Image

Блог психолога: Довіра – основа для надання психологічної підтримки

0 Comments

Сучасне життя характеризується високим рівнем тривоги, великим інформаційним потоком, необхідністю швидко приймати рішення, робити вибір, що часто призводить до хронічного стресу. Більшість з нас вже настільки звикли до душевної і м`язової напруги, що сприймають її як природній стан, навіть не усвідомлюючи наскільки це шкідливо.

Особливо сильно це позначається на підростаючому поколінні, психіка якого лише формується. У всьому світі зараз зростає розуміння важливості підтримки психічного здоров’я наряду з фізичним. В той час, коли фінансово забезпечені верстви населення можуть дозволити собі платну психологічну допомогу, – ті, хто живе в складних життєвих умовах, на жаль, позбавлені такої можливості.

Мова йде про кризові, неповні, багатодітні сім`ї, в яких батьки не можуть самостійно забезпечити життєво необхідні потреби сім`ї. В результаті десятки тисяч дітей психологічно і фізично страждають, стають ізольованими, не мають мотивації до навчання, не вміють будувати власні стосунки, займають пасивну позицію у житті. Такі діти потрапляють у небезпечні для життя та здоров`я ситуації, піддаються негативному впливові вулиці, часто намагаються врятуватись в алкоголі, наркотиках, дають вихід емоціям в насильстві, мають психосоматичні розлади, а з часом опиняються під загрозою бути виключеними із суспільства та не в змозі забезпечити собі повноцінне майбутнє.

Саме тому, одним з важливих напрямків діяльності проекту «Соціально-педагогічна робота з дітьми та молоддю в Україні» при Карітасі Хмельницький є робота психолога. Її важливою умовою є довіра, яка є основою для надання психологічної підтримки в першу чергу дітям, підліткам та молоді, що опинились в складних життєвих обставинах. Це діти з малозабезпечених, багатодітних, кризових родин та сімей переселенців зі сходу України та Криму.

В процесі здійснення психологічної роботи лежить виявлення ресурсів (сильних сторін), талантів та здібностей наших підопічних з метою забезпечення їх всебічного особистісного розвитку, підняття самооцінки, мотивування до позитивних змін, зміцнення й захисту їхнього психічного здоров’я.

Шляхом проведення індивідуальних та групових психологічних консультацій здійснюється допомога членам потребуючих сімей, що перебувають у нас на соціальному супроводі, у поглибленні розуміння обставин життя, усвідомлення причин виникнення, особливостей перебігу і можливих шляхів вирішення різноманітних психологічних проблем.

З метою підвищення рівня компетентності батьків щодо ефективного стилю виховання дітей та навчання їх конструктивних шляхів вирішення конфліктів діє «Батьківський Клуб». За допомогою психодіагностики (тестування, анкетування, застосування проективних методик) відбувається поглиблення знань підопічних про себе, отримуються необхідні дані для консультативної, корекційної, просвітницької роботи та соціальнопсихологічного супроводу. Засобами психокорекції здійснюється корегування небажаних особистісних проявів та поведінкових розладів.

Найбільш очікуваною для наших вихованців формою роботи є групова взаємодія у вигляді соціальнопсихологічних тренінгів із використанням різноманітних вправ, рольових та пригодницьких ігор з елементами тілесноорієнтованої, танцювальної, арттерапії та релаксації. Саме в режимі міжособистісної взаємодії створюються умови для командної роботи, максимального розкриття потенціалу власного «Я» підлітків, їх саморозвитку та розширення самосвідомості. Достатньо розвинена компетентність і пов’язані з цим позитивні емоції стають підґрунтям формування у підопічних конструктивної поведінки у більш складних соціальних взаємовідносинах з однолітками, дорослими спочатку в умовах тренінгу, а потім і за його межами. Ефективним доповненням даної форми роботи є фотопроект «Миттєвості Життя» та перегляд корисних відеосюжетів та кінострічок з подальшим їх обговоренням в рамках «Психологічного Кіноклубу».

Таким чином, бенефіціари нашого проекту вчаться реально дивитися на життя і бачити в ньому гідну перспективу. Адже, умовно кажучи, з кожним із них проходиться певний спільний шлях, і під час цієї мандрівки вони можуть подивитися на свою ситуацію (життя) чи проблему зі сторони, зрозуміти причини що зумовили її, знайти внутрішні ресурси для подолання труднощів і прийти до єдиного вірного рішення. І саме психолог «освітлює цей шлях», але робити вибір і йти по ньому доведеться самостійно!

Дарія Іванішена,

психолог проекту «Соціально-педагогічна робота з дітьми та молоддю в Україні» ХОБФ «Карітас»

Categories: News | Новини

Залишити відповідь