Image

Підтримка та стійкість. Як Карітас допомагає з відновленням пошкодженого житла на Харківщині

Протягом трьох місяців у місті Харкові та Харківській області реалізується проєкт “Грошова допомога та стійкість для України”. Постійні ракетні обстріли росії продовжують руйнувати Харківщину, знищуючи житло цивільних мешканців, інфраструктурні та промислові об’єкти. Люди проживають там в постійному сраху і стресі, зростає кількість родин, які живуть за межею бідності, бо не мають ресурсів для задоволення своїх найнагальніших потреб.

Карітас Харків в партнерстві з Карітасом України за підтримки Карітасу Швейцарії (Caritas Switzerland), Швейцарської солідарності (Swiss Solidarity) та Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва (Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC) надає багатосекторальну підтримку постраждалому від війни населенню в наступних напрямках:

1️. Багатоцільова грошова допомога, яку вже отримали понад 300 осіб на суму більше 2 млн гривень. Ці кошти допомогли людям покрити їхні базові потреби та стабілізувати своє фінансове становище.

2. Проведення легких та середніх ремонтів пошкодженого обстрілами житла здійснюється в населених пунктах, які раніше пережили бойові дії. Зараз ці території є умовно стабільними, тому виїзні мобільні команди з інженерів і соціальних працівників вже зареєструвати понад 100 домогосподарств та надати їм більше ніж 4,5 мільйона гривень для здійснення ремонтів житла та покращення житлових умов. Ця допомога неодмінно змінить якість життя місцевого населення особливо за умов настання зимових холодів.

Команда інженерів та соціальних працівників 5 вересня 2023 року провели обстеження пошкоджених домоволодінь в селі Руська Лозова. Зокрема і помешкання пана Олександра – чоловіка з інвалідністю, який переніс дві важкі операції голови. Разом з ним в будинку проживає мати – пенсіонерка. На початку літа 2022 року, під час боїв за визволення села від окупантів, дві міни впали на подвір’я пана Олександра. В наслідок вибуху господарчі будівлі були повністю зруйновані, а будинок зазнав часткових пошкоджень. Зокрема, покриття даху має отвори від уламків і частково зірваний шифер, вікна в будівлі вибиті, вхідні двері деформовані вибуховою хвилею, утеплення фасаду частково пошкоджено, а в деяких місцях обгоріло.

У межах проєкту була надана грошова допомога для проведення середнього ремонту житла на суму 71 000 гривень. Ці кошти виділені на заміну пошкоджених вікон та вхідних дверей, а також на відновлення утеплення фасаду.

На сьогоднішній день, пан Олександр проводить активні ремонтні роботи з усунення пошкоджень дому. Це допоможе зберегти тепловий контур в приміщенні та спокійно пережити цю зиму.

3. Надання психологічної допомоги тим, хто переживає труднощі, – один із пріоритетних напрямків проєкту. Психологи проводять індивідуальні та групові консультації, для психоемоційної стабілізації та зняття тривожного стану. В рамках цих зустрічей наші бенефіціари отримують підтримку та допомогу у вирішенні своїх проблем.

4. Соціальні працівники компоненту «Домашня опіка» надають послуги з догляду вдома 70 літнім людям та особам з інвалідністю. Завдяки роботі наших працівників люди отримують не лише матеріальну, а й моральну підтримку, що має важливе значення для їхнього життя.

5. Кейс-менеджмент є ще однією важливою складовою діяльності проєкту. Кейс-менеджери працюють індивідуально з кожним бенефіціаром, щоб допомогти їм розробити план виходу з складної життєвої ситуації та забезпечити подальший успіх. Вони спільно з клієнтом визначають основні потреби, створюють реалістичні цілі та надають підтримку у здійсненні кроків для досягнення цих цілей. Зараз під супроводом наших кейс-менеджерів знаходиться близько 100 осіб.

Мобільні групи проекту постійно відвідують громади Харківської області, щоб зрозуміти потреби, здійснити реєстрацію бенефіціарів на грошові виплати або ремонти пошкодженого житла, надати групові психологічні консультації мешканцям віддалених сіл і містечок. Ці візити заплановані та відбуваються в координації з місцевою владою та менеджером з безпеки Карітасу Харків.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: Новини

Залишити відповідь