Image

Визначальним є критерій вміння цінувати людську гідність у кожному і в собі, зокрема

0 Comments

08.07.2015, Україна
Впродовж останніх 13 років завдяки проектові «Домашня опіка» на базі своїх організацій у 8 областях Карітас України  забезпечив опіку для більш як 7 тисяч одиноких людей похилого віку і тих, які потребують  сторонньої допомоги. Такі медико-соціальні послуги визнано еталоном якості серед державних служб, громадських організацій, міжнародних експертів. Однак проект під загрозою закриття – через брак фінансування.

Чим є програма домашньої опіки для людей похилого віку, в чому складність її реалізації і які перспективи продовження проекту – розповідає Галина Курницька, національний координатор програми.

Що передбачає програма «Домашньої опіки» –  в чому її необхідність та унікальність?
Сьогодні кожен шостий українець (близько 7 млн.) є людиною похилого віку і кожен шостий із них є одиноким (понад 1,1 млн. людей), офіційно інвалідами різних груп в Україні зареєстровано понад 2,7 млн осіб.
Для цих людей наші працівники надають широкий спектр послуг:
– догляд за тілом хворих і немічних  
– медичні послуги  
– ведення домашнього господарства  
– вирішення юридичних питань  
– психологічний супровід і супровід духівників
– організація дозвілля  
– консультації підопічних та їх членів сімей, родичів, опікунів.

На основі чого ви відбираєте певних людей для опіки, а іншим змушені відмовити?
Критерії відбору підопічних дуже чіткі:
1) одинока малозабезпечена особа, яка потребує стороннього догляду
2) особа, яка втратила здатність до самообслуговування у зв’язку із прогресуванням хвороби або віку, а також  особа яка втратила тимчасово  здатність самообслуговування (після перенесеного інсульту, після переломів

Програмі більше 13 років – як вона змінилась? Що можна назвати досягненнями, а що викликами і проблемами?  
За час функціонування програми змінювалось дуже багато: кваліфікація працівників, цільові групи, спектр послуг. Залишалось незмінним єдине: в центрі діяльності є людина – її потреби, побажання, культурні цінності. З приємного також напрацювання співпраці з державними інституціями та громадськими організаціями. І найважливіше – десяткам тисяч людей надано медико-соціальні послуги, інформаційну підтримку, надано у користування реабілітаційне обладнання.

З негативного можу назвати лиш брак фінансування і залежність від ресурсів іноземних донорів. Ніяк українська влада не визнає за собою невиконання своєї прямої функції по догляду за одинокими громадянами похилого віку. І ніяк бізнес не долучається до такого типу соціальної відповідальності.

На Вашу думку, що потрібно для того, аби «Домашня опіка»  в Україні за рік набула бажаного масштабу і якості?
В першу чергу необхідно підготувати персонал. Друге – потрібні кошти на оплату праці цих працівників.
Сьогодні в нас працює 35 кваліфікованих працівників, які надають послуги для 500 потребуючих у 7 регіональних центрах Карітасу. Скільки б підопічних ми могли охоплювати? Думаю, в разів 10-15 більше при наявності бюджету на збільшення персоналу.
 
Невже абсолютно немає підтримки і пожертв від українців?
Маємо досвід допомоги від приватних осіб – скажімо, пожертви на закупівлю найнеобхідніших гігієнічних засобів для потребуючих. Був випадок, коли  корпоративний донор виділив кошти на закупівлю постільної білизни для наших підопічних. Мали досвід он-лайн збору коштів на придбання медикаментів.

А якими є вимоги до кваліфікації працівників «Домашньої опіки»?
В першу чергу працівники проходять стажування, щоби усвідомити специфіку роботи і відчути, чи вони до неї готові. Наступним кроком підготовки є короткотермінові курси, на яких вивчають особливості догляду за старшими людьми і прикутими до ліжка, розглядають такі специфічні проблеми, у вирішені яких не кожна медсестра мала попередній досвід. Також дуже важливу роль відіграє  психологічна підготовка працівника, участь у різних навчальних семінарів та конференціях.
На відміну від державних соціальних служб ідеологією роботи Карітасу є те, що до людини слід приходити з відкритою душею, з Богом і любов’ю у серці – це не просто певні послуги чи обов’язки, це служіння одиноким людям похилого віку.
Визначальним є критерій вміння цінувати людську гідність у кожному і в собі, зокрема.


Зробити свій внесок в опіку сотнями людей похилого віку та невиліковно хворими може кожен!  
1) здійснивши пожертву он-лайн
2) зробивши благодійний переказ коштів на банківський рахунок:
 р/р 2600801913626 в Центральна Філія ПАТ “КРЕДОБАНК”
*призначення платежу: благодійний внесок на програму «Домашня опіка»
 

Categories: Новини

Залишити відповідь