Як виховати відповідальність в дитини. Блог психолога

Дитина вже у віці трьох років починає встановлювати і розуміти причинно-наслідкові зв’язки. Якщо вона отримала від батьків доручення, то повинна його виконати. Якщо ж вона не послухалася старших і порушила правила або проігнорувала прохання, то дорослі будуть нею незадоволені і, можливо, навіть вирішать застосувати якесь покарання.

Відповідальність дітей – це не звичка, яку можна освоїти за допомогою спеціальних вправ. Це – почуття, яке можна тільки виховати, подаючи правильний особистий приклад і як можна частіше спілкуючись з дитиною.

Правильно вибудувана система стосунків у сім’ї – ключ до виховання самостійної і відповідальної дитини.

Ось кілька порад як виховати відповідальність:

1. Подавайте правильний особистий приклад.

2. Не йдіть на поступки – не відміняйте покарання. Якщо дитина зламала іграшку – не біжіть до магазину за новою.

3. Давайте зрозумілі та посильні доручення.

4. Справи дитини під її особистим контролем. Не виконала – несе відповідальність за наслідки.

5. Вчіть поважати та піклуватися про інших.

6. Надавайте вибір.

7. Розвивайте ініціативність.

8. Розмовляйте, обговорюйте варіанти, наслідки рішень.

9. Вчіть організованості. Навчіть розставляти пріоритети.

10. Готуйте дитину до дорослого життя. Давайте більше самостійності та свободи в діях.

Пам’ятайте, що відповідальність приходить з віком, тому очікувати і вимагати від дітей максимальної самостійності не слід. Навіть у 18-річної та 25-річної людини це почуття розвинене по-різному. Любіть своїх дітей, а не просто прагніть того, щоб вони були зручними вам своєю старанністю.

Супроводжуйте їх в процесі розвитку, а не тягніть або штовхайте.

Психолог дитячого центру Карітасу Борислав

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/