Святкові набори для Ба та Ді

Триває проєкт «ДоБаДі»  – спільна ініціатива Карітасу України, БФ «Життєлюб» та «Нової пошти». У грудні 250 підопічних з 5 міст – Волновахи, Кам’янського, Лозової, Мелітополя та Чернівців – отримали закуплені за кошти небайдужих представників бізнесу продуктові набори та пральний порошок, що стало гарним подарунком напередодні свят. Всього у 2021 році такі пакунки отримало 5 950 Ба та Ді!

А ми традиційно продовжуємо розповідати особисті історії людей поважного віку, які діляться своїми спогадами зі співробітниками та волонтерами Карітасу. Адже для нас будь-який проект допомоги це, перш за все люди, які отримують допомогу!

Пані Ніна з Лозової все життя присвятила вихованню дітей, адже працювала вихователькою у місцевому садочку. І тепер вона часто зустрічає своїх вихованців, які її пам’ятають і поважають. Думала, що працюватиме довго, але з досягненням пенсійного віку вирішила залишити педагогічну діяльність, адже здоров’я почало підводити. Присвятивши все життя вихованню дітей, зараз пані Ніна жива сама. Але дуже любить розповідати про своїх вихованців – її історії завжди наповнені теплотою та приємними спогадами. А ще їй дуже приємно, що про неї не забувають і приносять такі потрібні подарунки!

Пані Раїсі – 86, в Мелітополі прожила все життя і назавжди запам’ятала голод  1947 року – і досі перед очима батьки, які шукали чим прогодувати свою 12-річну донечку. Згадує ті важкі часи і думає про часи теперішні, коли теж не завжди є змога купити продукти – але як добре, що є небайдужі люди, які готові прийти на допомогу! Все життя пані Раїса пропрацювала на заводі «Автоцветліт» в машинному цеху звідки й пішла на пенсію, робота була важкою, то ж і має зараз жінка немало хронічних захворювань. Чоловік помер рано, єдину доньку виховувала сама. Зараз та теж пенсіонерка, особисте життя не склалось – ось і мешкають дві жінки поважного віку разом, не падаючи духом, підтримуючи одна одну і залишаючись життєлюбами!

85-річна пані Марія – румунка за національністю, родом з села Могилівка Чернівецької області. Після ІІ-ї світової війни склалось так, що вона опинилась по різні боки кордону з матір’ю і сестрами, хоча територіально проживали в 10-и кілометрах один від одного. 40 років не мали змоги побачитись, такі часи були… Довелося вчитись жити у нових умовах – вивчити українську та російську мови. З 1956 року жінка живе в Чернівцях, працювала на різних роботах – спершу підробляла нянею, доглядала за маленьким хлопчиком викладача університету, потім – на цегельному заводі. Звичайна біографія людини того часу – вийшла заміж, народила двох дітей, отримала маленьке, але власне житло. Пізніше працювала поштарем, на панчішній фабриці, вийшла на пенсію… До Карітасу Чернівці пані Марія почала приходити одразу після відкриття соціальної пральні – невістка в інтернеті прочитала,  де надають допомогу людям поважного віку. Організацію знайшла швидко, бо довго працювала поштарем, місто добре знає…  Жінка і справді потребує допомоги, бо наразі жінка проживає сама, старший син і чоловік давно померли, а молодший 59-річний постійно перебуває в психоневрологічному інтернаті. Незважаючи на свій поважний вік та нелегкий життєвий шлях пані Марія дуже життєрадісна та позитивна людина. Каже, що саме її весела вдача допомагає їй виглядати молодшою за свої роки і радіти всіляким дрібницям!

Проєкт триває і долучитись до нього можуть всі бажаючі представники бізнес-структур – для участі підприємству достатньо обрати один або декілька населених пунктів і впродовж принаймні трьох місяців постачати йому продуктові набори. Вартість одного – 280 гривень, і його вистачає на місяць. Вартість партії наборів із 50 штук на місто – 14 000 грн. Пишіть на пошту happyoldcomua@gmail.com

Карітас України проводить постійний збір коштів від благодійників, аби 50 українців дорослого віку з Волновахи щомісяця могли отримувати такі ж великі продуктові набори. Допомогти просто  –  переходьте на https://caritas.ua/causes/dobadi-volnovakha/

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/