З 2004 року Карітас бореться з проблемою торгівлі людьми. Боротьба триває

Вже 16 років поспіль Карітас України через свої проектні та адвокаційні діяльності активно долучається до вирішення проблеми торгівлі людьми. Ця тематична категорія є надзвичайно складною та потребує постійного комплексного втручання як з боку держави, так і підтримки організацій громадянського суспільства.

З серпня 2020 року в Карітасах Дрогобича, Києва, Івано-Франківська, Одеси та Харкова розпочався новий проект з протидії торгівлі людьми «Підтримка місцевих ініціатив по протидії торгівлі людьми, 2020». Діяльність проекту відбувається за підтримки Карітасу Іспанії.

Раніше, впродовж 2016-2019 років на базі п’яти регіональних центрів Карітасу виконувався великий проєкт з протидії цьому ганебному злочину. Основною його метою було надати допомогу та підтримку жертвам торгівлі людьми для їх соціальної та професійної інтеграції в суспільство, а також надання консультацій потенційним жертвам, особливо трудовим мігрантам, дітям та іншим групам ризику. Проєкт також передбачав постійне навчання персоналу.

Після завершення проєкту місцеві організації Карітасу продовжили займатися проблематикою власними силами, залучаючи локальні ресурси. Саме тому і було створено проект «Підтримка місцевих ініціатив по протидії торгівлі людьми, 2020», який підтримав Карітас Іспанії.

Зараз кожна з п’яти організацій Карітас, а саме, Карітас Дрогобич, Івано-Франківськ, Одеса, Київ та Харків самостійно визначили напрямки роботи у протистоянні з торгівлею людьми. Зокрема, Карітас Одеси надані кошти спрямовує на безпосередню допомогу жертвам торгівлі людьми. Карітас Харків та Карітас Київ сфокусувалися на превентивних заходах та проводять різноманітні інформаційні кампанії, семінари та лекції, особливо серед студентів професійно-технічних навчальних закладів та учнів старших класів. Карітас Дрогобич та Карітас Івано-Франківськ проводять тренінги та заходи з підвищення обізнаності щодо проблеми торгівлі людьми, надаючи допомогу найбільш вразливим жертвам.

Нещодавно, наприклад, координаторкою проекту у Дрогобичі Галиною Космін-Гром, було організовано тренінг у Дрогобицькому міськрайонному центрі зайнятості.

Тренер Андріана Максим’як ознайомила учасників з поняттям «торгівля людьми», її видами, розвитком цього нелегального бізнесу в Україні та за її межами, правилами безпечної міграції.

Хочеться також наголосити, що проєкт особливо актуальний під час пандемії COVID-19, адже через обмежувальні заходи, багато наших співгромадян втратили роботу та стали ще вразливішими перед злочинними групами, які обіцяючи омріяну високооплачувану роботу, втягують їх у трудове рабство, як закордоном так і в Україні.

Проєкт триватиме півроку – до 31 січня 2021 року.

З огляду на актуальність теми, продовжуємо шукати можливості й надалі підтримувати заходи у боротьбі з торгівлею людьми. Наразі стабільне фінансування проекту відсутнє, тому будемо вдячні вашій підтримці.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/