Image

Карітас підтримує розвиток волонтерства в Україні на законодавчому рівні

0 Comments

Представники Карітасу України взяли участь у пресконференції, організованій Центром демократії та верховенства права, з нагоди реєстрації у Верховній Раді України законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про волонтерську діяльність» щодо підтримки волонтерської діяльності» №7363 та законопроєкту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії Росії проти України» №7364.

Юридичний департамент Карітасу України у співпраці з провідними ОГС в рамках Платформи за правові реформи для ОГС активно долучався до розробки вищевказаних законопроєктів, бо розвиток волонтерства та залучення волонтерів до роботи є одним із важливих напрямків діяльності Карітасу України. Текст законопроєктів проходив обговорення та погодження у Міністерстві соціальної політики, Міністерстві молоді та спорту, Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Основними цілями законопроєкту № 7363 є розширення напрямів, за якими може здійснювати волонтерська діяльність з урахуванням сьогоднішніх викликів та реалій; закріплення необхідності здійснення державної та місцевої підтримки волонтерської діяльності та створення сприятливих умов для її здійснення; залучення до здійснення волонтерської діяльності дітей, віком до 14 років для широкого поширення в українському суспільстві культури волонтерства. Законопроект № 7364 покликаний усунути розбіжності щодо питання оподаткування волонтерської діяльності, які існують на сьогодні між положеннями Закону України «Про волонтерську діяльність» і Податкового кодексу України, зменшити податковий тягар на волонтерів та неприбуткові установи і організації.

Під час пресконференції керівник юридичного департаменту Карітасу України Ростислав Кісь наголосив на важливості негайного прийняття змін до Податкового кодексу України в частині неоподаткування податком на доходи фізичних осіб  суми відшкодування витрат, пов’язаних з наданням волонтерської допомоги. Зокрема, мова йде про такі витрати як витрати на проїзд, харчування, проживання, поштові та телефонні послуги, на проведення медичного огляду та вакцинації, які понесені під час здійснення волонтерської діяльності. Як зауважив п. Р. Кісь, волонтери, особливо зараз в час війни, здійснюють на абсолютно безкоштовних засадах просто неймовірну та титанічну роботу, надають допомогу державі, Збройним Силам України та цивільному населенню, в тому числі особливо вразливим групам населення, і держава повинна максимально сприяти їхній діяльності та усунути всі бюрократичні, зокрема податкові, перешкоди. Також було згадано про важливість законодавчого закріплення положення про не включення громадськими та благодійними організаціями до розрахунку суми для реєстрації платником ПДВ операцій з надання благодійної допомоги на постійній основі.

Учасниками пресконференції було висловлене спільне сподівання, що Верховна Рада України невідкладно прийме вищезгадані законопроєкти, що в свою чергу сприятиме ефективному розвитку волонтерства в Україні.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь