Стрийський Карітас влаштував для підопічних дітей подорож замками Хмельничини

14.07.2014, Україна
Екскурсія у колі однолітків для дітей здається великою пригодою, спогади про яку разом зі щирими світлинами залишаться на все життя. Та щоб організувати таку поїздку, треба прикласти чимало зусиль, – стверджують з досвіду працівники Карітасу Стрийської єпархії  УГКЦ на Львівщині.

Нещодавно місцевий Карітас організував поїздку в замки міст Хотина та Кам’янець–Подільського для своїх підопічних з двох програм: молоді з особливими потребами і дітей, підлітків і молоді, які мають проблеми з навчанням.

Розповідає о. Василь Гушуватий, директор стрийського Карітасу: «Наша екскурсія до міст Хмельницької області тривала протягом двох днів. В ході екскурсії учасники занурилися в світ середньовічних замків та її історію. Хоч погода супроводжувала подорож дрібним дощем, все ж не зіпсувала загального настрою від поїздки: комфортабельний автобус, приємне товариство, караоке, цікаві екскурсії, велич Дністра, дискотека на палубі корабля – все це насправді незабутнє!

Чисельна група наших підопічних із захопленням оглядали визначні місця, раз-по-раз фіксуючи на камеру найкраще. Для багатьох з нас це була перша екскурсія по замках України, відтак можна уявити, скільки радості це принесло».

Карітасу Стрийської єпархії  УГКЦ створено в 2000 році. За ці довгі роки вдалось надати допомогу тисячам людей, що перебувають у кризових умовах життя, і особливо робота спрямована на дітей та молодь. Так з 2009 року місцевий Карітас опікується майже 30 молодими неповносправними людьми*, дарує їм можливість набувати соціальних навиків, займатись трудотерапією і творчістю, проходити реабілітацію, навчатись, подорожувати. Так само з 2010 року тут діє дитячо-юнацький центр, робота якого зараз спрямована на соціальну і психологічну допомогу дітям, які мають труднощі в навчанні та соціалізації **. В минулому Карітас у Стриї опікувався також  хворими одинокими людьми похилого віку, жертвами стихійних лих, працював у виправних колоніях,  проводить щорічно ряд благодійних акцій.

Родзинкою подорожі до Хотина та Кам’янець–Подільського,  кульмінаційним моментом став сплав по р. Дністер на кораблі. Море емоцій вражень, нові відчуття, співи, танок не зупинялися впродовж усього сплаву. Як для кризових дітей, так і для неповносправних молоді це було чимось абсолютно новим і незабутнім. На ночівлю мандрівники з Карітасу зупинилися у мальовничому с. Велика Слобідка неподалік р. Дністер у місцевому затишному готелі.

«Після довготривалої подорожі приємно втомлені та неймовірно щасливі наші підопічні повернулися до Стрия. Такі мандри є не просто методом відпочинку, соціалізації чи гарними враженнями – для нас це чудовий спосіб згуртувати дітей і молодь, розширити їх кругозір, мотивувати до змін і розвитку, краще пізнати себе і своїх друзів», – запевняє о. Василь.

** мережа соціальних центрів Карітасу України для неповносправної молоді включає в себе роботу 6 осередків у Львові, Івано-Франківську, Стрию, Дрогобичі, Коломиї, Бориславі
**такі ж самі центри Карітасу України діють в Івано-Франківську, Коломиї, Дрогобичі, Бориславі, Бродах, Нововолинську.