«Без допомоги Карітасу, це було б неможливо!» – учасники проєкту Дуальна освіта

Наприкінці березня в рамках проєкту Дияконії Вюртемберга та Карітасу України до Німеччини вирушили троє перших студентів, котрі розпочали свою трирічну дуальну освіту за спеціальністю «Фахівець у сфері медичного догляду». Учасники проекту поділились своїми враженнями від проєкту.

Вони сповнені ентузіазму та запалу, розповідають що в Німеччині їх дуже гостинно зустріли, допомагають з вирішенням усіх організаційних питань, а всі побажання щодо місця проживання та вподобань було взято до уваги.

Тетяна з Сумської області, до того як потрапила на програму, вивчала філологію в університеті, працювала викладачем, перекладачем, мала досвід навчання в Німеччині. Розповідає, що найбільш хвилюючим моментом в процесі підготовки було інтерв’ю з представниками німецької сторони, від якого залежав результат участі в проекті. За словами дівчини рішення поїхати на навчання було свідомим зваженим вибором. «Все чим займалась до того не приносило задоволення та повної реалізації мого потенціалу, мені хотілось допомагати людям. Я думала про те, щоб стати медсестрою, шукала навчання чи роботу саме такого спрямування», ділиться Тетяна.

За її словами знайомство з Карітасом та менеджеркою проєкту з дуальної освіти Вікторією Шоломко було дуже приємним, завдяки йому дівчина отримала чимало допомоги та підтримки і з документами, і з вирішенням поточних проблем на кожному з етапів підготовки. «До сьогодні Вікторія постійно на зв’язку, а це дуже надихає», додає Тетяна.

Для подружжя Вікторії та Василя зі Львова подання на навчання до Німеччини стало таким собі викликом, але все мало бути офіційно і легально. Вікторія, журналістка за фахом, має досвід роботи як в журналістиці, а також в інших сферах, зокрема в авіації та ІТ. Василь за фахом вчитель фізкультури, тренер з боксу. Найскладнішим в процесі підготовки називають очікування результату на кожному з етапів відбору. А найбільше переживали, коли чекали на рішення щодо візи, бо чули чимало історій – багато відмов, візу отримати дуже складно. «Ну і пандемія додала труднощів – карантинні обмеження, взагалі змушували нас сумніватись чи зможемо ми виїхати!», – додає Вікторія.

За словами Василя для них важлива довготривала перспектива. «Ми не розглядали варіанту їхати будь яким способом, щоб заробити гроші і тим самим підірвати здоров’я, а ще постійно переживати, щоб тебе не зловили, не оштрафували,не депортували. Плануємо жити в Німеччині довго, а ще – спокійно, маючи соціальні гарантії та сплачуючи необхідні податки. Ми знаємо чого хочемо від життя, відповідальні і прагнемо реалізувати свій потенціал. Є звісно певні переживання, але ми віримо в наші можливості», – пояснює хлопець.

Відповідаючи на запитання, що б вони порадили іншим охочим потрапити на навчання до Німеччини Вікторія каже: «Вчити мову! Весь час практикуватись, бо це справді дуже важливо, а ще вірити в себе і не здаватись, навіть якщо цей процес здається тривалим і безперспективним». Також за словами Василь таке рішення має бути обґрунтованим та відповідальним: «Особисто для нас дуже важливо виправдати сподівання як Карітасу України так і Дияконії Вюртемберга».

Нагадаємо, що в рамках проекту ви маєте можливість:

• здобути освіту, яка визнана у всіх країнах ЄС
  • отримувати стипендію під час навчання
  • вдосконалити знання німецької мови
  • отримувати підтримку досвідченого ментора
  • легально працювати в країнах ЄС після успішного здобуття освіти

Контактні дані:

Тел.: +38 067 346 22 90

E-mail: vsholomko@caritas.ua

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/