Image

Прийом біженців – переймання досвіду Європи допомоги тим, хто тікає з України

Відзначаючи Всесвітній день біженців, Caritas Europa закликає тих, хто приймає рішення, забезпечити безпечні шляхи, гідний прийом та підтримку інтеграції для всіх людей, які шукають притулку в ЄС, незалежно від країни їх походження. Як показує позитивний досвід зустрічі тих, хто тікає з України, там де є політична воля, там є і шляхи вирішення.

У всьому світі понад 100 мільйонів людей – рекордна цифра, що становить 1% населення світу – були примусово переселені (переміщені) в 2022 році через конфлікти, насильство, порушення прав людини та переслідування в таких країнах, як Ефіопія, Буркіна-Фасо, М’янма, Нігерія, Афганістан, Демократична Республіка Конго та Україна. Прийняття рішення покинути рідну країну дається людям не легко. Скоріше, часто це питання виживання.

«Мої діти в Сомалі завжди говорять про вибухи та терористичні атаки, які тривають 30 років від початку війни. Тому я приїхав до Бельгії, і я хотів би привезти їх (своїх дітей) сюди».

Алі Адан Осман, шукач притулку в Бельгії, який отримує допомогу від Карітасу Бельгії

«Коли я зрозуміла, що моя донька в Києві боїться виходити з підвалу, щоб поїсти на нашій кухні, мені знадобилося лише кілька хвилин, щоб вирішити виїхати з України».

Євгенія Бондаренко, співробітниця гарячої лінії Карітас Бельгії в Україні

У всьому світі понад 1,5 мільйона людей потребують переселення, що є важливим інструментом для порятунку життя біженців до країни, де вони отримають довгостроковий захист. Однак лише близько 20 000 біженців було прийнято до ЄС у 2021 році шляхом переселення або гуманітарного прийому.

Ми закликаємо європейські країни збільшити можливості для переселення та забезпечити більш безпечні шляхи до Європи. Це питання глобальної солідарності, оскільки країни, розташовані поблизу зон конфліктів, роками приймали майже 90% переміщених осіб у світі, незважаючи на численні внутрішні проблеми, які лише погіршувалися через зростання продовольчої безпеки та проблем ланцюга поставок, пов’язаних із війною в Україні.

Стіни та паркани на кордонах не можуть стати нормою. Людей, які рухаються, не слід сприймати як загрозу, а перешкоджання руху на наших кордонах має негайно припинитися. Натомість ми закликаємо європейських лідерів дати гуманну відповідь для всіх, спираючись на привітний прийомтих, хто переміщується з України.

Марія Німан, Генеральний Секретар Карітасу Європи

Безпрецедентна реакція та негайний політичний акт солідарності щодо тих, хто тікає від війни в Україні, вселяє надію, що за наявності політичної волі можна докласти неймовірних зусиль для полегшення доступу до захисту та підтримки повної участі біженців у житті суспільства відповідно до цінностей ЄС. Біженець є біженець, і зараз не час зменшувати зобов’язання Європи щодо захисту біженців.

Categories: News | Новини

Залишити відповідь