Image

Захист дітей

0 Comments


Інформаційний простір має бути безпечним!
01.06.2010
1 червня на круглому столі «Сучасний інформаційний простір і діти: як протистояти небезпекам», експерти зазначили високий вплив телебачення та інтернету на дітей. Тому запропонували заходи спрямовані на захист дітей від шкідливої інформації. Експерт Карітасу України вважає, що варто розвивати як



альтернативи у дозвіллі, так й альтернативні дитячі продукти на ТБ.
З нагоди Дня захисту дітей, Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі скликала фахівців на круглий стіл щодо обговорення інформаційної безпеки для підростаючого покоління.
«Виховання наших дітей знаходиться в руках телебачення та інтернету, оскільки 70-80% інформації про навколишній світ діти отримують саме звідти», – наголосив голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький під час виступу на круглому столі.
На зустрічі учасники прийняли резолюцію, в якій йдеться про заходи, спрямовані на протидію інформаційному насильству. Зокрема, звертається увага органів державної виконавчої влади на необхідність відповідного контролю вмісту телепрограм, організації медіаосвіти в Україні для певних вікових категорій населення, включення програми профілактики нехімічних залежностей до переліку заходів Міністерства охорони здоров’я, створення соціальної реклами позитивного змісту.
Національний координатор проекту «Діти вулиці» Карітасу України Зоряна Лукавецька погоджується, що насправді вплив телебачення та Інтернету на дітей є надзвичайно великим. «Особливо ми переконались у цьому, коли працювали із дітьми, які з різних причин не мають достатнього догляду батьків. Більше 70% дітей опитаних в рамках соціальних проектів Карітасу у свій вільний час віддають перевагу комп’ютерним іграм та телебаченню», – додає фахівець.»
В першу чергу небезпека полягає в тому, що інформація, яка подається на телебаченні протягом дня жодним чином не контролюється. Телевізійний простір перенавантажений інформацією, що демонструє насилля, агресією та аморальну поведінку. На думку пані Лукавецької, досить сильно відчувається брак українських дитячих пізнавальних продуктів, які б не лише безпечні для дітей та молоді, але й сприяли б їхньому вихованню та освіті. «Скажімо в Росії вже є достатня кількість телевізійного продукту для дітей, а в Україні його майже немає», – підсумовує вона.
Проте говорячи про зниження впливу масових засобів інформації, на думку фахівця Карітасу України, першочергово потрібно запропонувати дітям та молоді альтернативу проведення дозвілля. Пропагування та розвиток позашкільних просвітних закладів, дитячих соціальних центрів, спортивних секцій та мистецьких гуртків як державних так і приватних, підтримка молодіжних об’єднань та дитячих громадських організацій, які пропагують здоровий спосіб життя та надають можливості активного відпочинку дітям та молоді сприяло б зменшенню залежності молодого покоління від телебачення. «Наприклад, у Німеччині діють центри дозвілля для дітей, де відвідувачі грають у теніс, футбол, баскетбол або просто спілкуються зі своїми друзями», – підкреслила Зоряна Лукавецька.

Categories: Новини

Залишити відповідь