Image

В Івано-Франківську відбувся VI товаристський футбольний матч для молоді з особливими потребами

0 Comments

10.09.2014, Івано-Франківськ
«Футбол – це більше ніж спорт, це своєрідна мова, яка об’єднує людей!», – у цьому  переконані  працівники Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ, які працюють з дітьми та молоддю, що мають особливі потреби, впродовж багатьох років. Саме тому щорічно  у цьому Карітасі організовують особливий футбольний матч: для неповносправної молоді.

VI товаристський футбольний матч традиційно відбувся за сприяння Івано-Франківської федерації футболу, яка надала професійних арбітрів  та спрезентувала для молоді з особливими потребами якісний футбольний м’яч.

До спортивних змагань були залучені підопічні Центру  дозвілля та соціальної адаптації для дітей та молоді з  вадоми розумового розвитку івано-франківського Карітасу, а також 16 дітей-аутистів, представників ГО «Світанок-ІФ». Для цих діток – це  перша можливість пограти у футбол на  професійному полі. І немає значення, що  батьки їм у цьому допомагали. Найважливіше:  вони відчули себе «зірками», які  уміють забивати  голи.

Для підопічних Карітасу спортивні змагання вже стали  нормою. Щоби покращити свій фізичний розвиток, дітям з різноманітними вадами спорт просто необхідний.

«До футбольного матчу наші  підопічні ретельно готуються. Двічі на тиждень  волонтер Назар Костів  проводить тренувальні заняття у спортзалі, а в теплу пору року – на футбольному майданчику в с. Крихівці. Спортивні заняття є невід’ємною частиною покращення фізичного розвитку людини, а для людей із вадами спорт є ще й свого роду ліками. Усі – і дівчата, і хлопці – надзвичайно люблять грати у футбол, адже гра для них є масою позитивних емоцій, навчанням бути дисциплінованими та витривалими», – каже Наталія Козакевич, виконавчий директор  місцевого Карітасу.

Для більш як 40 молодих інвалідів Карітас став другим домом. Більшість дітей ходить сюди щодня. Когось привозять батьки, а для декого справжньою гордістю є те, що вони навчилися користуватися громадським транспортом і можуть добиратися самостійно. У Карітасі вони  працюють у творчих майстернях (виготовляють вироби з бісеру, паперу, дерева),  займаються у спортзалі, їздять на екскурсії, ходять в кіно, спілкуються  з волонтерами, і що особливо цінно: відчувають, що вони потрібні, і дарують усім довкола свою любов.

Назагал мережа центрів для  молодих людей з особливими потребами Карітасу України об’єднує роботу  6 спеціалізованих соціальних центрів у Львові, Івано-Франківську, Коломиї, Дрогобичі, Стрию, Бориславі. Під щоденною опікою перебувають більше 135 неповносправних осіб, віком від 17 до 54 років.

Метою діяльності соціальних центрів для людей з особливими потребами є сприяння підопічним з інтелектуальною недостатністю в адаптації до життя у громаді, в подоланні соціальної ізоляції, збільшенні власної самостійності, здобутті і закріпленні набутих навичок, творчій та освітній самореалізації.

Для цього соціальні центрі Карітасу України забезпечують для підопічних:
o    Отримання трудових та освітніх навиків;
o    Можливість долучення до арт-майстерень та проектів;
o    Набуття соціально-побутових знань і навиків ведення господарства;
o    Розвиток комунікативних здібностей;
o    Навчання орієнтації та самостійному пересуванню у населеному пункті і поза ним;
o    Набуття навичок прийняття рішень, захисту власних прав та інтересів;
o    Розвиток розуміння статевої фізіології та налагодження статевих стосунків;
o    Розвиток навичок ведення здорового способу життя.

Categories: Новини

Залишити відповідь