Ековікенд в Карпатах

9-12 грудня 2021 року було підведено підсумки першого етапу екологічного проекту «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків», що реалізує благодійний фонд “Карітас Чернівці” за підтримки посольства Фінляндії.

На ековікенд в Карпатах під духовним проводом о. Любомира Іваночко, о. Петра Дацка і керівника проекту проф. Марії Федоряк зібралися команди з Дитячих центрів Карітасу Львівської, Волинської, Дніпропетровської, Полтавської та Чернівецької областей.

Приїхало більше 60 учасників, з яких 42 підлітки віком від 11 до 18 років, а також їх тренери, працівники Карітасу Чернівці, кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ і посольства Фінляндії в Україні.

Програма зустрічі поєднувала щоденні Святі Літургії, катехизацію, можливість приступити до Тайни Сповіді, навчання і відпочинок. Діти мали змогу представити власні екопроекти, зокрема “Друге життя для відходів”, “Сміття: сортуй, рахуй, заробляй”, “Створення зимового готелю для комах”, “Безпритульні тварини, як елементи екологічного середовища міста”, “Вплив паління сухостою на біорізноманіття”, “Компост як екологічне добриво”, “Що важливіше: економія і якісне прання чи збереження навколишнього середовища?” тощо.

Молодь здійснила пішу прогулянку на гору Малий Стіжок, піднялися канатною дорогою на гору Велика Кічера, відвідали кінний двір і покаталися на конях, змагалися у екологічному квесті, навчилися новому на майстер-класах з виготовлення екоцукерок і новорічних ялинкових прикрас з відходів.

Учасники ековікенду ділилися враженнями: “…це були неймовірні, активні, насичені дні, … прекрасна атмосфера та люди, …вдячність за те, що я їла! … спасибі за чудові кімнати”, …унікальна та надзвичайна природа Карпатських гір”. Команда з м. Кам’янське, Дніпропетровської області, відзначила чисте повітря, якого в них немає, а більшість з нас не цінує цього.

Кожен повіз в різні куточки України “шматочок” Карпат в своєму серці і голос Господа, який промовляв до нас через цю красу!

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/