Коли самотужки не справитися: Кризові центри Карітасу допомагають людям з деокупованих територій

На територіях безпосередньо наближених до зони активних бойових дій багатьом українцям зараз живеться особливо складно. Там не тільки більша ймовірність обстрілів, але й існують додаткові складнощі з отриманням медичної допомоги та соціальних послуг.

Саме тому проєкт Карітасу України «Підтримка захисту осіб з інвалідністю на деокупованих територіях» реалізується локальними організаціями Карітас Запоріжжя, Карітас Миколаїв, Карітас Одеса, Карітас Харків та Карітас Кривий ріг.

В межах проєкту працюють Кризові центри, які здійснюють комплексну кризову підтримку захисту бенефіціарів з інвалідністю та іншими критеріями вразливості. З людьми працюють кейс-менеджери, кризові консультанти, юристи, психологи, реабілітологи та соціальні педагоги.

Кризовий центр також здійснює спеціальні закупівлі та\надає  транспортні послуги людям з інвалідністю, надає кошти для забезпечення необхідних потреб бенефіціара (готівка на захист) та підтримує розвиток потенціалу місцевих громад за допомогою малих грантів для інклюзії та соціальних послуг для людей з інвалідністю.

Від початку роботи проєкту у березні 2023 року, Карітас зібрав велику кількість відгуків, слів подяки та історій бенефіціарів, які опинились в кризовій ситуації, але завдяки своєчасній допомозі змогли полегшити своє життя. Ділимося кількома з них.

Олександр

Олександр все життя працював сантехніком у Херсоні, а дружина Ольга – в дитячому садочку.

У червні 2023 року в Херсоні він з дружиною очікував на маршрутку на зупинці громадського транспорту. Коли почався обстріл, чоловік прикрив собою жінку і отримав мінно-вибухову травму ноги.

Пана Олександра стабілізували та попередньо прооперували у Херсонській обласній лікарні, а 19 червня евакуювали до Миколаївської лікарні швидкої медичної допомоги, звідки його перевезли у міську лікарню №3. На жаль, ногу чоловіку врятувати не вдалося – було прийнято рішення про ампутацію.

«15 серпня зробили операцію. 30 серпня виписали з лікарні. Зараз ми перебуваємо у Миколаєві, як внутрішньо переміщені особи, збираємо документи на інвалідність. Далі нам потрібно протезування.  От така наша сумна історія», – переповідає дружина Олександра.

Карітас Миколаїв не зміг пройти повз біду родини і надав допомогу чоловікові у вигляді медичних засобів. Ця сім’я, як і багато інших, заслуговує на підтримку та поміч.

Ангеліна та її родина

Родина Ангеліни проживає у передмісті Харкова, яке нарівні з іншими мешканцями цього регіону пережило важкі часи російського вторгнення та відчуває наслідки бойових дій. Батько сім’ї нещодавно отримав травму, лишився непрацездатним та має інвалідність.

На жаль, захворювання в родині мають і двоє прекрасних діток – дванадцятирічний Михайло та восьмирічна Марія. Сину нещодавно діагностували важке генетичне захворювання, а донька від народження страждає на важке захворювання центральної нервової системи та опорно-рухового апарату, і потребує постійного лікування і реабілітації, тому більшу частину часу змушена проводити у стінах місцевої спеціалізованої дитячої лікарні.

«Наша родина опинилася у кризовій ситуації, для подолання якої потрібні величезні і моральні, і фінансові ресурси. Розуміючи, що самотужки ми не можемо справитися, я почала шукати благодійні фонди та організації, які б змогли допомогти нашій родині, а особливо діткам, – розповідає Ангеліна. – В інтернеті одразу віднайшлось дуже багато змістовної інформації про діяльність Карітасу Харків та їхні гарні і важливі справи для потребуючих людей. Так я і познайомилась з психологинями Тетяною Грушевою, Мілою Францен, реабілітологом Максимом Самойловим та кризовим консультантом Наталією Демченко».

Першочергово мамі та її родині була надана психологічна допомога зі стабілізації психоемоційного стану, комунікативній та соціальній адаптації, сеанси арт-терапії та корекційно-розвивальні заняття.

З донькою був проведений комплекс реабілітаційних вправ на орієнтацію у просторі, вивчення кольорів та концентрацію уваги. Заняття проводились в ігровій формі, тому Марії було дуже комфортно і легко набувати нових навичок та знань.

Також за допомогою програми «Готівка на захист» Ангеліна отримала грошову допомогу на придбання зимових речей для обох діток та ортопедичного взуття для доньки, за допомогою якого дитина може вільно пересуватися та не відчувати дискомфорт через фізіологічні особливості.

«Завдяки чуйності, доброзичливості та професійності співробітників Карітасу Харків, зустріч з якими стала для нашої родини справжнім подарунком долі, мої діти стали більш соціально адаптованими та врівноваженими. Усією родиною ми отримали комплексну допомогу для подолання кризової ситуації, в якій опинилися, тим самим отримали здатність жити більш повноцінним життям», – каже Ангеліна.

Сергій Миколайович і його родина

До початку повномасштабного вторгнення, в селі Довгеньке, Ізюмського району на Харківщині, щасливо проживала родина Сергія Миколайовича. Разом з дружиною з ним мешкали також донька, зять та восьмимісячна онука.

В перший день повномасштабного вторгнення донька Інна з чоловіком і маленькою донечкою була вимушена тікати від вибухів і переїхати до села Миколаївка Друга, що теж на Харківщині. Вони досі орендують там житло.

Сергій Миколайович з дружиною Вікторією Василівною перший час залишалися в селі та переховувалися у погребі, але через посилення бойових дій та окупацію навколишніх селищ, зрештою теж були змушені втікати. Село Довгеньке було повністю знищено обстрілами і знаходилось в окупації три місяці.

Після деокупації села, Сергій Миколайович повернувся додому і намагався бути корисним. До повномасштабної війни він працював трактористом, тож допомагав односельцям розбирати завали. 23 грудня 2022 року, витягуючи машину сусіда трактором, чоловік натрапив на протитанкову міну, отримав важку контузію і поранення.

Пів року пан Сергій проходив лікування в різних закладах, а в липні, під час відвідування лікаря, йому було діагностовано онкологічне захворювання кішківника. Сергій Миколайович потребує дороговартісного лікування.

Зараз родина, фінансово виснажена через довготривале лікування батька та потребує допомоги, оскільки донька Інна Сергіївна в нових умовах народила другу дитину.

Карітас Харків надав «Готівку на захист» і родина змогла сплатити обстеження і лікування батька,  придбати ліжечко і пеленальний столик-комод для дитини. Через важку фінансову ситуацію в родині, кейс-менеджером проєкту Оленою Оводюк було здійснено зовнішнє перенаправлення та сприяння в отриманні продуктового і гігієнічного набору. Родина дуже вдячна за своєчасну допомогу.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/