Image

Запоріжжя – Маріуполь: взаємодія підрозділів Карітасу

0 Comments

Ще одна жителька Мар’їнки отримала позитивне рішення комісії Донецької ОДА про відшкодування збитків за зруйноване внаслідок збройного конфлікту на сході України житло. Ця подія – результат спільної праці парафіяльних підрозділів «Карітас Запоріжжя» та «Карітас Маріуполь» та яскравий приклад того, що чужого горя не буває.

Історія жительки Мар’їнки Олександри Білоцерковець має довгу історію і тягнеться з 2014 року, з того часу, як перші обстріли міста позбавили жінку не тільки оселі, а й єдиного сина. Самотня жінка вже довгий час живе у Будинку ветеранів міста Курахово, куди була евакуйована після обстрілу разом з багатьма, хто як і вона, опинився у вирі збройного конфлікту на сході України. Наприкінці минулого року, коли тільки вийшла Постанова КМУ №767 про відшкодування збитків за зруйноване житло, жінка звернулася до Мар’їнської міської ради по допомогу. Але у той час розгляд її справи було призупинено з причин відсутності доступу комісії до зруйнованої будівлі. До юристів у Мар’їнці жінка не зверталася.

Прохання про допомогу отримали благодійники з Карітасу Запоріжжя від родички пані Олександри, яка намагалася хоча б чимось допомогти. Звернення не загубилося, його «з рук у руки» передали з Запоріжжя до юридичної служби Карітасу Маріуполь, а юрисконсультка Оксана Федорова, що надає безкоштовну правову допомогу мешканцям міста у межах проєкту «Впровадження нових моделей надання безоплатної правової допомоги через місцеві органи влади», що реалізується БФ «Карітас Маріуполь» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру, допомогла жительці Мар’їнки у вирішенні її проблеми.

«Справу Олександри Тимофіївни вдалося зрушити з мертвої точки тільки після створення спеціальної комісії при Мар’їнській міській ВЦА, яка надала відповідний акт про руйнування. Оскільки до мене після прийняття відповідної Постанови КМУ вже звернулося п’ять сімей і дехто вже отримав компенсацію,  я вже мала досвід у цьому, діяла відповідно до статей Постанови: отримали акт, зняли зруйноване з реєстрації, отримали повний пакет документів, які було відправлено до обласної комісії з питань компенсації. 19 серпня заяву було розглянуто і прийнято рішення про сплату 300 тисяч гривень на користь Білоцерковець Олександри Тимофіївни. До кінця поточного року жінка має отримати гроші», – розповідає Оксана Федорова.

Станом на сьогодні вже 23 сім’ї звернулися по допомогу у відшкодуванні коштів за зруйноване житло, частина з них вже отримали або чекають на виплати.

******Цю статтю підготовано у межах проєкту «Впровадження нових моделей надання безоплатної правової допомоги через місцеві органи влади», що реалізується БФ «Карітас Маріуполь» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН із питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

*Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цій статті, належать  виключно авторам і не обов’язково відображають погляди ООН та урядів Данії, Швейцарії та Швеції.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь