Карітас України здійснює 5 програм допомоги постраждалим під час подій Євромайдану, сім’ям загиблих, переселенцям і постраждалим від бойових дій на сході України

15.08.2014, Україна
З кінця листопада 2013 року до теперішнього часу столицю та інші міста України охопили складні соціально-політичні події. Через свавілля діючої влади і чинення насильства відносно мирних громадян тисячі українців травмовані, більш як 1600 вбито, сотні зникли без вісти, десятки тисяч вимушені покинути власні домівки втікаючи з місць окупації і терору.

За офіційною статистикою Міністерства охорони здоров’я, – яку громадські активісти вважають суттєво заниженою, – понад 120 мирних громадян України були вбиті під час подій Євромайдану, більш ніж 2200 осіб були травмовані. Станом на 13 серпня 29 осіб досі залишаються зниклими без вісти під час подій Євромайдану. Ще 47 осіб загинули під час протистоянь в Одесі 2 травня 2014 року.

З початку операції на сході України вбито 1543 осіб, поранено 4396, з яких 2589 – цивільні особи, включаючи 30 дітей, – про це йдеться в повідомленні ООН від 6 серпня. Втрати українських силовиків внаслідок бойових дій і нещасних випадків, пов’язаних з ними, впродовж березня-липня сягають більше 390 осіб (інформація станом на 8 серпня). За даними Моніторингової місії ООН з прав людини, з середини квітня терористи на сході України викрали сотні осіб. Серед них 46 журналістів, 112 міліціонерів, 91 солдат і прикордонник, 26 представників ОБСЄ, 22 депутати, члени політичних партій та голови місцевих рад. Доля більш як 465 людей залишається невідомою. Усього за час конфлікту бандити захопили 924 заручники, з яких станом на 8 серпня 2014 року звільнено 465.

У відповідь на такі обставини Карітас України запровадив низку гуманітарних програм допомоги постраждалим під час подій Євромайдану, сім’ям загиблих, переселенцям і постраждалим від бойових дій на сході України:

1.    Медико-соціальна та матеріальна допомога постраждалим і членам родин загиблих під час масових протестів в Україні.
З квітня до кінця липня 2014 року працівники Карітасу України відібрали та надали допомогу для 60 найбільш потребуючих людей, які отримали тілесні ушкодження (важкої, середньої та легкої важкості), є малозабезпечені і які мали гостру потребу в належній допомозі та підтримці.

Допомога здійснювалась  за наступними напрямками:
•    соціальний (соціальний супровід, оплата послуг у відновленні втрачених документів, консультування та інформаційна підтримка);
•    матеріальний (придбання побутової техніки, будівельних матеріалів для проведення ремонтних робіт, продуктових наборів, одягу та взуття);
•    медичний  (закупівля медикаментів згідно рецепту лікаря, оплата медичних обстежень, оплата санаторно-курортного лікування, стоматологічні послуги).

Обсяг і тривалість опіки визначалися залежно від кожного окремого індивідуального випадку і потреб. Допомога надавалась на базі регіональних організацій Карітасу України у Києві, Львові, Тернополі, Коломиї, Нововолинську, Бродах, Бориславі.

Загальний бюджет проекту становив  691,148 грн.

2.    Довгострокове лікування і реабілітація постраждалих під час подій Євромайдану, а також важкопоранених під час антитерористичної операції на сході України.
Проект передбачає опіку особами, які отримали важкі тілесні ушкодження або втратили частину свого тіла, є малозабезпеченими, мешканцями сіл або малих міст зі всіх регіонів України, мають гостру потребу в належній програмі реабілітації, що включатиме не лише медичний догляд, але й психологічні, соціальні та матеріальні види допомоги.

З метою безкоштовного обстеження та консультацій постраждалих з подальшим визначенням тактики та об’єму надання медичної допомоги працівники програми співпрацюють з адміністраціями клінік в Україні та за кордоном. Ведеться кооперація з ініціативними групами волонтерів Євромайдану, використовується єдина база даних. Працівники Карітасу України активно залучають адміністрації лікарень з метою оптимізації витрат і для пошуку додаткових спонсорів для здійснення програми.

Проект стартував 1 червня і дотепер зусиллями працівників Карітасу і партнерами проконсультовано та обстежено близько 80 постраждалих. Ряд оперативних втручань – протезування, діагностика та консультації – проведено безкоштовно, в основному для постраждалих, які були проліковані не повністю або з ускладненнями. Станом на 15 серпня кількість отримувачів такої допомоги сягає 46 осіб.

На наступному етапі реалізації проекту впродовж вересня-жовтня буде здійснено тривале лікування та реабілітація важкопоранених, другий етап лікування у випадках закінчення терміну фіксації переломів, оперативного втручання, лікування травм  хребта та голови внаслідок вогнепальних поранень тощо.

Загальний бюджет проекту сягає 3,425 млн. грн. (297,791 EUR). Станом на 01.08.2014 витрачено 495, 606 тис. грн.

3.    Психологічний супровід постраждалих (членів родин, свідків) від масових протестів в Україні.
Проект психологічного супроводу передбачає  надання психологічної та психотерапевтичної допомоги у формі  індивідуальної та групової роботи постраждалим, членам їх сімей і свідкам масових протестів в Україні. Реалізовується така діяльність кваліфікованими фахівцями на базі регіональних організацій Карітасу України у Києві, Коломиї, Нововолинську, Дрогобичі, також завдяки залученню 17-ти психологів і психотерапевтів у Києві, Харкові та Дніпропетровську.

Загалом проект охоплює 320 осіб і має на меті кризову інтревенцію та довготривалу опіку людьми, які потребують психологічного супроводу.
Задля оптимізації надання такого роду допомоги Карітасом України було проведено два тренінги для спеціалістів організацій Карітасу, служби військових (капеланів) священників Комісії з питань здоров’я Української Греко-Католицької Церкви, які працюють з постраждалими на Майдані в Україні та спеціалістам ГО « Асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій», ведеться активна співпраця з Українського Католицького Університету, іншими психологами  і психотерапевтами, які працюють в госпіталях, постраждалими під час масових протестів та АТО, із сімями загиблих.

Загальний бюджет проекту становить 1,01 млн. грн. (100,000 USD), з них  750 000 грн призначено на надання психологічної допомоги. Станом на 01.08.2014 на надання послуг психологічної допомоги витрачено  близько  223,685 тис. грн, на навчальні семінари та друк матеріалів – 38,868 грн.

4.    Опіка переселенцями з Криму та східних областей України.
Проект передбачає забезпечення можливості безпечного і достойного життя для вимушених переселенців, що проживають в регіонах західної України.
Ціллю такої діяльності працівників Карітасу є:
•    Задоволення базових потреб вимушених переселенців у західних областях України (продукти харчування, одяг і взуття, гігієнічні пакети, також проживання, транспортні послуги);
•    Забезпечення юридичної допомоги (консультування і супровід у виробленні документів)  та соціальним супроводом (сприяння адаптації, допомога у пошуку працевлаштування);
•    Психологічна підтримка і консультування для уразливих, постраждалих від конфлікту вимушених переселенців (включає первинну діагностику, групову та індивідуальну роботу з дітьми і дорослими).

Підхід Карітасу України до опіки переселенцями є індивідуальним і передбачає скурпульозну оцінку їх потреб. Увага зосереджена на найбільш потребуючих: насамперед це вагітні жінки, багатодітні сім’ї, сім’ї з інвалідами та неповносправними, пенсіонери. Працівники Карітасу не дублюють послуг, які надають інші організації, служби, ініціативи – натомість ми співпрацюємо і об’єднуємось заради оптимальної допомоги вимушеними переселенцями з Криму та східних областей України. Наша мета – допомогти кожному знайти способи облаштувати своє життя у нових умовах.

6 регіональних організацій Карітасу України у Львові, Івано-Франківську, Коломиї, Нововолинську, Дрогобичі, Сокалі надали і надають допомогу вже для понад 2000 переселенців.

Загальний бюджет цього напрямку роботи сягає 4,457 млн. грн. (278,577 EUR), станом на 01.08.2014 витрачено близько 409,483 тис. грн.

5.    Надання допомоги постраждалим від гуманітарної кризи на сході України.
Від початку проведення антитерористичної операції на сході України та напливу в усіх областях тимчасово переміщених осіб з територій, де ведуться бойові дії, Карітас України спрямував свою діяльність на допомогу потребуючим у Донецькій та Луганській областях. Зокрема, у час, коли інфраструктура визволеного Слов’янська було паралізована через ушкодження електро- і водопостачання, каналізації працівники Карітасу забезпечили понад 15.000 потребуючих людей у Слов’янську та Краматорську більш як 110 тоннами питної води. Також взято під опіку геріатричний пансіонат у Донецьку, в якому проживають близько 50 одиноких людей похилого віку – придбано необхідні для повноцінного функціонування закладу гігієнічні засоби, медикаменти, обладнання на загальну суму 9.600 USD.

На базі новоствореного представництва Карітасу України у Харкові з вересня передбачається забезпечення базових потреб (продуктові та гігієнічні набори, одяг, взуття, обігрівачі, питна вода) для декількох тисяч людей, які уражені гуманітарною кризою у Донецькій та Луганській областях, надання їм соціальної, юридичної та психологічної допомоги. Фокус такої роботи спрямований в першу чергу на пристарілих людей, осіб з особливими потребами, сиріт, малозабезпечених, багатодітні сім’ї. Поряд з тим, планується, встановлення вікон (скло та склопакети) для близько 4000 мешканців Слов’янська та передмість, додатково у 5 школах і дитячих садочках.

Загальний бюджет цього напрямку роботи буде сягати понад 1,5 млн. грн.