Image

Генеральний секретар Caritas Internationalis: Україна довго потребуватиме допомоги – Vatican News

Розповідаючи про свій нещодавній візит в Україну, Алістер Даттон, Генеральний секретар «Caritas Internationalis», вказує на «надзвичайну силу і незламність» працівників і волонтерів місцевих організацій Карітасу. Він зазначає, що тепер один із напрямків їхньої діяльності полягає в тому, щоб допомогти людям знову почати працювати і бути здатними забезпечувати свої сім’ї.

«Життя в умовах війни стає частиною повсякденного життя для людей в Україні, і тому характер нашої допомоги починає дещо змінюватися», – зазначив в інтерв’ю для англомовної редакції Vatican News Алістер Даттон, Генеральний секретар «Caritas Internationalis», який завершив свій візит в Україну, де зустрівся з представниками «Карітасу України» та «Карітас Спес», щоб засвідчити їм свою підтримку та подякувати за їхню працю.

Допомога мільйонам людей

Спілкуючись з нашими колегами, пан Даттон вказав на плідну співпрацю між двома організаціями: «Карітас України» Української Греко-Католицької Церкви та «Карітас Спес» Римо-Католицької Церкви, і висловив солідарність, близькість і вдячність усім партнерам і волонтерам «за все, що вони зробили від початку війни, бо це справді неймовірно».

Від початку повномасштабної війни обидві організації надали допомогу понад трьом мільйонам людей, значно збільшивши «масштаби та досяжність своїх програм, щоб відреагувати на ситуацію в країні та становище їхніх людей». За цей період допомога була зосереджена на наданні «первинної допомоги людям, які тікали з територій, де бойові дії були найінтенсивнішими».

Карітас, за словами Генерального секретаря, також допомагає «людям оселитися в інших містах країни, або покинути Україну і переїхати до безпечних третіх країн», таких як Польща чи інші сусідні країни та інші частини Європи. «Але тепер, коли минуло вже понад 18 місяців війни, на жаль, війна стає дедалі більше структурно присутньою», – зауважив він.

Зміна характеру надання допомоги

За словами пана Даттона, ситуація на війні «змінюється не так швидко, як це було в перші дні. І життя під час війни стає для людей в Україні частиною повсякденного життя. І тому характер допомоги починає дещо змінюватися». На практиці це може означати, що треба допомагати людям, чиї «помешкання можна відремонтувати, щоб вони могли жити вдома», а також допомогти їм «замінити вікна чи двері або зробити невеликий ремонт стін чи даху», де це можливо.

Пригадуючи заклик Папи Франциска, він також наголосив, що для українського народу дуже важливо «не звикати до війни». Одне з найбільших хвилювань пов’язане з економікою та небезпекою її стагнації. Саме тому, як пояснив Даттон, дуже важливо допомогти людям ставати «економічно активними». «Ми повинні допомогти людям думати не про те, що їм дають день за днем, а про те, як вони можуть знову почати працювати, заробляти гроші і самі забезпечувати свої сім’ї», – сказав він.

Втома і виснаження

Ділячись думками про моральний дух українців, Алістер Даттон зауважив, що побачив втому та виснаження людей, оскільки війна «залишає психологічний відбиток».

Щодо перспективи відбудови, Генеральний секретар «Caritas Internationalis» зауважив, що ще не час думати про відбудову. «В широких масштабах це відбуватиметься після того, як вдасться досягти миру, і люди зможуть почати думати про своє майбутнє у далекогляднішій перспективі», – сказав він.

Довготривалі проекти

Завершуючи свій візит до України, пан Даттон підкреслив «надзвичайну силу, незламність і надію як членів Карітасу, присутніх в країні, так і всіх їхніх співробіників».

Стосовно перспектив на майбутнє, він ще раз підкреслив що вони прагнуть допомогти українцям «почати життя заново, наскільки це можливо», але, очевидно, при цьому потрібно також не забувати, «що вони перебувають під атакою з боку Росії, особливо на Сході».

Інші програми допомоги, яку надає Карітас, спрямовані також на розвиток кращих взаємозв’язків між членами Карітасу в усьому світі, щоб вони могли допомогти своїм партнерам в Україні «розвивати сильнішу, масштабнішу і кращу програму допомоги для блага всіх людей, яким вони служать».

Три заклики

На завершення інтерв’ю Генеральний секретар «Caritas Internationalis» закликав усіх молитися за мир в Україні. «Війна, як часто говорить Папа Франциск, – це завжди поразка. І в кінцевому рахунку, рішенням є мир, і це те, що дозволить людям повернутися до нормального життя».

Він також зазначив, що міжнародне співтовариство повинно і надалі невтомно працювати заради справедливості і миру. «І в цьому контексті це повинно означати, що український народ не буде переможений, але в той же час, що мир може бути відновлений в їхній країні».

Алістер Даттон попросив також усіх читачів і слухачів підтримати «Карітас в Україні, бо ця допомога буде потрібна ще дуже довго, і продовження фінансування буде одним з наших найбільших викликів».

Джерело: Vatican News


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь