Image

Вирвавшись із рабства, повертатися не було до кого

0 Comments

Вперше за останні чотири роки, Оксана (ім’я змінено задля збереження конфіденційності) отримала довгоочікуване рішення суду про встановлення юридичного факту – скасування актового запису про її смерть.

5 років тому Оксана, маючи дві вищі освіти, залишившись без роботи, проживаючи з цивільним чоловіком та своїми батьками похилого віку в маленькій двокімнатній квартирі, вирішила прийняти пропозицію подруги та поїхати на заробітки в Італію.

Рік Оксана працювала домробітницею та здійснювала догляд за жінкою похилого віку. Щомісячний заробіток пересилала в Україну цивільному чоловікові задля утримання її батьків та заощадження коштів на придбання житла.

Зв’язок з рідними втратився миттю, як тільки дівчина прийняла пропозицію подруги на більші заробітки. Влаштувалась посудомийкою в ресторані на острові Сардинія. Обіцяні кошти по завершенню контракту так і не повертали. Ніякого документу вона не підписувала, паспорт не повертали та ще й погрожували розправою з рідними. Вирватися з території, що охоронялась було неможливо.

В Україні цивільний чоловік не втрачав часу. Після смерті батька Оксани, перевіз її матір до будиночку для людей літнього віку в іншу місцевість, а все її майно шахрайськими діями перепродав.

Вирватися з трудового рабства Оксана змогла лише тоді, коли увесь персонал ресторану святкував п’яту річницю заснування. Пересічні іноземці допомогли їй в поверненні до України.

Проте, повернувшись, виявилося, що в Оксани не залишилося нікого з рідні, а цивільний чоловік все відібрав.

Не маючи жодних засобів для існування та жодного документу, деякий час проживала у жіночому монастирі.

Звернувшись за консультацією до Карітасу, була ідентифікована постраждалою від торгівлі людьми.

В Консультаційному центрі з питань протидії торгівлі людьми Карітасу Київ жінці надали допомогу та забезпечили її базові потреби в одязі, взутті, продуктах харчування, засобах гігієни. Вона отримала психологічну допомогу та підтримку. Проте найголовнішою, за її словами, було отримання безоплатної юридичної допомоги у формуванні заяви до суду, сплати судового збору та трьох місячного доведення, що вона є живою.

Робота з Оксаною триватиме до повної її реінтеграції в соціумі.

На жаль, від потрапляння до тенет торгівців людьми не застрахований ніхто.

Нагадуємо, що за консультацією та допомогою з питань протидії торгівлі, безпечної міграції можна звернутися до БФ «Карітас-Київ», за адресою: м. Київ, вул. Микитенка, 7-Б, або за тел. 097 4433692, 098 1893515.

Проект «Посилення мережі консультаційних центрів для людей, які постраждали від торгівлі людьми в Україні» реалізується в мережі Caritas Ukraine за підтримки Карітасу Кореї та Карітасу Іспанії.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь