Image

“Я навіть не знав, що це так поліпшить мій стан”: Карітас Одеса допоміг майже 700 людям з інвалідністю за пів року

За понад шість місяців роботи проєкт “Підтримка осіб з інвалідністю на деокупованих територіях”, який реалізується локальними організаціями Карітас Запоріжжя, Карітас Миколаїв, Карітас Одеса, Карітас Харків та Карітас Кривий ріг, допоміг дуже багатьом людям. 

Тільки до Карітасу Одеси за цей період звернулись понад 1300 осіб, консультацію юриста отримали – 290 бенефіціарів, кейс-менеджери та кризові консультанти прийняли майже 700 людей, а психологи провели групові та індивідуальні зустрічі з 400 учасниками проєкту. 

Також в рамках проєкту понад 300 осіб отримали гранти на захист за які змогли придбати медичне та реабілітаційне обладнання, речі першої необхідності, спеціальне безглютенове або ентеральне харчування, лікування та реабілітацію, які не забезпечуються державними програмами.

Розповідаємо історії кількох людей, яким Карітасу Одеса вдалося допомогти завдяки проєкту, який діє за підтримки Українського гуманітарного фонду та Управління ООН з координації гуманітарних справ/OCHA Ukraine.

Роман

38-річний Роман прийшов до офісу Карітасу в похмурий та дощовий день. Хтось інший сидів би у таку днину вдома та не захотів навіть виходити, але для цього чоловіка така погода – єдине спасіння. 

Від народження Роман живе зі складною і незрозумілою хворобою – синдромом Ушера. Він має дистрофію сітківки ока, обмежений кругозір та гостру реакцію на освітлення. У будь-яку мить його зір може раптом зникнути та потребуватиме часу на відновлення.

Також з дитинства чоловік має поганий слух та ІІІ групу інвалідності, адже потребує постійної допомоги в побуті, під час прогулянок містом, відвідин лікарні чи магазину.

«Усе життя я прожив в Херсоні. Це маленьке містечко, але я його досконало вивчив і адаптувався, хоч в ньому і багато сонця, тому влітку я нікуди не міг вийти через свою хворобу», – розповідає Роман.

Коли росіяни окупували Херсон, життя родини Романа стало нестерпним. Він та його літня мама, яка хворіє на цукровий діабет, не мали доступу навіть до медицини та ліків.

«Виїхати виникла можливість, коли росіяни оголосили про референдум. Мати їхати відмовилися, тож виїхав я сам, а зробити це мені допоміг друг», – зазначає чоловік. На жаль, виїзд ускладнився тим, що окупанти вважали Романа українським військовим, який зазнав контузій, і через це його довго допитували та тримали на блокпостах.

«Ми три дні були на блокпостах до Запоріжжя, прискіпливі допити, нелюдські умови. Коли ми нарешті приїхали, то зрозуміли, що місто так сильно обстрілюють, що треба шукати інше безпечне місце для життя. Так ми добралися до Одеси», – уточнює чоловік.

У приморському місті Роману живеться складно, воно не тільки більше за рідний Херсон, але і ще сонячніше, тому майже весь літньо-осінній період він не виходив з орендованої квартири. Прийшов до Карітасу аж у листопаді, коли дізнався від друга про проєкт “Підтримка осіб з інвалідністю на деокупованих територіях”.

Після детальної консультації з кейс-менеджеркою, чоловік отримав всі необхідні роз’яснення щодо прав та обов’язків ВПО та людей з інвалідністю, також отримав алгоритм дій щодо внесення відомостей до реєстру Пошкодженого та зруйнованого майна. 

Крім того, фахівчиня Карітасу допомогла Роману укласти договір з сімейним лікарем для отримання доступних ліків, що дозволяє йому своєчасно підтримувати здоров’я, а за допомогою юристки Роман навіть подав до ЦНАП заяву на перерахунок адресної допомоги – тепер він буде отримувати адресну допомогу у розмірі 3000 грн. 

«Також кейс-менеджер Карітасу мене скерував до іншої організації, яка надала грошову допомогу, і я зміг купити слуховий апарат, – перераховує він. – Мене направили до офтальмолога для обстеження, висновок спеціалістів був таким: фонова ретинопатія та ретинальні судинні зміни, катаракта, міопія, периферична дегенерація сітківки. Офтальмологи рекомендували постійне носіння сонцезахисних окулярів. Їх мені також допомогли купити в Карітасі. Це неабияка допомога! Я навіть не знав, що це так поліпшить мій стан. Тепер я можу виходити на вулицю і жити звичне життя не турбуючись про те, що раптом мій зір пропаде через яскраве сонце. Раніше я мав таку змогу лише в похмуру погоду».

Світлана

63-річна Світлана – самотня. До повномасштабного вторгнення вона мешкала у Маріуполі. Майже місяць прожила у окупованому місті, під обстрілами, без мобільного звʼязку, електроенергії, води та з мізерними запасами їжі.

15 березня 2022 року жінка потрапила під обстріл, на щастя лишилась жива, але вирішила, що настав час полишити рідне місто. Поспішаючи Світлана взяла із собою лише частину документів.

Наразі жінка проживає у місті Чорноморськ. У неї пухлина головного мозку та інвалідність III групи, вона приймає дороговартісні ліки та проходить лікування в неврологічному відділенні місцевої лікарні. 

У рамках проєкту «Підтримка захисту осіб з інвалідністю на деокупованих територіях» спеціалісти Карітасу Одеса допомогли жінці підготувати та подати до ЦНАПу документи на компенсацію коштів витрачених на лікування.

Також вдалося хоча б трішки покращити житлові умови Світлани, яка мешкає в маленькій кімнаті у готелі зі спільною кухнею. Хвороба дуже ускладнює життя жінці – вона не має можливості готувати на загальній кухні, де постійні черги до газової плити. Тож за програмою «Гроші на захист» їй придбали мультиварку. 

Тетяна

59-річна Тетяна усе своє життя прожила в Херсоні, але через активні обстріли переїхала в Інгулець до дочки. 

На жаль, лихо знайшло жінку й за новою адресою – будинок доньки затопило під самий дах внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС. В такому стані оселя простояла два тижні, а після того, як вода зійшла, всюди було болото та мул. Всі речі, техніку та меблі було знищено. 

За допомогою волонтерів Тетяні та її доньці вдалось виїхати до Одеси. З собою вони змогли взяти тільки документи. З особистих речей – тільки ті, які були на них.

Жінка має інвалідність, а у червні 2023 року ще й впала і отримала додаткові проблеми з раніше оперованим коліном. В Одесі жінку госпіталізували і весь час з червня по вересень вона знаходилась в лікарні. На лікування родина витратила всі заощадження.

До проєкту “Підтримка осіб з інвалідністю на деокупованих територіях” звернулась з проханням придбати зимові речі, оскільки своїх не лишилося. Кейс-менеджери допомогли з купівлею всього необхідного, а також проконсультували та розʼяснили права ВПО та людей з інвалідністю.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь