«Шляхом навчань та розвитку потенціалу»: Карітас України надає емоційну підтримку працівникам дитячих проєктів

Соціальні педагоги, психологи, координатори та аніматори мережі Карітасу, які реалізовують проєкти напрямку «Освіта, формація та захист дітей», отримали додаткові знання та підтримку.

Одразу дві березневі навчальні зустрічі у Львові відвідали 48 працівників з 16 локальних організацій.

«Навчання новим інструментам, ефективним методологіям та підходам в Карітас – це не завдання для галочки й не статистика, – зазначає керівник напрямку «Освіта, Формація та захист дітей» Зоряна Лукавецька Це про важливі речі, про професійне зростання, емоційну підтримку, командну роботу, спільноту, мережевість, взаємодопомогу, синергію та об’єднання команди».

Очільниця дитячих програм переконана, що спеціаліст Карітасу, який потребує додаткових знань та навичок, повинен мати можливість їх отримати, а професіонал, який в роботі відчуває якісь складнощі, має мати місце де ці питання можна обговорити, зконтейнувати та відрефлексувати в колі колег. «Ми при організації навчань завжди питаємо в чому є потреба, що є актуальним для роботи, чому потрібно повчитися, щоб професійно та кваліфіковано надавати допомогу дітям та їхнім родинам», – додає Зоряна Лукавецька.

Організатор заходу менеджер проєктів Карітасу України Ірина Пухняк додає: «Життя триває попри все. Навіть попри війну і повну невизначеність з найближчим майбутнім. Тож якщо є можливість зібрати свій колектив і згуртувати його для продовження роботи — треба збирати, згуртовувати, наснажувати».

Програма навчань від Карітасу була спрямована на допомогу працівникам у виявленні як власних внутрішніх резервів, так і потенціалу дітей і батьків, з якими вони працюють у «Просторах, дружніх до дитини». Саме у цих просторах проводять творчі майстер-класи, театральні студії, розвиваючі ігри, структуровані заняття соціально-емоційних навичок, спортивні, кулінарні та екологічні заходи. Для найменших дітей тут організовані заняття з підготовки до школи, вправи на логіку, памʼять та увагу.

Учасники заходів змогли попрактикуватись у нових цікавих вправах та іграх з елементами вальфдорської педагогіки, які покращують навчання та розвиток «м’яких навичок»; ознайомитись з нетрадиційними техніками малювання ароматами, музикою та «живими фарбами». Також програмою було передбачене поглиблене знайомство з інтерактивним освітнім інструментом «Психічне здоров’я: Шлях супергероїв» за методологією «Join into Circuit».

«Це навчання мало надзвичайно практичний та прикладний характер. Наша мета була в тому, щоб працівник приїхав до себе в простір Карітасу і хотів впроваджувати ці ігри, вправи та прийоми з дітьми. Активності підбирались таким чином, щоб спонукати розвиток природних здібностей, укріплення віри у власні сили, які так потрібні зараз і дітям, і дорослим», – розповідає тренер та за сумісництвом менеджер проєктів Карітасу України Марина Мартиненко.

Вона дуже радіє, що за результати анонімного опитування, яке відбувалось після заходу 92,9% учасників зазначили, що залишилися задоволені практичною частиною тренінгів та будуть застосовувати набуті знання і навички при взаємодії з дітьми в просторах Карітасу.

Менеджер Карітасу України Анна Кілас-Кропивницька додає: «Людям важливо зрозуміти, що вони не самотні. Спільне навчання, обговорення викликів з якими стикаються фахівці, співпереживання, емоційне реагування зрештою дадуть відчуття опори. А це дуже важливо для наших працівників, адже вони самі кожен день контактують з нашими цільовими аудиторіями».

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/