Image

Ірина Верещук ознайомилася з роботою Карітас Коломия і Карітас Мукачівської греко-католицької єпархії щодо надання допомоги ВПО

Під час своєї робочої поїздки Івано-Франківщиною та Закарпаттям Віцепрем’єр-міністерка – Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України зустрілась із переселенцями, головами громад, представниками влади та місцевими осередками Карітасу України.

Зустрічі відбувались 6 -7 листопада в рамках співпраці Карітасу України з Координаційним штабом з питань деокупованих територій.

«Всі ви віддаєте серце добру» – саме таке враження склалось в пані Ірини після відвідин шелтера Карітас Коломия при Парафія Стрітення Господнього (м. Коломия). Керівництво і працівники Карітасу Коломиї презентувати віцепрем’єр-міністерці свою роботу з ВПО та програми допомоги постраждалим від війни, розгорнуту ними в перші дні повномаштабного вторгнення. Зокрема розповіли про грошову та продуктову допомогу, психологічну та юридичну підтримку ВПО, дитячі простори та літні табори для дітей вимушених переселенців, обладнання та утримання десятка шелторів.

Також міністерка спільно з керівництвом Закарпатської області, представниками Caritas Ukraine та керівництвом ужгородського осередку зустрілись із мешканцями двох локацій: Медико-соціального реабілітаційного центру «Дорога життя», який займається реабілітацією дітей та молоді з особливими потребами та ГО «Неємія», де проживають сім’ї ВПО.

Внутрішньо переміщеним сім’ям Карітас видав продуктові та гігієнічні набори, питну воду та побутову хімію. У ході зустрічі соціальні працівники Карітасу також з’ясовували додаткові потреби проживаючих тут родин.

Пізніше у ході спільної наради з пані Верещук, представники Карітасу розповіли про діючі проекти щодо підтримки ВПО та власний досвід роботи, а також обговорили подальші плани щодо прийому наступної хвилі переселенців. За словами міністерки, Закарпаття та Івано-Франківщина — опорні регіони, які прийматимуть вимушених переселенців у разі нової хвилі міграції, що прогнозується на зимовий період.

«Напередодні зимового періоду владі важливо визначити потреби як переселенців, так і тих, хто надав їм прихисток. Максимально допомогти цим людям. А також переконатись, що опорні регіони на заході країни можуть і готові й надалі приймати українців, які продовжують евакуюватись з небезпечних територій», – зауважила Ірина Верещук.

Вона додала, що Закарпаття має потужні можливості для належної підтримки внутрішніх переселенців. В свою чергу, Карітас України продовжує нарощувати свою діяльність та докладається до створення нових стандартів гуманітарного реагування. Про це, зокрема, зазначає і Олександр Магдаліц, керівник проєкту EA Карітас України:

«Карітас надає допомогу за всіма гуманітарними напрямками з першого дня повномасштабного вторгнення і обсяг цієї допомоги тільки зростатиме напередодні зими. Ми розуміємо, як важливо реагувати на запити вчасно і оперативно, і хочемо, щоби наша допомога завжди була максимально ефективною. До всіх продуктових та інших наборів Карітас намагаємось вкласти не тільки необхідне, але і якомога більше любові та повагу до людської гідності. Приємно бачити, що в цьому служінні ми не одні. Вдячні уряду та владі за швидке реагування на потреби громади, бо саме зараз маємо змогу разом змінювати законотворчі акти задля допомоги потребуючим.»

За словами Голови Закарпатської ОВА Віктора Микита наразі на Закарпатті офіційно зареєстровані 156 тисяч внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу, проте реальна кількість переміщених може бути до двох разів більша. Також він подякував уряду та зокрема Карітасу за допомогу та відмітив – «тільки разом ми – сильні».

Нагадаємо, що пані Ірина Верещук вже раніше ознайомилася з роботою з гуманітарного реагування Карітасів Одеси, Миколаєва, Дніпра, Харкова, Полтави, Запоріжжя, Кривого Рогу Житомиру та Хмельницького.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати наші благодійні проекти – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: Новини

Залишити відповідь