Image

«Спеціалізована підтримка та допомога дітям, особам з інвалідністю та їхнім сім’ям»: у Сумській та Чернігівській областях стартує новий проєкт Карітасу України 

У Сумській та Чернігівській областях стартує проєкт Карітасу України «Спеціалізована підтримка та допомога дітям, особам з інвалідністю та їхнім сім’ям під час реагування на війну в Україні».

Проєкт буде реалізовуватись за сприяння Карітасу Франції до середини жовтня 2024 року в містах Суми, Чернігів, Ніжин та ОТГ на території областей. 

Амбітні плани команд будуть націлені на роботу з понад 2700 дітей та підлітків, дітей та дорослих з інвалідністю, а також членів їхніх родин – батьків, опікунів, братів та сестер. 

«Ми надаємо послуги дітям (до 18 років), дітям та дорослим (18+) з інтелектуальними порушеннями – з розладами спектру аутизму, органічними ураженнями мозку, центральної нервової системи, генетичними захворюваннями та синдромами, сенсорним та тяжкими порушеннями мовлення тощо”, – уточнює менеджерка проєкту Катерина Ткач.

У фокусі працівників «Спеціалізованої підтримки та допомоги дітям…» сім’ї з трьома і більше дітьми; одинокі батьки або опікуни; особи та сім’ї без стабільного доходу; діти, які виховуються іншими родичами (через війну залишилися з бабусями/дідусями/тітками тощо); діти, які залишилися сиротами; сім’ї зниклих безвісти військовослужбовців; сім’ї загиблих.

«Мета нашого проєкту – підвищити життєстійкість дітей та їхніх родин, краще інтегрувати їх в суспільство, покращити умови їхнього життя та автономію завдяки спеціалізованим послугам», – зазначає Катерина Ткач. 

У Сумах і Ніжині будуть відкриті інклюзивні простори, у Чернігові – організована робота стаціонарного «Простору дружнього до дитини» (ПДД), а також працюватимуть дві мобільні команди ПДД та інклюзії, які чотири рази на тиждень виїжджатимуть у територіальні громади Сумської та Чернігівської областей (передбачене охоплення щонайменше 8-9 громад у двох цільових регіонах).

Бенефіціари зможуть отримувати логопедичні, фізіотерапевтичн послуги, відвідувати освітні заняття і творчі майстерні, тренінги із самодопомоги, індивідуальні та групові психологічні консультації, розважальні, рекреаційні та розслаблюючі заходи тощо.

«Дуже важливо аби особи з інвалідністю мали доступ до соціального життя, можливість спілкуватися з іншими членами суспільства, брати участь у різних соціальних, культурних та розважальних заходах, заводити дружні стосунки і відвідувати громадські місця, – уточнює менеджерка проєкту. 

На спеціальних тренінгах ми вчимо бенефіціарів самозарадності, аби вони могли самостійно себе обслужити, сходити в магазин, зготувати обід тощо. В багатьох випадках люди з інвалідністю, як діти так і дорослі (18+), можуть стикатися з відсутністю елементарних навичок. Ми віримо в те, що надання більшої свободи і можливості для самостійного вирішення завдань може сприяти розвитку і самостійності цієї особи. Інклюзивний підхід і підтримка, спрямована на розвиток навичок та незалежності, може допомогти нашим бенефіціарам розкрити свій потенціал та відчути себе більш стійкими в житті”.

Розвивати таланти дітей з інвалідністю планують у творчих майстернях. «В рамках цього проекту ми хочемо спробувати реалізовувати продукцію, яку власноруч виробляють наші бенефіціари в наших інклюзивних просторах. Це можуть бути свічки, еко-торби, мило, листівки, вишивки тощо. Також в планах розкрити нові таланти в Сумах і Чернігові, та запустити онлайн-магазин де будемо за благодійну пожертву реалізувати вироби, які виготовили наші бенефіціари, – ділиться планами Катерина Ткач. – Сподіваємось, що все вийде і в майбутньому це буде діяти на цілу мережу наших центрів, бо насправді дуже багато наших осередків роблять ярмарки і вже продають продукцію, яку вони виробляють» 

Також, у проєкті «Спеціалізована підтримка та допомога дітям…» буде приділено увагу неформальним заняттям з екологічної освіти для підлітків, які будуть розроблені з урахуванням особливостей цього віку та спрямовані на підвищення обізнаності про біорізноманіття та екологічні проблеми.

«Екологічна складова – це пропозиція наших партнерів (Карітасу Франції), які вже мали співпрацю на цю тему з Чернівецьким університетом і запропонували включити такі ініціативи для підлітків і в наш проєкт. Вони вивчатимуть тему екології, проводитимуть експерименти, а в кінці створюватимуть свій власний екопроєкт і відпочиватимуть разом у таборі в Карпатах», – окреслює перспективи менеджерка.

В рамках проєкту також будуть надаватись послуги для батьків/опікунів та членів сімей дітей та дітей з інвалідністю (індивідуальні та групові консультації, психолога, спільні заходи, батьківські клуби тощо). «Традиційно це відбувається так: ми за графіком приймаємо дітей до логопеда чи фізіотерапевта, і поки діти отримують ці послуги, члени їх сімей можуть в іншому приміщенні відвідати психолога, тренінг, творчу майстерню, або батьківський клуб, який дуже часто самі ж батьки й ініціюють. Або в будь-який інший зручний для них час (залежить від графіку роботу наших центрів). Батьківський клуб функціонує за нашої підтримки та супроводу наших спеціалістів», – розповідає Катерина Ткач.

Важливою складовою діяльності у проєкті є адвокація. Серед послуг, які отримуватимуть батьки та опікуни дітей з інвалідностями – надання індивідуальних консультацій бенефіціарам проєкту щодо прав цієї вразливої категорії населення та можливостей їх реалізації. Для цього спеціалістами проєкту будуть підготовані та розповсюджені інформаційні матеріали (буклети, дорожні карти тощо), проводитись групові консультації, тренінги, вебінари з інформування, роз’яснення прав, обов’язків та свобод бенефіціарів, різноманітних правил, юридичних процедур, інструкцій тощо.

Бенефіціари зможуть отримати допомогу з підготовки звернень, запитів, різних юридичних документів, в заповненні відповідних форм та зборі документів для реалізації своїх прав, у тому числі на отримання пільг, виплат, різноманітних послуг тощо.

«Сім’ї дітей та дорослих з інвалідністю краще знатимуть свої права і зможуть навчитися з допомогою наших фахівців з адвокації впливати на те, як ці права  дотримуються в їхніх громадах”, – зазначає менеджерка проєкту Катерина Ткач і додає, що діяльність також буде спрямована на налагодження контактів та можливості співпраці з місцевою громадою, органами державної та місцевої влади. Що в свою чергу сприятиме підвищенню свідомості серед громадян про конкретні питання, потреби та проблеми осіб з інвалідністю, формуванню стійких партнерств, які сприятимуть вирішенню спільних завдань та викликів, а також запровадженню нових проєктів, програм, чи змін в законодавстві, що покращуватимуть якість життя громади.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини