Image

Відновлюючи надію: як Карітас Польщі підтримував українців, котрі постраждали від війни

Минув рік війни в Україні – страшний рік для усього народу України. Але також це рік, сповнений надії та віри в солідарність. Для мільйонів поляків це був час величезної підтримки та допомоги українцям.

“За останній рік 2 мільйони людей отримали допомогу від Карітасу у зв’язку з війною в Україні, – розповідає отець Марчин Іжицькі, директор Карітасу Польщі. – Ця цифра ще більша, якщо врахувати допомогу на кордоні, організовану в перші дні війни. Ми хотіли б подякувати всім за готовність бути з нами на кордоні і на кожному наступному етапі підтримки. Саме завдяки нашим донорам, волонтерам і всім людям доброї волі так багато було зроблено”.

Допомога поляків у цифрах:

2 мільйони осіб – кількість біженців з України, яким Карітас допоміг від початку війни

597 мільйонів злотих – вартість гуманітарної допомоги, наданої Карітасом

31 000 волонтерів Карітасу надали підтримку в розпал кризи біженців

32 Центри допомоги мігрантам та біженцям продовжують підтримувати потребуючих

83 000 пакунків для України на суму 29 мільйонів злотих підготували поляки

Карітас Польщі роздав понад 2 мільйони порцій їжі нужденним на кордоні. Біженців підтримували понад 31 000 волонтерів Карітасу, в тому числі близько 1 300 безпосередньо на кордоні, в наметах. Працівники та волонтери Карітасу особливо піклуються про людей похилого віку та дітей, зосереджуючись на організації різноманітних заходів спеціально для цих груп. 405 000 людей похилого віку отримали допомогу, а 4 000 дітей побували на канікулах, організованих Карітасом. Перед початком навчального року Карітас Польщі роздали 4 000 рюкзаків зі шкільним приладдям та наборами до школи наймолодшим дітям.

“Надання допомоги в дружньому до дітей просторі на Східному залізничному вокзалі Варшави мало на мене великий вплив”, – згадує Бартош, волонтер Карітасу. – “Я почав розуміти, наскільки важливодопомагати іншим, особливо у зв’язку з новинами, що надходять з України”.

З 24 лютого 2022 року Карітас Польщі та місцеві єпархіальні Карітаси надали біженцям
у Польщі 3,9 мільйона продуктових наборів. 254 000 осіб отримали адміністративну та юридичну допомогу, а 64 000 осіб – психологічну допомогу. У 32 центрах допомоги мігрантам і біженцям, відкритих єпархіальними Карітасами по всій країні, 180 000 осіб отримали підтримку в пошуку роботи, житла або контактах з владою. 6 500 біженців вивчають польську мову завдяки підтримці Карітасу. Загалом, за минулий рік Карітас Польщі надав гуманітарну та фінансову допомогу в Польщі на суму 337 мільйонів злотих.

Через рік після початку війни Карітас Польща не забуває про потреби людей в Україні, особливо в умовах ракетних обстрілів та перебоїв з електропостачанням взимку: відкрито 16 пунктів з доступом до основних засобів масової інформації (“Точки Надії”) у великих українських містах, таких як Київ, Харків, Одеса та Запоріжжя. У цих пунктах українці можуть розігріти їжу, випити теплого напою, перечекати тривогу в теплому приміщенні, підзарядити телефон або скористатися інтернетом. У жовтні розширено програму “Від сім’ї до сім’ї” в Україні. Пряму грошову допомогу на нагальні потреби, такі як купівля палива та продуктів харчування, вже отримують 620 сімей. Початкова вартість проекту – 1 мільйон євро. У планах – розширити масштаби програми і в 2023 році надати таку ж підтримку загалом щонайменше 1120 сім’ям.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь