професійна командa, розроблений  план дій, логістика, чіткі процедури закупівель і дистрибуції допомоги дозволяють вчасно здійснювати екстрене реагування на гуманітарну кризу спричинену війною.  Ми вдячні кожному нашому благодійнику за фінансову, матеріальну, моральну і духовну підтримку, яка зараз є вкрай цінною і рятівною для українського народу.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь