Українці мають право на тимчасовий захист в будь-якій країні Європейського Союзу

Від початку повномасштабних бойових дій на території України до ЄС вже виїхали понад 7,7 млн українських громадян. Більшість з них знайшли прихисток у сусідніх країнах – Польщі, Румунії, Угорщині та Молдові.

Нині Європа продовжує гостинно приймати українців, які вимушено втікають від війни у своїй країні, тож Європейська Комісія прогне заохотити українців переїхати в інші країни Європи, які не межують з Україною.

Дістатися до місця призначення допоможуть волонтери. З початку війни низка європейських компаній пропонує безкоштовний транспорт для тих, хто втікає з України. Це залізничні, автобусні, поромні та авіаційні перевезення.

Тимчасовий захист можна отримати у будь-якій країні ЄС. Для українців він триватиме щонайменше один рік та може бути продовжений залежно від ситуації на війні.

Згідно з Директивою про тимчасовий захист українці отримуть:

• дозвіл на проживання,
  • доступ до ринку праці та житла,
  • медичну допомогу,
  • доступ до освіти для дітей,
  • право відкрити базовий банківський рахунок.

Посилання на http://surl.li/boxbb корисну інформацію про: державні органи, з якими потрібно зв’язатися для отримання тимчасового захисту; організації, які активно допомагають тим, хто тікає з України, а також як з ними зв’язатися; безкоштовні варіанти подорожей; охорону здоров’я; інформацію про дійсність водійських посвідчень.

Якщо ви рятуєтеся від війни в Україні та прибули до Європейського Союзу, потурбуйтеся про свою безпеку.

При пересуванні всередині ЄС та за його межі, пам’ятайте про ризики торгівлі людьми і експлуатації, та завжди повідомляйте родичам або друзям про місце вашого перебування.

Потурбуйтеся про:

✔️  Документи

• Ніколи не віддавайте свій паспорт або інший документ, що засвідчує особу, нікому крім прикордонника або державного службовця. Носіть його ближче до тіла.
  • Сфотографуйте паспорт або документ, що засвідчує особу, щоб у вас була резервна копія на випадок втрати або крадіжки.
  • Надішліть копію друзям/родичам і собі. Наприклад, на електронну пошту, щоб ви могли отримати доступ до документів навіть при втраті телефона.

✔️  Транспорт:

• Обираючи безкоштовний або пільговий транспорт переконайтеся у надійності перевізника.
  • Намагайтеся подорожувати групами з 2-3 дорослих і переконайтеся, що діти завжди мають супровід.
  • Якщо подорожуєте в чиїйсь машині, запитайте, чи очікують від вас щось в обмін на допомогу.
  • Перш ніж сісти в чиюсь машину, сфотографуйте номерний знак та відправте його друзям і родичам. Уникайте подорожей у машинах водіїв, які не дозволяють це робити.

✔️  Гроші:

• Носіть готівку при собі, але у безпечному місці. Також можна розділити суму на кілька частин та заховати в різних місцях.
  • Запам’ятайте номер своєї кредитної/дебетової картки.
  • Запам’ятайте телефонні номери кількох надійних людей, які допоможуть вам у разі втрати вашого телефона.

✔️  Розміщення:

• За можливості використовуйте житло, надане надійними організаціями.
  • Якщо ви бронюєте житло онлайн, обов’язково перевірте відгуки та виберіть пропозиції з великою кількістю позитивних.
  • Якщо у вас є місце для ночівлі, але ви не відчуваєте себе там у безпеці – покиньте його!
  • Якщо ви зупинилися у когось вдома, запитайте, чи очікують від вас щось в обмін на проживання.

✔️  Робота:

• Не погоджуйтеся, якщо хтось пропонує вам роботу і не дає адреси та імені роботодавця.
  • Уникайте співпраці з тим, хто тисне на вас, аби отримати ваше рішення щодо запропонованої роботи.
  • Все перевірте, перш ніж погоджуватися на роботу у зв’язці з безкоштовним проїздом і проживанням.
  • Не погоджуйтеся, якщо вас просять віддати ваші документи для працевлаштування чи улагодження всіх формальностей.

Інформація про національні органи влади, які протидіють торгівлі людьми, і організацій, які можуть допомогти залежно від вашого місцяперебування, доступна тут. Список національних гарячих ліній з протидії торгівлі людьми доступний тут