Image

У День Миру Карітас України провів форум, присвячений соціальній згуртованості

Карітас України організував Форум “Практики трансформації конфліктів та соціальної згуртованості під час війни”.

Під час першої панельної дискусії «Роль організацій громадянського суспільства в попередженні та трансформації конфліктів у громадах» ГО поділились досвідом вирішення конфліктів, які підсилило повномасштабне вторгнення.

“Рух фасилітаторів діалогів з 2014 року відокремився від медіації конфліктів і став тією формою роботи, яка саме працює з конфліктами ідентичності. Приблизно у 2016 році тема конфліктів, пов’язаних із соціальною згуртованістю відійшла на другий план, але вона нікуди не зникла,” – переконана спікерка панелі Інна Терещенко, медіаторка, фасилітаторка діалогів, тренерка.

Говорили також про виклики для громадських організацій і про функції, які цей сектор може виконувати, особливо в невеликих містах.

“Громадська організація у невеликій громаді – це окрема роль. В маленьких містах і селах люди іноді навіть не розуміють, в якій вони глибині конфлікту. Доносити це і підіймати це – наше завдання як громадських оранізацій,” – сказала під час виступу Інна Гуменюк, директорка ГО “Фундація КАЛИНА”.

“Наш фокус сьогодні в тому, що змінилось в темі соціальної згуртованості відтоді, як ми почали працювати з цієї темою до повномасштабного вторгнення, від початку війни у 2014 році, і тим, як це є зараз. А головне, наш фокус сьоодні в тому, що ми визначаємо, як соціальну згруртованість,” – зазначила Ганна Гоменюк, керівниця програми соціальної згуртованості КУ.

“Стійкість – це важливий показник згуртованості. Ми розуміємо, що ця стійкість потребує свого розвитку, так, цитуючи Святе Письмо, щоби “Царство не було розділене,” – каже отець Андрій Нагірняк, Директор з питань ідентичності та мережі КУ. – “Ми маємо працювати над соціальною згуртованістю, незалежно від обставин війни, це є те, про що треба дбати завжди.”

В рамках Форуму відбувся також маркетплейс ідей, на якому громадські організації та фонди з усієї України могли поділитися своїми кейсами вирішення конфліктів та згуртування громад.

Форум став місцем для напрацюванням рекомендацій для кращого розуміння можливостей співпраці організацій громадянського суспільства для помʼякшення конфліктних напружень і зміцнення соціальної згуртованості, зокрема між релігійними організаціями, благодійними фондами, громадськими організаціями, різновіковими групами, внутрішньо переміщеними особами й іншими мешканцями громад.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь