Image

Уряд бере нові зобов’язання

0 Comments


Хто організовує дитяче дозвілля?
02.06.2010
Кабінет Міністрів має намір упродовж нинішнього літа оздоровити 2,5 млн. дітей шкільного віку. Експерти вважають, що впровадження «тендерів» на якісніше проведення таборів серед громадських організацій та демонополізація ролі держави позитивно вплинуть рівень літніх таборів.



 
«Уряд взяв зобов’язання влітку оздоровити 50%, тобто майже 2,5 мільйона дітей шкільного віку, 100% дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та 70% дітей із малозабезпечених сімей. Загалом на підготовку і проведення відпочинку та оздоровлення дітей цього року виділяється близько 1,6 мільярда гривень”, – зазначив під час засідання уряду прем’єр-міністр Микола Азаров.
 
Міністр освіти і науки Дмитро Табачник зауважив, що кожного дня збільшується кількість таборів з денною формою перебування: «На сьогодні при школах кількість таборів, де діти будуть перебувати два тижні, налічується понад 15,5 тис.», – повідомив він.
 
На думку національного координатора проекту «Діти вулиці» Карітасу України Зоряни Лукавецької, шкільні денні табори є вдалою альтернативою для батьків, які самі перебувають весь день на роботі. Вартість такого табору робить його доступним для широких верств населення.
 
Але фахівець Карітасу України впевнена, що для більш ефективної організації літнього дозвілля повинна бути конкуренція і державі не варто монополізувати сферу дитячого відпочинку. «В Україні повинно бути соціальне замовлення з боку держави. Варто проводити щось на кшталт тендерів між громадськими об’єднаннями на кращу та найдешевшу організацію таборів», – підкреслила З. Лукавецька.
 
Переваги громадських організацій, що спеціалізуються на роботі з дітьми, полягають у максимальній орієнтації на потреби та зацікавленості дітей. Зі слів національного координатора проекту «Діти вулиці», персонал ґрунтує свої підходи на любові, щирості та дружній атмосфері. Дітям пропонують новітні форми виховно-відпочинкових заходів, зокрема, тренінги та рольові ігри. «Дитячій центр Карітасу України у Соснівці проводить для своїх підопічних сплави на байдарках, а в Стрию діє фотогурток», – ділиться пані Лукавецька.
 
Ще одною із переваг є застосування особливого підходу до кожної групи дітей. У десяти центрах для дітей та молоді Карітасу України реалізуються два проекти: табори для дітей трудових мігрантів, що виїхали за кордон на заробітки та дітей з проблемних сімей. Також за власні кошти Карітас України та зібрані пожертви (зокрема, від акції «Різдвяна свічка») влітку проводяться табори для юнацтва та молоді з малозабезпечених родин.
 
Загалом щороку кожен дитячий центр Карітасу України організовує літній табір для 50-100 осіб. Впровадження в державі практики соціального замовлення для громадських організацій та благодійних фондів на виконання певних послуг, дозволить більш масштабно та якісно допомагати українцям.
 
* Читати статтю: Cоціологічне дослідження. Діти трудових мігрантів: особливості поведінки

Categories: Новини

Залишити відповідь