Image

Психосоціальний супровід дітей та батьків у буферній зоні на сході України. Підсумки роботи

0 Comments

Швидко пролетів час трьохрічної роботи проекту «Психосоціальний супровід дітей та батьків/опікунів у буферній зоні на сході України» на базі ЗОШ селищ Мирне, Андріївка, Ольгинка, Новотроїцьке, Єлізаветівка та Первомайське, який реалізовував Благодійний Фонд «Карітас Маріуполь» за підтримки Карітасу України та Карітасу Австрії.

Основна мета проекту – створення доброзичливого та безпечного простору для розвитку і відпочинку дітей буферної зони, що вимушені жити на лінії розмежування у небезпечних та травматичних обставинах політичного конфлікту.

Задача проекту – поетапна підготовка соціальних працівників для будування сприятливого клімату під час взаємодії з дітьми та формування налаштованого на співпрацю та підтримку дітей оточення вчителів і батьків.

Соціальні працівники проекту пройшли навчання за програмою Києво-Могилянської Академії «Безпечний простір» та протягом тривалого часу сумлінно і систематично працювали з метою стабілізації психоемоційного стану дітей, з метою покращення навичок комунікації, з метою виховання емпатії та співчуття до оточуючих, з метою розвитку творчого потенціалу учнів.

Дієвим результатом цих зусиль стала сформована здатність у більшості дітей самостійно або за підтримкою дорослого проживати стресові ситуації конструктивно, поступово формується стійкість до стресу як особиста якість характеру. У сучасному житті, наповненому непередбаченими ситуаціями, ця якість є запорукою адаптації до несприятливих умов, умінню радіти життю за будь яких обставин. Дієвим результатом стала здатність активно та корисно переживати карантинні заходи та ізоляцію.

Велика робота була проведена з найближчим оточенням школярів – батьками. Для них соціальні працівники провели навчальні зустрічі за програмою НАУКМА з відповідального та щасливого батьківства. Дієвим результатом зусиль стало підтвердження учасників батьківських груп про покращення стосунків між батьками та дітьми. А для вчителів, що працюють з нашими дітьми, психолог проекту та соціальні працівники, які пройшли спеціальне навчання, провели цикл супервізійних зустрічей. Дієвим результатом стала допомога вчителям у розумінні проблем дітей та находження нових шляхів подолання труднощів у навчанні і спілкуванні.

Проектна діяльність не обмежується лише навчанням, протягом трьох років відбулось багато святкових подій, які наповнили серця дітлахів радісними переживаннями! Діти не просто раділи, а були активними співорганізаторами та учасниками великих свят: «День захисту дітей», «Подарунки Святого Миколая!», «1 вересня» та багато інших. А для розвитку творчого потенціалу було проведено безліч майстер класів, на яких діти вчились власноручно творити цікаві і необхідні для творчого життя речі: різдвяне печиво, авторське мило, фетрові іграшки…

Всі заходи проекту допомагали фінансувати великодушні спонсори Карітас України та Карітас Австрії. А цього року для школярів був великий несподіваний сюрприз до 1 вересня! В результаті унікальної акції, яка відбулась завдяки ROZETKA, EPAM Ukraine, SoftServe, наші діти отримали 445 якісних та зручних портфелів з канцелярськими товарами для навчання у школі. Це велика допомога сім’ям, що мешкають у буферній зоні, де потерпають від економічних труднощів.

Взагалі, наш проект всіма силами намагався зробити життя дітей буферної зони трохи яскравішим, теплішим та цікавим! Щиро дякую за співпрацю!

Локальний координатор проекту ПСС «Карітас Маріуполь»Яковлева Марія


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь