Image

Голос Карітасу України почули на Зустрічі високого рівня 76-ї сесії Генеральної асамблеї ООН

0 Comments

22-23 листопада 2021 року, у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку відбулась Зустріч високого рівня 76-ї сесії Генеральної асамблеї ООН щодо оцінки Глобального плану дій по боротьбі з торгівлею людьми. На ній ухвалили Політичну декларацію, з метою підкреслити важливість боротьби з цим серйозним злочином та закликати держави-члени ООН докладати достатньо зусиль для його подолання.

В ООН закликали всі держави активізувати боротьбу з усіма формами торгівлі людьми. Проте, під час панельних дискусій особливий акцент був поставлений на протидії втягнення жінок та дівчат до сексуальної експлуатації, торгівлю людьми в контексті пандемії COVID-19 та втягнення дітей у сексуальну експлуатацію через мережу інтернет.

Фото UNICEF/Дж.Холмес. Мати прикриває обличчя своєї дочки, яка стала жертвою торгівлі людьми у віці шістнадцяти років

Перший заступник Генерального секретаря ООН Аміна Мохаммед привітала прийняття Політичної декларації, підкресливши, що нові глобальні кризи, зокрема пандемія COVID-19, загальмували прогрес у реалізації Порядку денного у сфері сталого розвитку на період до 2030 року, в тому числі, важливі завдання щодо запобігання всім формам торгівлі людьми.

22 листопада, президент Карітасу України Тетяна Ставничи виступила із відеопосланням на 76-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, присвяченій темі оцінки Глобального плану дій ООН щодо боротьби з торгівлею людьми.

«Понад 17 років ми постійно ведемо моніторинг та активно сприяємо протидії злочину торгівлі людьми. За цей період ми прослідковуємо еволюцію української системи боротьби з цим злочином та допомоги його жертвам», – розпочала свою промову пані Ставничи.

У своєму зверненні вона закликала держави активніше співпрацювати з неурядовими організаціями, оскільки з досвіду Карітасу України, через недовіру постраждалі частіше звертаються за допомогою до НДО, ніж до державних структур. Тетяна Ставничи також наголосила на потребі удосконалення системи ідентифікації потерпілих, та розробці різноманітних програм підтримки спеціально для жінок з метою запобігання їх потраплянню у важкі матеріальні умови та запобіганню їх залучення до проституції.

З повним текстом Заяви Карітасу України про оцінку Глобального плану дій ООН по боротьбі з торгівлею людьми, можна ознайомитись за посиланням: https://www.unodc.org/res/human-trafficking/TIP_GPA_appraisal_html/Written_Contributions.pdf (сторінки 5-6)

В ООН неодноразово наголошували, що потерпілі від торгівлі людьми потребують захисту та реабілітації. Ці особи не повинні підлягати покаранню за протиправні діяння, вчинені внаслідок торгівлі ними.

«У боротьбі з торгівлею людьми ми маємо приділяти першочергову увагу підходу, орієнтованому на потерпілих. А це означає, щоці особи також мають брати участь у розробці політики, спрямованої на викорінення торгівлі людьми», – наголосив Голова 76-ї сесії Генеральної Асамблеї Абдулла Шахід.

Довідка:

Карітас – одна з найбільших міжнародних мереж благодійних організацій у світі та Європі. З 2004 року Карітас України через свою мережу надає безпосередню допомогу жертвам торгівлі людьми та організовує заходи з підвищення обізнаності щодо запобігання торгівлі людьми.

Карітас України приділяє велику увагу протидії торгівлі людьми та соціальним проблемам міграції. Разом із іншими неурядовими організаціями Карітас бере активну участь у розробці законодавчої бази протидії злочину торгівлі людьми, намагається попередити цей ганебний злочин та надати допомогу особам, які від нього таки постраждали.

Наразі, наша мережа виконує 2 проєкти спрямовані на протидію торгівлі людьми, а саме:

«Посилення мережі консультаційних центрів для людей, які постраждали від торгівлі людьми в Україні», що реалізовується за підтримки Карітасу Кореї та Карітасу Іспанії.

«Комплексне надання допомоги особам, що постраждали від торгівлі людьми в Україні, 2021», за підтримки Фонду ООН та Карітасу Іспанії.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь