Image

Дружба та соціальні зв’язки – важлива цінність в житті дитини

0 Comments

Однією з найважливіших цінностей людини є дружба. Без неї наше життя було б не на стільки яскравим і повним. Особливе значення наявність тісних дружніх зав’язків важливо саме у дитинстві. Дитині важливо знати, що є хтось такий самий, як вона, той, за кого вона може турбуватися, стосовно до кого вона може бути сильною. Спробую довести свою думку переконливими аргументами та прикладами.

Аргументом на користь моєї думки може бути те, що, є дослідження, які доводять прямий зв’язок між станом здоров’я та товариськістю. Різні вікові групи дітей реагують на соціальну залученість по-різному, однак загальна тенденція така: що міцніше зв’язки в родині та з друзями, що потрібнішою відчуває себе дитина, то нижчий ризик виникнення в неї захворювання, тим кращий імунітет.

Яскравим прикладом саме такого розуміння необхідності розвитку соціальних зав’язків для дітей є результати проміжного опитування, яке проводилося в межах проєкту «Психосоціальний супровід (ПСС) для дітей та батьків/опікунів у буферній зоні на сході України» Карітасу Краматорськ. Більшість опитаних дітей, які відвідують Карітас відмічають покращення стосунків між однолітками та дорослими як у школі, так і за її межами, зазначають, що почуваються безпечно і комфортно. Діти демонструють покращені просоціальні навички – і це дає їм  особливе відчуття єдності, дає точку опори і можливість проявити себе, вселяє надію і породжує впевненість у майбутньому.

Навички зазначені дітьми містять вміння міжособистісного спілкування, які допомагають їм приймати зважені рішення, мислити критично і творчо, ефективно спілкуватися, будувати здорові стосунки, співпереживати, справлятися з життєвими проблемами, вести здоровий і продуктивний спосіб життя.

Соціальні працівники проєкту також зазначають, що докладають всіх зусиль, щоб перебування дітей в просторі кімнати Карітас проходило в атмосфері прийняття і дружби.

Ольга Волошина, працівник Карітасу в школі № 1 смт. Миронівський розповідає: «Ми власним прикладом показуємо, учням, як можна вирішувати конфліктні ситуації з товаришами недерективно. Спільно з дітьми знаходимо шляхи вирішення спірних питань, використовуємо прийоми фасилітації та медіації, проводимо заняття з «Безпечного простору». Намагаємося зробити таку атмосферу, щоб кожна дитина змогла розкрити свої найкращі якості, продемонструвати найсильніші сторони, задовольнити потребу у спілкуванні та спільній діяльності, знайти друзів».

«Я переконана, що важливо вчити дітей створювати широкі та глибокі соціальні зв’язки та будувати довгострокові відносини, покращувати комунікацію один з одним не тільки онлайн. Діти повинні вміти взаємодіяти, приймати інших і себе, транслювати власні бажання, об’єднуватися, обирати різні інструменти взаємодії», – говорить Наталя Шевченко, яка стала справжнім «дорослим другом» для учнів Берестівської школи.

І з цією позицією важко не погодитись, бо зараз здавалося б, завдяки інтернету діти можуть завести друзів у будь-якому куточку світу. Але останні дослідження свідчать: друзі в Facebook та Instagram – розбалансовують вбудовану в наш мозок дофамінову систему винагород, коли виникає залежність постійно стежити, хто що написав, скільки людей поставили “лайки”. Поставив лайк, це не дружба, і спірне питання соціальної підтримки. Віртуально дитина може бути сміливою перемагати, здобувати віртуальні винагороди а у реальному житті в школі в колективі в класі потрібно зусилля докладати. Щоб мати друга – треба діяти, знайомитися, вирішувати спірні питання, знаходити компроміси, потрібно домовлятися.

Найкращою ілюстрацією розуміння проблеми підтримки дитини в вибудувані товариських відносин і налагодженні соціальних контактів є твердження психотерапевта і доктора психологічних наук Віталія Климчука, який наголошує: «Дуже важливо з’ясовувати, обговорювати, з ким дитина дружить. Їй важливо поділитися з нами – що вони з другом роблять разом, що подобається в цій людині, про що спілкуються, чого навчилися один в одного. Таким чином ми розширюємо платформу, на основі якої може будуватися дружба. Запитуючи, обговорюючи і неосудно ставлячись до вибору дитини, ми лишаємо двері завжди відчиненими і завжди є шанс помітити більше».

Підсумовуючи, можна зазначити, що всі діти абсолютно різні: ми прищеплюємо їм різні погляди на життя, різні цінності і дітки відрізняються один від одного характерами. Але є і те, що їх, незважаючи ні на які відмінності, може об’єднати – і це дружба! Як же важливо дитині мати прості, зрозумілі і безкорисливі стосунки з оточуючими людьми.

Тому так важливо навчити дитину проявлять дружні якості і сприймати їх із зовні! Карітас з радістю запрошує Вас у своє затишне і тепле коло! Будемо вчитися дружити разом!


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь