Стіл, телефон, матрац: Кризовий центр Карітасу Запоріжжя надає людям цільову допомогу

Кризовий центр – це місце, де люди можуть отримати всебічну фахову допомогу від юриста, психологів, кризових консультантів та кейс-менеджера, а також підтримку необхідними для побуту речами.

Відповідний проєкт Карітасу України реалізується у 18 місцевих організаціях фонду по всій Україні та має на меті надати доступ до послуг із захисту та задовольнити базові потреби дітей та людей з інвалідністю, а також інших вразливих категорій населення, які прямо чи опосередковано постраждали від повномасштабної війни в Україні.

Розповідаємо про те, як спеціалістам кризового центру Карітасу Запоріжжя вдалося вирішити базові потреби бенефіціарів та реалізувати їхнє право на гідне життя, підтримку та захист.

Валентина Василівна

Під опіку кризового центру люди потрапляють у різний спосіб – з проханням допомогти Валентині Василівні до Карітасу Запоріжжя звернулась її сусідка.

Вона розповіла, що жінка мешкає сама і потребує піклування, адже має труднощі з пересуванням і більшість часу проводить у ліжку через травму, яку отримала внаслідок нещасного випадку понад 9 років тому.

Кейс-менеджер та психолог проєкту відвідали Валентину Василівну вдома, поспілкувались з нею і виявили, що вона дійсно потребує стороннього догляду, а також продуктів харчування і засобів гігієни.

Спеціаліст кризового центру роз’яснив, що деякі засоби забезпечуються державою, тож скориставшись цією інформацією, пані Валентина оформила таку допомогу через свого сімейного лікаря. Кейс-менеджер допоміг оформити заяву на надання послуг в Управлінні соціального захисту населення міста і тепер до Валентини приходить соціальна працівниця – готує їжу та прибирає у квартирі. Карітас Запоріжжя також надав бенефіціарці продукти та засоби гігієни.

Валентина Василівна серед іншого зробила і один незвичайний запит: постійне перебування у ліжку має свої труднощі – незручно їсти, писати чи щось покласти поруч. Аби допомогти з цим в рамках спеціальної закупівлі на захист було придбано та встановлено приліжковий столик. «Це справжнє спасіння для мене. Добре, що його можна регулювати – рівно поставити, або під нахилом аби писати щось можна було. Дуже підкуповує уважність вашого спеціаліста, соцпрацівниця так і говорить «Твій Ігор дзвонить», – радіє пані Валентина.

Анатолій Петрович

Анатолій Петрович все своє життя живе у Запоріжжі. Трудову діяльність чоловік розпочинав монтажником на заводі, а потім понад 11 років працював у ДАІ. Службу довелося покинути в результаті набутої інвалідності, заробити велику пенсію чоловік так і не встиг.

Зараз пан Анатолій живе сам, разом із пітбулем Спайком – то його розрада і найкращий друг.

Через невеликий рівень доходу чоловік не може самостійно забезпечити комфортний рівень життя. Вже декілька років він без телефону – старий кнопковий зламався, тож щоразу, як потрібно десь телефонувати, доводиться просити допомоги у сусідів.

В сучасних реаліях смартфон – це вже не предмет розкоші, а необхідна річ. Він дозволяє не виходячи з дому передавати покази лічильників, оплачувати комунальні послуги та зв’язок. Тож в рамках спеціальної закупівлі на захист Карітас Запоріжжя придбав для Анатолія Петровича новенький телефон. «Сусіди пообіцяли навчити користуватися ним, буду повноцінно використовувати всі його функції», – обіцяє він.

Тетяна Сергіївна

Серед бенефіціарів, які зверталися до кризового центру Карітасу Запоріжжя протягом останніх місяців, Тетяна Сергіївна – мама 4 дітей.

Жінка виховує дітей самостійно і соціальних виплат родині заледве вистачає на базові потреби, доводиться економити. З початком повномасштабного вторгнення Тетяна лишилась без роботи і шукає нову, але на жаль, відсутність змоги водити молодшу дитину до дитячого садка ускладнює цей процес.

Кейс-менеджером проєкту була знайдена можливість підтримати родину та забезпечити їх необхідними для побуту речами – набором постільної білизни та подушками (старі 20-річної давності нарешті можна викинути), зимовим одягом для дітей. Одна з доньок – першокласниця – отримала наплічник з канцелярією в рамках акції «Шкільний портфелик», а також відвідала логопеда. Старша донька має проблеми зі спиною, оскільки багато років спить на старому ліжку, тож реабілітолог провів для неї курс масажу та надав практичні рекомендації. А в рамках спеціальної закупівлі на захист для дівчини було придбано хороший ортопедичний матрац.

«Такої щедрої допомоги я ще ніде не отримувала, – зізнається бенефіціарка. – Багато хто зараз стикається з такими труднощами, і це так важливо, коли ти знаєш, що можеш прийти до Карітасу, де тебе чекають добрі та щирі люди».

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/