Image

Історії людей, яким допомагає Карітас України

“На 15 квадратних метрах нас проживало 18 осіб. Спали на двоповерхових ліжках, а кімната була облаштована камерами відеонагляду”, – розповідає Тетяна, постраждала від торгівлі людьми.

Пані Тетяна працювала в Україні шеф кухарем. Зарплата була невелика і дозволяла забезпечити тільки базові потреби. Одного разу, гортаючи стрічку фейсбуку, жінка натрапила на оголошення «приймаються люди на роботу кухарем в Польщу».

“За роботу обіцяли 22 злотих за годину, а ще безкоштовне проживання. Я прочитала відгуки і довго не розмірковуючи написала на номер телефону, який був зазначений в оголошенні, та одразу отримала відповідь”, – згадує Тетяна. 

З Тетяною завжди спілкувалася жінка на ім’я Ніна. Вона розказувала про гарну роботу, гарні умови праці, дружній колектив. Заманлива пропозиція дуже сподобалась Тетяні, адже вона хотіла заробляти більше, щоб допомогти своєму сину. “Мені запропонували перевізника, який довезе до місця роботи. Ми без жодних проблем перетнули кордон і приїхали в невелике місто біля Варшави на підприємство де виготовляли напівфабрикати. Я зраділа, бо ця робота була саме для мене, адже я за освітою кухар”, – розповідає жінка. 

Але після приїзду у  Тетяни одразу забрали паспорт, начебто для оформлення договору про працевлаштування. І поселили в кімнату, де з нею проживало ще 18 людей на 15 квадратних метрах. Працювати змушували 16-19 годин на день 7 днів на тиждень. А замість обіцяних 22 злотих за годину платили 50 злотих на тиждень. З  іншими працівниками жінка намагалась пояснити роботодавцям, що працювати і жити в таких умовах неможливо. Але у відповідь вони отримували тільки хамство, погрози та залякування. “Через деякий час я вже просто валилася з ніг, сил не було взагалі. Недоїдання та недосипання давались в знаки. А у нас навіть не було доступу до медичної допомоги,” – згадує Тетяна.

Одного дня жінці подзвонили знайомі і повідомили, що в її чоловіка стався інфаркт, що йому потрібна допомога і догляд. Тетяна на колінах вмовляла роботодавців, щоб ті віддали їй зароблені гроші, але отримала відмову. Їй віддали тільки паспорт і дозволили поїхати додому. “На квиток додому мені просто не вистачало коштів. Дякую українцям, які працювали зі мною, вони назбирали грошей, щоб я могла повернутися додому,” – каже жінка.

Тетяна, як і багато інших, українців постраждала від трудової експлуатації. Фахівцями Карітасу вона була визнана постраждалою від торгівлі людьми і включена у проект по наданню реінтеграційної допомоги постраждалим.

На даний час жінка доглядає за своїм хворим чоловіком, прикутим до ліжка. Вони живуть лише на його пенсію. Працівники Карітасу України придбали для родини газову плиту, забезпечили засобами гігієни, продуктами харчування та медикаментами. А також надали соціальну, гуманітарну і психологічну допомогу. Жінка отримала статус особи, що постраждала від торгівлі людьми, і наразі почувається набагато краще. Завдяки допомозі її  психоемоційний та фізичний стан покращився.

Якщо Ви або хтось із Ваших знайомих був у ситуації сучасного рабства, Ви можете звернутися за допомогою до Карітасу за номерами телефонів у вашому регіоні – https://caritas.ua/ccpat/

Карітас Київ:

E-mail: info@caritas-kiev.org.ua; Тел.: (067)-108-00-52

Карітас Івано-Франківськ:

E-mail: caritas-ivano-frankivsk@ukr.net;  Тел.: (068)-322-49-77;  (095)-024-62-16

Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії:

E-mail: caritasdroh@gmail.com; Тел.: (067)-454-48-85

Карітас Одеса:

E-mail: caritasodessa@ukr.net; Тел.: (095)-295-33-30

Карітас Чернівецької Єпархії

E-mail: caritas.chernivtsi@gmail.com, Тел.: (067)-257-17-72


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини