Image

Карітас України навчає педагогів технології супервізії та коучінгу

«Навіщо супервізія педагогам?» – таке часто запитували адміністрації та педагоги у школах, де я мала нагоду працювати», – розповідає Марина Мартиненко, психолог та керівник проекту «Стійкість та розвиток» Карітасу України.

Марина разом із колегами організувала «Програму професійного зростання та емоційної підтримки педагогів. Навчання супервізії та коучінгу» в межах проєкту «Психосоціальна допомога дітям шкільного віку на території Одеської, Тернопільської, Хмельницької областей під час війни в Україні».

Тренерами програми є психотерапевти та експерти Національного університету «Києво-Могилянська академія» Оксана Залеська, Ольга Федорець та Маріанна Ільченко.  

На початку лютого у Трускавець відбувся вже третій модуль цієї програми для педагогів. 

«Після моєї практичної участі у проекті, можу стверджувати, що супервізія вчителям потрібна, щоб краще розуміти дитину, усвідомлювати власні почуття та реакції під час взаємодії, досліджувати свої установки та змінювати їх, знаходити інші шляхи в роботі з цим та подібними випадками, запобігати емоційному вигоранню», – зазначає Марина Мартиненко.

В сучасних умовах військово стану вчителі зустрічають багато викликів, часто пригнічені стресом, тривогою, страхом та гнівом. Метою запровадження супервізій у школах є допомогти вчителю відчути себе достатньо безпечно, а відтак обговорювати ці неприємні емоції та повністю усвідомити їх, шукати конструктивні рішення.

Під час лютневого модулю педагоги розбиралися в тому, що таке супервізія взагалі та розглядали практичні моделі ведення такої роботи: контакт з клієнтом, переформулювання скарги в запит, підтримка мотивації, «чарівні» питання та зворотній зв’язок.

Цікавим і новим для учасників було на собі відчути, як супервізія допомагає у розв’язанні професійних проблем. Педагоги змогли відпрацювати отримані навички практично – приміривши на себе роль, як клієнта, так і супервізора.

«Сподобалося, що коли задаєш запитання – отримуєш відповідь. Для мене було корисним вправлятися у задаванні питань. Отримані знання планую використовувати в своїй діяльності», – поділилась одна із учасниць.

«Я для себе зрозуміла, чим супервізія відрізняється від коучінгу, дізналася про чинники, що пливають на встановлення контакту, разом з тим спробувала разом з клієнтом випробувати «гелікоптерну здатність» супервізії, – написала інша педагогиня. – Це навчання дало мені можливість стати більш толерантною до деяких «шкільних моментів».

Завдяки тренінгу майбутні супервізори навчились допомогти педагогу відчути, що його приймають, цінують, розуміють – тільки так він зможе відчути себе в безпеці та буде достатньо відкритим для того, щоб подивитись на себе та дозволити собі змінюватись, а також оцінити себе та власні можливості.

«Підтримуюча увага до педагогів надзвичайно важлива, – переконана ще одна учасниця програми. – Вчителі – живі люди і потребують дружньої підтримки та різновекторного розгляду ситуацій. Важливо, що зараз в моєму інструментарії є два формати- групові зустрічі «Відкриті діалоги» і індивідуальні супервізії. Є з чим працювати! Ще раз дякую групі та тренерам за можливість подивитися на деякі речі збоку».

Щоб отримані знання не забувалися та активно використовувалися у щоденній роботі, протягом наступних місяців учасники навчань і надалі продовжать опановувати знання та уміння: виконуватимуть домашні завдання на онлайн платформі, переглядатимуть відеоматеріали, працюватимуть в групах, зустрічатимуться з тренерами онлайн.

Після закінчення навчання учасники пройдуть сертифікацію та зможуть самостійно організовувати супервізії у своїх школах.

«Я вдячна за тренінг. Проходжу навчання вже друге, оновити знання – важливий етап у професійному зростанні, – залишила відгук одна із учасниць. Для мене важливий був зворотний зв’язок від професійних тренерів. Команда учасників склалася дуже позитивна і підтримуюча. Необхідно тренуватися і працювати над моментами, які ще не дуже зрозумілі, але в той же час знати свої «сильні сторони». Тож майбутні супервізори, я переконана, – у вас все вийде! Чарівне слово – пробувати! Cробуйте! Успіхів».


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь