Як в умовах карантину у Хмельницькому працює соціальне таксі

Півтисячі хмельничан користуються послугами соціального таксі. Це дорослі й діти з інвалідністю, які пересуваються на інвалідних візках. Під час карантину скористатися такою послугою кожен із них може не більше 4-х разів на тиждень та за нагальної потреби.

За словами начальника управління праці та соцзахисту населення Хмельницької міської ради Слов’яна Воронецького, коло користувачів послуги соціального таксі планують розширити. Відповідне рішення вже прийняв виконавчий комітет Хмельницької міської ради.

«Виконком вже прийняв таке рішення, виносимо на сесію і розширюємо категорії, які зможуть скористатись соціальним таксі, серед них і перша група із загальними захворюваннями», – каже Слов’ян Воронецький.

Додає, що кошти на навчання й зарплатню водіям, а також ремонт п’яти машин та пальне для них беруть з міського бюджету.

«У 2019 році таких перевезень було 6760, кошторис за рік склав 780 тисяч гривень. На 2020 рік виділили кошти у розмірі 980 тисяч гривень», – коментує Слов’ян Воронецький.

З його слів, ініціатива створити в Хмельницькому безкоштовну послугу з доведення людей з інвалідністю належить громадській організації «Світ без бар’єрів». Її представники 4 роки тому звернулися в міську раду з пропозицією. Підтримали реалізацію волонтери, благодійного фонду «Карітас», і управління соцзахисту.

Автівки, що використовують як соціальне таксі, обладнані гідравлічними підіймачами. Одна така машина коштує близько 20 тисяч американських доларів, розповідає керівник соціального таксі отець Роман з благодійного фонду «Карітас». Додає, що для людей соціальне таксі повністю безкоштовне.

Серед клієнтів соціального таксі хмельничанка Валентина Меденцева. Вона мешкає у хмельницькій п’ятиповерхівці без ліфта. За місяць виповниться 5 років, як жінка зазнала травми хребта та перебуває в інвалідному візку. Відтоді жінка на вулиці буває вкрай рідко. Самостійно спуститися сходами з 2 поверху жінка не може. У Валентини двоє неповнолітніх дітей та чоловік, який має працювати за двох.

Коли жінці треба в невідкладних справах, вона користується послугами соціального таксі.

«Коли дуже треба таксі. Завжди вчасно. Таксист зносить мене з 2 поверху і потім забирає, як треба», – каже жінка.

Один із водіїв соціального таксі Віктор Сергун каже, що допомагати своїм пасажирам подолати сходи й бордюри на шляху до таксі їхній обов’язок. На час карантину поїздок стало втричі менше.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/