Image

Карітас відкрив Центр для тимчасового проживання ВПО у Житомирі

0 Comments

У Житомирі відкрили Колективний центр святого Василія Великого для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. У Центрі вісім кімнат для одночасного проживання 44 людей, пральня, кухня, простір, дружній до дітей.

Вже сьогодні Карітас Житомир готовий прийняти перші родини, які через війну опинилися у нашому місті та потребують прихистку. Наразі є чотири сім’ї, які планують першими заселитися до колективного центру.

Директор Карітас-Житомир, о. Олег Лучка розповів, як саме зародилася ідея створення такого центру: «Від перших днів війни наш храм Святого Василія Великого став прихистком, куди приходили люди з навколишніх будинків. Ми там зробили тимчасове укриття. І з 26-го лютого та до 30 квітня там жили люди, і я серед них. Під час тривоги люди потребували укриття та допомоги. Приїхала до нас сім’я з Вишгорода. Їх історія важка. Вони лишали там батьків та їхали своєю автівкою через лісові дороги, тікали до Житомирщини. Знайшли нас і ми їх прихистили. Тому ми цю ідею одразу мали – зробити тимчасове житло для тих, хто приїжджає до міста і не має де поселитися. Карітас – це милосердя, ми ділимося добром».

Приміщення центру відновлено за рахунок коштів проекту Карітас України «Гідна допомога внутрішньо переміщеним особам у західній частині України» за підтримки Українського гуманітарного фонду (UHF). Колективний центр надаватиме допомогу людям, які переміщуються з небезпечних районів.

На відкриття колективного центру також завітав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин. «Карітас Житомир показав приклад, як потрібно робити та допомагати. Задача і влади в тому числі втілювати у життя такі проєкти, тому що війна триває, люди потребують допомоги і підтримки», зазначив він.

Колективний центр святого Василія Великого облаштований зонами для сну, приготування їжі, прання та відпочинку. Також у приміщенні створений простір, дружній до дітей. Усім бенефіціарам буде надана допомога у секторах «Прихисток» та «Захист», а також вони отримають багатоцільову грошову допомогу для забезпечення своїх основних потреб.

Передбачається, що середня тривалість проживання в колективному центрі становитиме 1 місяць. Допомогою в рамках проєкту планується охопити 3 хвилі новоприбулих людей загальною чисельністю 132 особи.

У межах цього проєкту передбачені заходи із захисту, які включають інформаційну кампанію щодо запобігання гендерно обумовленому насиллю,  сексуальній експлуатації та насиллю, створення механізму подання скарг, надання психологічної допомоги для  дітей, а також  функціонування дружніх для дітей просторів із наданням допомоги професійних педагогів. Карітас Житомир також надаватиме додаткову допомогу ВПО з харчуванням, гігієною, непродовольчими товарами, психологічною допомогою для дорослих, кризовими консультаціями.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати наші благодійні проекти – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь