Image

Програма «Безпечний простір» допомагає боротись зі стресом дітям буферної зони

0 Comments

Найчастіше основні зусилля дорослих спрямовані на «слухняність», «вихованість» «відповідність» вимогам соціуму, а також розвиток інтелекту і навичок та здатності їх презентувати. Разом з тим батьки, педагоги направляють увагу і на те, щоб дитина «була хороша» (мала моральні принципи, здатність до емпатії).

Але, погодьтеся, в першу чергу, найголовніше, щоб дитина була щаслива, щоб вона змогла справлятися з життєвими труднощами, була стресостійкою, була задоволена своїм життям. Стійкість до стресу – це висока здатність до саморегуляції, емоційна стійкість, уміння зберігати внутрішній спокій.

Мета проекту «Психосоціальний супровід (ПСС) для дітей та батьків/опікунів у буферній зоні на сході України» — сприяння покращенню благополуччя та зміцненню стійкості місцевих громад, які постраждали внаслідок конфлікту на сході України. Програму «Безпечний простір» НаУКМА Карітас активно впроваджує в проєктних локаціях вже третій рік. Слід зазначити, що ефективність і екологічність цієї програми для психічного здоров’я дитини доказана і обґрунтована.

Заняття для дітей включають в себе 7 модулів , які адаптовані під різні вікові категорії.

1). Встановлення контакту. На цьому етапі соціальні працівники Карітасу знайомлять учасників групи, разом з дітьми прописують правила. Дорослі також дбають про те, щоб в групі була створена атмосфера унікальності і прийняття кожної дитини.

2). Вивчення потреб. На другому занятті визначаємо потреби та чинники, які впливають на здоров’я учасників групи.

3. Керування реакціями. Навчити розуміти, що думки впливають на наші емоції та випробувати способи екологічного вираження почуттів – цьому вчяться діти в третьому блоці. Дітей знайомлять з різними емоціями; разом обговорюють джерела виникнення почуттів; створюють безпечний простір для вільного виявлення різних почуттів.

4.Навички розв’язання проблем. Визначаємо, які бувають види конфліктів; навчаємо конкретних навичок розв’язання конфліктних ситуацій; опановуємо чотири крокову модель розв’язання конфліктних ситуацій.

5. Позитивні активності. В цьому блоці разом навчаємось планувати позитивні активності, які б давали задоволення та повертали почуття контролю.

6. Позитивне мислення. Вчимо формулювати позитивні думки, планувати позитивне майбутнє.

7. Відновлення соціальних контактів. На останньому занятті актуалізуємо значущість людського спілкування; показуємо цінність дружби; вчимо створювати план соціальних контактів, розвиваємо навички здобуття підтримки соціального оточення.

Також в межах проєкту навчання можуть пройти і батьки. На заняттях матусі і татусі поглиблять знання з питань виховання дітей, матимуть можливість поділитися своїм досвідом сімейного виховання і проаналізувати особистий педагогічний досвід; підвищити свою психолого–педагогічну компетентність у питаннях дитячо–батьківських стосунків. Окрім того, матимуть можливість отримати цікаві та дієві техніки та вправи.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь