«Україна прямує до гуманітарної катастрофи». Карітас Інтернаціоналіс

Photo: Emilio Morenatti, Vadim Ghirda/AP

Карітас Інтернаціоналіс наполягає на забезпеченні захисту людей та доступу до гуманітарної допомоги.

«Події, які почалися вчора рано вранці, неминуче призведуть до колосальної гуманітарної катастрофи. Неможливо повірити, що в 21 столітті в центрі Європи люди повинні прокидатися о 5 ранку від вибухів і звуку сирен повітряного нальоту». Такими словами Тетяна Ставнича, президент Карітасу України, відреагувала на повномасштабну атаку, що розпочалась сьогодні вранці в країні.

Зараз Карітас глибоко стурбований впливом цього втручання на населення, яке вже перебуває у критичному стані через вісім років після початку кризи, в результаті якої загинули 14 000 людей і ще 1,5 мільйона були переміщені.

Конфедерація Карітасу екстрено закликає підтримати роботу Карітасу України. Програма спрямована на підтримку постраждалих від конфлікту продуктами харчування, питною водою, безпечним місцем перебування та гігієнічними наборами, а також забезпечення безпечного транспортування вразливих людей до своїх близьких і безпечних районів. «Нам потрібна ваша підтримка, щоб мати шанс відповісти на гуманітарну кризу та допомогти людям, які постраждали від війни».

Ще з кінця літа 2021 року, особливо на сході України, Карітас передбачав гуманітарне реагування, як відповідь на можливу ескалацію конфлікту, щоб зміцнити мережу, збільшити її потенціал й підготувати персонал і волонтерів. Також передбачалось створення тимчасових центрів для прийому та надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, кількість яких, швидше за все, значно збільшиться з початком військової інтервенції. Цифри надзвичайних потреб драматичні: «Перед нападом вже було 2,9 мільйона місцевих жителів по обидва боки лінії зіткнення, які потребували гуманітарної допомоги. Сьогодні кількість потребуючих зростає в геометричній прогресії», – додає Тетяна Ставнича.

У наданні допомоги потребуючому населенню Карітас України підтримують 36 організацій мережі Карітасу Інтернаціоналіс. «Ми не можемо ігнорувати трагічні гуманітарні наслідки цієї війни. Обов’язок міжнародної спільноти – захистити український народ та забезпечити йому доступ до життєво необхідної допомоги», – зазначив Генеральний секретар Карітасу Інтернаціоналіс Алоїзіус Джон.

Карітас Інтернаціоналіс наполягає на тому, що всі люди мають право отримати доступ до гуманітарної допомоги, особливо найуразливіші, і що тим, хто тікає від конфлікту гарантується свобода пересування. «Нас усіх закликають діяти. Те, що відбувається в Україні, ставить під загрозу міжнародну стабільність і мир, і, як наголосив Святіший Отець, «підриває репутацію міжнародного права».

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/